Ολοκληρώθηκε το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό
Στοχεύει στην εκπόνηση συγκροτημένου σχεδίου η κυβέρνηση
Το μεταναστευτικό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης το Σάββατο το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και περιφερειάρχες. Στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι "η σύσκεψη είχε ως στόχο την από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προσφορότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών".
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης καθώς και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι δρομολογείται η ενεργοποίηση δομών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης "φιλοξενίας, ολιγάριθμων και σε μικρές ποσότητες" προσφύγων. Ο κ. Βούτσης προέβλεψε ότι η αυξητική ροή φέτος θα ειναι μεγαλύτερη από τα δύο προηγούμενα χρόνια, λέγοντας συγκεκριμένα: "Η αυξητική ροή έχει ξεκινήσει από το 2013-2014. Φέτος ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη".
Από την πλευρά του ο κ. Πανούσης είπε ότι θα πρέπει να δοθεί "ένα περιορισμένο δικαίωμα εργασίας σε όσους μένουν 6 μήνες με αναβολή ώστε να νιώθουν χρήσιμοι και η αγροτική περιοχή να αναπτυχθεί για δουλειές που οι ´Ελληνες δεν θέλουν να κάνουν". Επιπλέον ο κ. Πανούσης παραδέχτηκε: "Οταν έχεις 9 εκατομμύρια έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Έχεις πρόβλημα". Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός άνοιξε και το θέμα της ασφάλειας καθώς είπε: "Ήδη φτάνουμε σ’ ένα μεγάλο αριθμό, που έχουμε 500.000 περίπου νομιμοποιημένους και γύρω στους 300.000 άτυπους. Εάν κάθε χρόνο μπαίνουν άλλοι 100 θα έχουμε ένα πρόβλημα". Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός στάθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης Λιμενικού, νοσοκομείων, Αστυνομίας, όπως και στην έλλειψη συνοριοφυλάκων στα νησιά.
Αναλυτικά όσα δήλωσαν οι Νίκος Βούτσης και Κώστας Αγοραστός:
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με πρωτοβουλία μας και αφού έχουν ενεργοποιηθεί, έτσι κι αλλιώς οι δομές της εκλεγμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της χώρας, συγκαλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη κι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση με βάση ένα πρώτο σχέδιο για τη διαμόρφωση εκείνων των δομών φιλοξενίας, ολιγάριθμων και σε μικρές ποσότητες θα έλεγε κανείς, κατά Περιφέρεια που θα μπορούσε και θα πρέπει να αποτελέσει και το έμπρακτο διαβατήριο της χώρας έτσι ώστε και να αποδεσμευτούν πόροι και να υπάρξουν καινούριοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό ζήτημα. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί η θέση της χώρας ενόψει της διάσκεψης του Ιουνίου με βάση την απόφαση και την εξαγγελία της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα, για να τεθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα μαζί και με τις άλλες χώρες του νότου το μείζον ζήτημα της ανάληψης του μεριδίου ευθύνης από όλες τις χώρες της Ευρώπης τόσο για το οξύ, το πολύ οξυμένο σήμερα ζήτημα το προσφυγικό αλλά κι ευρύτερα και μεσομακροπρόθεσμα το μεταναστευτικό.
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια οξυμένη κατάσταση, άλλες χώρες βέβαια πολλαπλάσια ρεύματα δέχονται αυτή τη στιγμή, αλλά και για τη χώρα μας είναι αυξημένοι αριθμοί.
Εντοπίστηκε και πολύ σωστά από τους περιφερειάρχες ότι υπάρχει έλλειμμα διαχρονικό, τόσο σε δομές και σε υπηρεσιακό προσωπικό, σε όλους τους τομείς αστυνομία, λιμενικό, δομές υγείας αλλά υπάρχει και νομοθετικό έλλειμμα ως προς το ότι θα πρέπει με έναν νόμιμο τρόπο να μπορούν τις δαπάνες που κάνουν με τρόπο φερέγγυο να τις υλοποιούν σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και να μην μπλοκάρονται.
Όπως επίσης και άλλες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν σε νομοθετικό επίπεδο, έτσι ώστε χωρίς να χαλάει η ισορροπία των πραγματικών αρμοδιοτήτων για το θέμα, που είναι του κεντρικού κράτους και του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, να είναι δυνατόν να υπάρξουν οι άριστες συνέργειες σε πανελλαδική κλίμακα. Προκειμένου στο μέτρο των δυνατοτήτων να μπορέσει η χώρα μας με ασφάλεια για τον κοινωνικό ιστό, για το μέλλον της και για τις τοπικές κοινωνίες να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον φιλοξενίας, αλληλεγγύης, μέχρις ότου γίνει δυνατόν και ελπίζουμε αυτό να είναι μικρό χρονικό διάστημα για κάθε έναν εκ των ενδιαφερομένων, για το 80 τοις εκατό τουλάχιστον αυτή της ροής που έχουν δικαιώματα status προσφύγων να μπορούν να το υλοποιήσουν.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χρειάζεται μια εθνικού τύπου κινητοποίηση κι ένα αντίστοιχο σχέδιο.
Συμφωνήσαμε και την επόμενη εβδομάδα όλη αυτή την εμπειρία και της Ένωσης Περιφερειών να την έχουμε να τη ξανασυζητήσουμε.
Ο διάλογος με την ΚΕΔΕ επίσης έχει ξεκινήσει για αυτά τα θέματα. Το ίδιο και στα υπουργεία έχουν ληφθεί μέτρα.
Δεν θα σας ανακοινώσω πράγματα πιο ιδιαίτερα, διότι αυτό σημαίνει κανείς να κάνει συσκέψεις εργασίας. Έχουμε κάνει τουλάχιστον άλλες τρεις που δεν θελήσαμε να είναι στο φως της δημοσιότητας. Συσκέψεις με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και με τους δήμους. Όλοι μας εργαζόμαστε και γι αυτό το ζήτημα με τρόπο συστηματικό και θα έλεγα με απόψεις συγκλίνουσες για το τι πρέπει να γίνει.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι το ζήτημα της ροής των προσφύγων επαυξάνεται λόγω της πολύ κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Μιλάμε για μερικά εκατομμύρια από τη Λιβύη μέχρι πάνω πάνω από πρόσφυγες. Καθημερινά διογκώνεται αυτό το ρεύμα. Δυστυχώς είχαμε τετρακόσιους πνιγμούς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, όχι εδώ στη χώρα μας αλλά κάπου αλλού, αλλά το ίδιο κάνει. Τρεισήμισι χιλιάδες θύματα ήταν μέσα στο 2014 για να καταλάβετε. Η αυξητική ροή έχει ξεκινήσει από το 2013-2014. Φέτος ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη. Αυτό είναι μια γενική, διεθνής και ευρωπαϊκή κατάσταση όπως σωστά ειπώθηκε την οποία από κοινού θα αντιμετωπίσουμε».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε:
«Νομίζω ότι οι κινήσεις που γίνονται και σε επίπεδο Δήμων και σε επίπεδο Περιφερειών δημιουργούν την συνευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να λύσεις αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω της Ελλάδος. Θα λυθεί μέσω της Ευρώπης. Αλλά και ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός είναι πολύ δύσκολο να το λύσει χωρίς να έχει τη συνδρομή όλης της Περιφέρειας τουλάχιστον.
Θα ήταν μεγάλο λάθος να βλέπουμε εικόνες όπου όλοι να μαζεύονται στον Πειραιά, όλοι να μαζεύονται στην Αθήνα, 100.000 άνθρωποι που ψάχνουν να βρούνε τη μοίρα τους.
Θα πρέπει λοιπόν και η κατανομή να γίνεται αλλού και ένα περιορισμένο δικαίωμα εργασίας να δοθεί σε όσους μένουν 6 μήνες με αναβολή ώστε να νιώθουν χρήσιμοι και η αγροτική περιοχή να αναπτυχθεί για δουλειές που οι έλληνες δεν θέλουν να κάνουν και πολλά άλλα μέτρα.
Αλλά αυτό το οποίο συζητήθηκε ήτανε ποιους χώρους, με ποιους τρόπους η Περιφέρεια θα βοηθήσει και πως κυρίως δεν θα έχουμε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Υπάρχει ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να μελετηθεί κι υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να μελετηθεί. Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουνε και ένα εκατομμύριο και δυο και τρεις δεν βλάπτει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι, αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Έχεις πρόβλημα.
Όλα αυτά συζητήθηκαν. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και την άλλη βδομάδα νομίζω η κ. Χριστοδουλοπούλου, πιθανότατα και ο κ. Βούτσης, με μια εκπροσώπηση των Περιφερειαρχών, θα μιλήσουνε ειδικότερα για τα θέματα.
Το δικό μας το Υπουργείο κυρίως έχει να κάνει με φύλαξη. Πρέπει να δούμε ακριβώς τους ρόλους. Από ποια στιγμή τελειώνει το Λιμενικό που κάνει την έρευνα-διάσωση κι αναλαμβάνει η Αστυνομία που έχει το μηχανισμό. Γιατί ακόμα τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και βέβαια τα Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας δεν είναι έτοιμα, αλλά και έτοιμα να είναι ή όταν ετοιμαστούν θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τα θέματα της ασφάλειας. Άρα λοιπόν η Αστυνομία είναι παρούσα και στα νησιά και θα ενδυναμωθεί η παρουσία της. Και σε όλη αυτή τη μετάβαση από το νησί σε κάποια κέντρα υπάρχοντα η τα άλλα που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μάθει ότι κάποιοι φεύγουν από την Ελλάδα. Πώς φεύγουνε;
Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Γιατί προφανώς όλη η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο, πώς ελέγχεται η είσοδος. Και προφανώς πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει σε επαναπροώθηση αλλά δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να λέει ότι δεν ξέρω την έξοδο.
Εντάξει όπως μπαίνουμε κρυφά μπορούν να βγούνε και κρυφά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχονται 100.000, να επαναπροωθούνται 10.000 και οι 90.000 να γίνονται αόρατοι. Θα πρέπει να ξέρουμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι.
Ήδη φτάνουμε σ’ ένα μεγάλο αριθμό, που έχουμε 500.000 περίπου νομιμοποιημένους και γύρω στους 300.000 άτυπους . Εάν κάθε χρόνο μπαίνουν άλλοι 100 θα έχουμε ένα πρόβλημα.
Κι επειδή οι καλύτερες προϋποθέσεις να δοθούνε από άποψη Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη συνάντηση του Ιουνίου, παρά ταύτα είναι χρονοβόρες όλες αυτές οι προϋποθέσεις της κατανομής στην Ευρώπη, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Άρα το πρόβλημα θα είναι καθημερινό. Δεν είναι το ανθρωπιστικό. Και συμφωνούμε όλοι σ’ αυτό. Τι; Θα έρθουν άνθρωποι τους οποίους θα αφήσουμε να πνιγούνε, να βραχούνε, να αρρωστήσουνε;
Προς Θεού. Αυτό δεν συζητιέται. Αλλά όλη αυτή η αλυσίδα που φαίνεται να μην έχει στο μεσαίο κρίκο κοινωνική ένταξη μεγάλη επιτυχία, όπως ειπώθηκε και έρευνα να έχει γίνει για να δούμε πόσοι εντάσσονται τελικά. Όλη λοιπόν αυτή η αλυσίδα «μπαίνω και βγαίνω» πρέπει να ελεγχθεί από το κράτος και πρέπει αμέσως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να δώσουν τη στήριξή τους».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε:
«Κάναμε μια πολύωρη, χρήσιμη συνάντηση. Το θέμα είναι φλέγον, είναι εθνικό, είναι Ευρωπαϊκό, είναι ανθρωπιστικό. Σε ανθρωπιστικά ζητήματα εμείς είμαστε πρωτοπόροι.
Δεν μπορείς να βλέπεις τα μάτια των παιδιών των προσφύγων και να μη συγκινήσε και να μην έρχεσαι να βοηθήσεις. Άλλωστε οι δύο Περιφερειάρχες μας του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ήδη είναι πιο μπροστά από όλους συμβάλλουν οικονομικά αλλά και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια.
Αλλά. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Μεγάλη η ροή. Τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπουμε είναι αποτρεπτικά. Να μην έρχονται. Διότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Οι δομές και τα χρήματα δεν φτάνουν για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ροή.
Θα έχουμε προβλήματα κοινωνικής συνοχής, προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Γιατί μην βγάζετε από το μυαλό σας ό τι μπορεί να παίζονται κι άλλα σχέδια. Προβλήματα κοινωνικού αυτοματισμού. Γιατί φτωχούς και άστεγους έχουμε και Έλληνες. Γιατί έχουμε ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας και εμείς πρέπει να μεταφέρουμε χρήματα προς τα εκεί.
Κοινωνικό αυτοματισμού που κάποιοι θα λένε γιατί να γίνει εδώ αυτό το ανοικτού τύπου και να μη γίνει αλλού.
Έχουμε προβλήματα υποστελέχωσης Λιμενικού, νοσοκομείων, Αστυνομίας και δεν έχουμε συνοριοφύλακες στα νησιά μας. Η Φρόντεξ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι ο υπεύθυνος ο κ Αβραμόπουλος να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια προς τη χώρα μας.
Να κάνουμε μια ευρύτερη συμμαχία και το είπαμε στην επιτροπή Περιφερειών το θέμα αυτό το θέμα προχθές αλλά και με τις χώρες του νότου Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα.
Κι οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο από την είσοδο στην επαναπροώθηση, με όλα τα βήματα συγκεκριμένα, διότι δεν μπορεί να βρίσκονται εδώ επ’ άπειρον. Και ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι παράτυποι μετανάστες. Να γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και για την ασφάλεια, ανθρωπιστική αλλά κι οπωσδήποτε για τη χώρα μας και για τις Περιφέρειές μας. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο, μεγάλο ζήτημα. Είναι ζήτημα του Υπουργείου, το ξέρουμε, είναι ζήτημα του Κράτους , το ξέρουμε, αλλά στη μεγάλη αυτή έκτακτη ανάγκη, λόγω της συχνότητας τώρα που πέφτουν και τα μποφόρ θα δείτε ότι καταγράφονται 1 στους 20 οι καταγραφές είναι από εκείνους που έρχονται μόνο με τον τρόπο του βυθίσματος και της περισυλλογής οι άλλοι που έρχονται απευθείας με βάρκες που φτάνουν δεν καταγράφονται.
Θα ήθελα τελευταία να πω ότι κι ο κ Μάρδας θα πρέπει να μην πειράξει τα χρήματα των Περιφερειών, γιατί τα χρήματα αυτά είναι από το 2014 και τα χρήματα αυτά είναι και για έκτακτες ανάγκες όπως είναι αυτές οι ανάγκες που αντιμετωπίζουμε. Να μην τα ακουμπήσουν αυτά γιατί είναι χρήσιμα».