Της Ελένης Καλογερόπουλου

Τον Ιούνιο φαίνεται ότι τελικά θα υπάρξουν τα σπουδαία γύρω από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης αφού παρά τις έντονες πιέσεις των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να υποχωρήσει βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και το θέμα του δημοψηφίσματος.

«Όσο οι Ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα άλλαξαν και η νυν κυβέρνηση δεν υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών για περικοπές μισθών και συντάξεων και για ομαδικές απολύσεις οι συζητήσεις θα καταλήγουν σε αδιέξοδο « έλεγε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε αλλά και τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο.

Οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να υπάρχει και πάλι ένα επικοινωνιακό μπαράζ που στόχο έχει να εμφανίσει την ελληνική κυβέρνηση και τους έλληνες τεχνοκράτες ως ανίκανους για ολοκληρώσουν την διαπραγμάτευση ενώ στην πραγματικότητα- λένε τα στελέχη της κυβέρνησης- και λεπτομερείς λίστες έχουν δοθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υπάρχουν και πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει είναι η αποδοχή μέτρων ύφεσης και λιτότητας επεσήμαιναν ακόμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ . Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει κάνει κακό στην διαπραγμάτευση. Γιατί εμείς δεν αγωνιούμε αν θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα για να βάλει νέα μέτρα ούτε αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ως σωτήρα .Ο Β. Σόιμπλε γιατί για εμάς είναι ένας ισότιμος συνομιλητής και τα τεχνικά κλιμάκια απαρτίζονται από τεχνοκράτες που έχουν κληθεί να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Μόνο που μερικοί από αυτούς έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος υπερβάλουν ξεπερνώντας τον ρόλο τους.»

Το αδιέξοδο των συνομιλιών πάντως μέρα με την ημέρα φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο και γι αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά αλλού στηρίγματα και συμμάχους .Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι στους οποίους έστρεψε το ενδιαφέρον του .Και έπονται και άλλοι.