Ανασχηματισμός στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα
Αλλαγές στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ αμέσως μετά την διαπραγμάτευση
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με αντικαταστάσεις προσώπων και μετακινήσεις υπουργών, που σε κάποιες περιπτώσεις θα δικαιολογηθούν ως αποτέλεσμα μιας αναγκαίας διαδικασίας ανακατανομής αρμοδιοτήτων, καθώς και η σταδιακή οριοθέτηση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελούν τη νέα πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ξεπεράσει τα πολλαπλά κρούσματα ασυνεννοησίας και αυτόνομων στρατηγικών που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του αμέσως μετά το Πάσχα. Τότε θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η ολοκλήρωση της οποίας θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός νέου κυβερνητικού κύκλου εργασιών, με αιχμή την προώθηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου και τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο των κατάλληλων προσώπων, αλλά και των «αποφασισμένων» να σηκώσουν το βάρος ακόμη και μη συμβατών με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσεων.
«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή του ανασχηματισμού μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη και η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό να καθοριστεί από εσωκομματικούς παράγοντες. Δηλαδή, ο Αλ. Τσίπρας να υποχρεωθεί σε αναγκαστικές αλλαγές, σε περίπτωση που η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ δώσει εντολή στον επικεφαλής της και υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για αποχώρηση όλων των μελών της από το κυβερνητικό σχήμα, ώστε να μη νομιμοποιήσουν με τις υπογραφές τους ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Συνεπώς, η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής από αυτή που εξαγγέλθηκε προεκλογικά θα ανοίξει τη συζήτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από μια τέτοια δοκιμασία δεν θα ευνοηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό διότι θα του δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει με μια άλλη ομάδα υπουργών, που θα λειτουργεί σε συντεταγμένο πλαίσιο κανόνων, δίχως να εμφανίζει σημάδια απειθαρχίας, προσωπικών στρατηγικών και αυτόνομων πολιτικών, όπως αυτά που συνθέτουν το τελευταίο δίμηνο την εικόνα ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρώτο ανασχηματισμό θα απεικονίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η «κεντροαριστερή» ταυτότητα της κυβέρνησης, καθώς θα περιοριστεί σημαντικά και η συμμετοχή στελεχών από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ θα υπάρξει άνοιγμα του * στις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, που διαθέτουν εμπειρία διακυβέρνησης από την προηγούμενη συνεργασία τους με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, να ολοκληρώνει το προεκλογικό «φλερτ» που ξεκίνησε με τον Αλ. Τσίπρα συμμετέχοντας ως υπουργός της κυβέρνησης στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλει για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ
Κομβικής σημασίας θα είναι οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ο σημερινός «τσάρος», Γ. Βαρουφάκης, φέρεται να επιδιώκει την αποδέσμευσή του από τον δυσβάσταχτο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Για τους παροικούντες την «αριστερά» Ιερουσαλήμ, ο σημερινός υπουργός μπορεί να αντικατασταθεί με μεγαλύτερη ευκολία και να του χρεωθούν οι αρνητικές πτυχές της συμφωνίας. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Γ. Βαρουφάκη εμφανίζονται δύο εν ενεργεία υπουργοί: ο υπουργός Υποδομών, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο τελευταίοι απολαμβάνουν και της εμπιστοσύνης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να καλύψει τον αν. υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, σε περίπτωση ανασχηματισμού, οι πιθανότητες να αντικατασταθεί έχουν πολλαπλασιαστεί.
Η αυστηρή αξιολόγηση, οι πατέντες και η λύση του «Ποταμιού»
Υπό αυστηρή αξιολόγηση βρίσκεται και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου έχουν διαπιστωθεί σοβαρά λάθη στη διαχείριση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έδειξε κατανόηση και στα διαβήματα που έκανε εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος, όπως απέδειξε και με την τελευταία του στάση στη Βουλή, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να «βοηθήσει» την κυβέρνηση, ακόμη και αν υποστεί απώλειες εντός του Κοινοβουλίου.
Υπάρχουν, δε, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα που θα έβλεπαν με καλύτερο μάτι τα εγκαίνια μιας συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο με το «Ποτάμι» παρά με τον Π. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό το «αντιμνημονιακό» μέτωπο δεν θα υφίσταται στο πολιτικό λεξιλόγιο της χώρας. Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και για άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία σε πρώτη φάση «αναδομήθηκαν» με επιδέξιο τρόπο, αλλάζοντας πολιτικό προϊστάμενο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα πάψει να τελεί υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, και θα υπαχθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Παρασκευόπουλο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πατέντα της ανακατανομής χαρτοφυλακίων υποδηλώνει έναν άλλου τύπου ανασχηματισμό, που μόλις ξεκίνησε και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρις ότου ακουμπήσει και τα πρόσωπα.