Η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει χάσει την καλύτερη ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, εξαιτίας της απομάκρυνσής της από τους ευρωπαίους εταίρους, εκτιμά το πρακτορείο Reuters, σε άρθρο που δημοσίευσε την Κυριακή του Πάσχα.

«Ακόμη και αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, η Aθήνα μπορεί να έχει χάσει την καλύτερή της ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, λόγω της αποξένωσής της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, την ώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξή τους», αναφέρει το άρθρο και επισημαίνεται κατόπιν πως η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των δανειστών, που «λύσεις οι οποίες μπορεί να προσφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα μοιάζουν απλησίαστες».

«Με δεδομένο ότι το κούρεμα του χρέους είναι πολιτικά αδύνατο, η επόμενη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει νωρίτερα τα ακριβά δάνεια στο ΔΝΤ, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη, ώστε να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο αρθρογράφος Πολ Τέιλορ.

Μια τέτοια εξέλιξη, «θα μείωνε τα επιτόκια εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Αθήνα πριν την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009, ενώ θα μείωνε το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στη χώρα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναστήσει την οικονομία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως για ένα τέτοιο σχέδιο είχαν υπάρξει διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση, πριν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να προσφύγει σε εκλογές, τις οποίες έχασε, από το να ολοκληρώσει ένα σκληρό και αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Πλέον, πρόσθεσε πως πλέον «δεν υπάρχει όρεξη στην Ευρωζώνη».

«Η αποκήρυξη της λιτότητας από τον Αλέξη Τσίπρα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το φλερτ με τον Πούτιν, η τακτική καθυστερήσεων από τον Γιάννη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα αρχικά αιτήματα για κούρεμα χρέους έχουν "στραγγίξει" τα αποθέματα συμπάθειας για την Αθήνα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.