Διορισμοί ημετέρων στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Φίλοι, πολιτευτές και κομματικοί στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό με εντολή Μαξίμου
Του Γιώργου Λυκουρέντζου-Εφημερίδα Παραπολιτικά
Ήταν απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου όταν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαγγελλόταν πως η κυβέρνηση αλλάζει -είχε χρησιμοποιήσει χρόνο ενεστώτα- το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού. Πριν καν περάσουν λίγες ημέρες, η νέα κυβέρνηση ήρθε να απογοητεύσει όσους πίστεψαν τα περί αξιοκρατίας, ακολουθώντας την πεπατημένη του νεποτισμού και της πελατοκρατίας. Με ένα κύμα προσλήψεων και διορισμών, με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες που ίσχυαν και στο παρελθόν και παραπέμπουν σε αποθέωση του παλαιοκομματισμού, άρχισε να στελεχώνει τον κρατικό μηχανισμό με φίλους και «ημετέρους», οι οποίοι μεταξύ σπουδών και άλλων τυπικών προσόντων κατάφεραν να εξασφαλίσουν κι έναν άκρως ικανοποιητικό μισθό από το Δημόσιο, λόγω και των κομματικών ενσήμων που είχαν κολλήσει στο παρελθόν.
Στις 9 Μαρτίου η Βουλή ενέκρινε τον διορισμό στη θέση της διοικητού του ΟΑΕΔ της κ. Μαρίας Καραμεσίνη, η οποία μαζί με το πλούσιο βιογραφικό της είχε να επιδείξει και την υποψηφιότητά της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
ΤΑΙΠΕΔ
Κομματικά κριτήρια υπερίσχυσαν και στην επιλογή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, με τη Βουλή να εγκρίνει στις 19 Μαρτίου τον διορισμό του Στέργιου Πιτσιόρλα, ιστορικού στελέχους του Συνασπισμού και παλαιού συνεργάτη του Νίκου Κωνσταντόπουλου, έπειτα από πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Μαζί, η Βουλή ενέκρινε και τον διορισμό του Αντώνη Λεούση, επίσης παλαιού στελέχους του ΚΚΕ και μετέπειτα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Κομματική προϋπηρεσία έχει και ο νέος πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Θανάσης Καποτάς, ο οποίος είναι μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και προτάθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτριο Στρατούλη. Στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε και ο διορισμός στη θέση του προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του επίσης προτεινόμενου από τον κ. Στρατούλη κ. Στυλιανού Πλιάκη, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Γλυφάδας. Παράλληλα, πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου διορίστηκε ο κ. Ανδρέας Κομματάς, υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Β’ Αθηνών.
Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών νέος διοικητής διορίστηκε ο εργατολόγος Αναστάσιος Πετρόπουλος, μέλος του τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη θέση του προέδρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα διορίστηκε ο κ. Θεόφιλος Βασιλείου, υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στην Αχαΐα.
Στο ΙΚΑ μπορεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος να διατηρήθηκε στη θέση του, ωστόσο σε θέση υποδιοικητή τοποθετήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών Γιάννης Θεωνάς.
Εκεί, πάντως, όπου ξεπεράστηκε κάθε όριο ήταν στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Οταν η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εκλήθη να εγκρίνει τον διορισμό των νέων διοικήσεων, οι βουλευτές ήρθαν αντιμέτωποι με την αποθέωση του κομματισμού και της πελατοκρατίας, καθώς είδαν μπροστά τους πλήθος αποτυχόντων να εκλεγούν πολιτευτών να περιμένουν την έγκριση του διορισμού τους από τη Βουλή έπειτα από πρόταση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας τοποθετήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών Νίκος Καρβούνης και υποδιοικήτρια η Ιωάννα Τσαπαρίκου, μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην 3η ΥΠΕ διοικητής τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κύρκος και υποδιοικητές του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες Παύλος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Αγάπιος Γαβριηλίδης. Στην 4η ΥΠΕ διοικητής διορίστηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευστράτιος Πλωμαρίτης και υποδιοικητής του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Ηλίας Θεοδωρίδης.
Στην 5η ΥΠΕ διοικητής διορίστηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα στις εκλογές του 2012 Νέστορας Αντωνίου, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ στην 7η ΥΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Νίκος Ηγουμενίδης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., πάντως, φαίνεται πως πέρασε ένα στάδιο παρακάτω, διορίζοντας πλέον και συντρόφους υπουργών, όπως έγινε με τη σύντροφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, Ιφιγένεια Καμτσίδου (έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης), η οποία διορίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, στη θέση της προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης απενεχοποίησε την εν λόγω πρακτική, επικαλούμενος μεταξύ άλλων ως δικαιολογία για τους κομματικούς διορισμούς… τα Μνημόνια! Αφού ενημέρωσε ότι για τις θέσεις των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης ήδη επελέγησαν κυρίως πολιτικά στελέχη του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς ή και μέλη των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών με περισσότερους από 450 εφαρμοστικούς νόμους, ακόμα και με πληθώρα πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, θεωρούμε ότι τουλάχιστον για αυτή τη φάση θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να μπορεί άμεσα να εφαρμόσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με την ουσιαστική βοήθεια και των γενικών γραμματέων των υπουργείων».