Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Ενας άγνωστος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, με κεντρικούς πρωταγωνιστές κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, που στο παρασκήνιο δίνουν μάχη επιρροής αφενός στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου για τη χάραξη της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας. 

Πλέον το πρόβλημα επικεντρώνεται στον πυρήνα των πιο έμπιστων υπουργών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που εδώ και καιρό δείχνει να μη συμμερίζεται το επικοινωνιακό στιλ του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τώρα αρχίζει να διαπιστώνει έλλειμμα γενικότερου συντονισμού στη λειτουργία της κυβέρνησης, θεωρώντας, όπως και άλλοι υπουργοί που κατέχουν θέσεις σε παραγωγικά υπουργεία, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Σταθάκης, ότι εξ αυτού του λόγου δεν διασφαλίζονται τα κριτήρια της έξωθεν καλής μαρτυρίας, που δεν είναι άλλα από την εκπομπή σοβαρών και αξιόπιστων μηνυμάτων προς την κοινωνία και τους εταίρους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας, Γ. Βαρουφάκης, όταν παρουσιάζει σημάδια αυτονόμησης από την πολιτική επιστασία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, έχει την «κάλυψη» ενός άλλου διδύμου της κυβέρνησης, που ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, οι οποίοι, σε αντίθεση με τον Γ. Δραγασάκη, υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα περί της διακυβέρνησης της χώρας, που δεν συνάδει με το συντηρητικό και σοβαρό προφίλ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος βλέπει την πολιτική μέσα από την ουσιαστική διαχείριση της οικονομίας και όχι των πρόσκαιρων εντυπώσεων και της επικοινωνίας.

Οι δύο «πορτιέρηδες» του Μεγάρου Μαξίμου
Η γκρίνια για τους Α. Φλαμπουράρη και Ν. Παππά εξαπλώνεται και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς πολλοί τους χαρακτηρίζουν ως «πορτιέρηδες» του Μεγάρου Μαξίμου, που «απομονώνουν» τον Αλέξη Τσίπρα από όσους επιζητούν μια συνάντηση μαζί του ή τον παραπληροφορούν για σειρά ζητημάτων που ο ίδιος πρέπει να έχει υπόψη του.
Κοντολογίς, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τους δύο «σκιώδεις» πρωθυπουργούς του Μεγάρου Μαξίμου, που δρουν και αποφασίζουν εν κρυπτώ και εν αγνοία των κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων, με αποτέλεσμα αυτή η τακτική να είναι και η γενεσιουργός αιτία των κρουσμάτων ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών και της ανυπαρξίας ενιαίου και συγκροτημένου στρατηγικού σχεδιασμού. Μέχρι στιγμής το μόνο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που επέλεξε να κρούσει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό προκειμένου να αναδείξει τα προαναφερθέντα φαινόμενα «αποσυντονισμού» ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης λογίζεται στη σφαίρα επιρροής του αντιπροέδρου της, Γ. Δραγασάκη.
Το γεγονός ότι ο Γ. Δραγασάκης μέχρι σήμερα επιλέγει την οδό της σιωπηρής εργασιοθεραπείας και όχι της πομπώδους εντυπωσιοθηρίας είναι επειδή δεν θέλει να τροφοδοτήσει ένα κλίμα έντασης και εσωστρέφειας στην κυβέρνηση, ακόμα και στην περίπτωση που διαπιστώνει ότι γίνονται λανθασμένοι χειρισμοί σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο ή σε υποθέσεις που τον προκαλούν σε προσωπικό επίπεδο, όπως συνέβη εσχάτως όταν ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η συμφωνία με τους Κινέζους για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά και μετά από λίγες ημέρες τον «άδειασαν» από το Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδοντας την προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ. Δραγασάκης δεν κρύβει πλέον την απογοήτευσή του για την τροπή που έχει λάβει και η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς εξαρχής πίστευε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει στις συνομιλίες με τους δανειστές η λογική της σύγκρουσης και του τσαμπουκά, αλλά η όποια συμφωνία να δρομολογηθεί στη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου. Σε αντίθεση με τους «ανώριμους» υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που επένδυσαν στην αποθέωση της προσωπικής τους αυταρέσκειας, όπως έκανε εξαρχής ο Γ. Βαρουφάκης, ο Γ. Δραγασάκης ήταν υπέρμαχος της «σιωπηλής» διαπραγμάτευσης και της λελογισμένης αντιμετώπισης των δεδομένων και των γεγονότων στον τομέα της οικονομίας.


Διαφώνησε με την επιλογή της Παναρίτη
Εσχάτως ο Γιάννης Δραγασάκης αρχίζει να ανησυχεί μήπως από ένα καπρίτσιο των εταίρων για αντεκδίκηση απέναντι στις προσβολές που υπέστησαν από τους πολιτικούς τσαμπουκάδες του Γιάνη Βαρουφάκη η χώρα βρεθεί εκτεθειμένη σε κινδύνους μη αντιμετωπίσιμους. Η κόντρα του Γ. Δραγασάκη με τον Γ. Βαρουφάκη ενδεχομένως να είχε περιοριστεί στα στεγανά του Μεγάρου Μαξίμου, εάν ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας δεν ένιωθε ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του πιο στενού περίγυρού του. Δηλαδή του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Νίκου Παππά. Το γεγονός ότι έχει ακόμα την άνεση να «παίζει» μπάλα χωρίς τη διαιτησία του Γ. Δραγασάκη τού δίνει την ευχέρεια να διεκδικεί τον πρώτο λόγο όχι μόνο στη διαπραγμάτευση, αλλά και στην προώθηση των δικών του ανθρώπων σε καίρια πόστα, αδιαφορώντας για το εάν θα προκαλέσει την ενόχληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με τον οποίο εσχάτως φέρεται να ήρθε σε σύγκρουση, επειδή για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να προωθήσει την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενή του συνεργάτιδα Ελενα Παναρίτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο Γ. Δραγασάκης και απομένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου.