Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Την ώρα που στη Συγγρού βάζουν σε τροχιά το νέο πλάνο της «γαλάζιας» επικοινωνιακής στρατηγικής με φόντο τις επικείμενες προσυνδιασκέψεις ανά την περιφέρεια και τη συνδιάσκεψη του ερχόμενου καλοκαιριού, οι αμφισβητίες της ηγεσίας Σαμαρά, αλλά και οι δελφίνοι, βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας των επόμενων κινήσεών τους. Κλειδί, βεβαίως, για τις όποιες ενέργειες και διεργασίες συνιστούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών, που, όπως γίνεται αντιληπτό, θα καθορίσουν το σκηνικό, αλλά και τον χρόνο στον οποίο θα λάβουν χώρα οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Oπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πιθανότατα στις αρχές κιόλας της επόμενης εβδομάδας, «ψήνεται» άλλη μία συνάντηση των «γαλάζιων» βουλευτών που συγκεντρώθηκαν τις προάλλες στην Αθηναϊκή Λέσχη και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο «Embassy». Ο λόγος για τους Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Δένδια, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κωστή Χατζηδάκη, Θεόδωρο Καράογλου, Αννα Καραμανλή, Κώστα Τζαβάρα, Κώστα Τσιάρα, Γιώργο Βλάχο, Μάριο Σαλμά (που είχε και την πρωτοβουλία για τις δύο πρώτες μαζώξεις), Μάξιμο Χαρακόπουλο και Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο δεύτερο ραντεβού και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται αυτήν τη φορά να υπάρξουν και νέες παρουσίες.

ΚΕΙΜΕΝΟ

Σύμφωνα με συνομιλητές των εν λόγω στελεχών, αναμένεται να ιχνηλατηθεί το τοπίο, αφενός για τη δημοσιοποίηση ενός κοινού κειμένου με αφορμή τις προσυνδιασκέψεις και αφετέρου για την ανάληψη πρωτοβουλιών ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Είναι κοινό μυστικό ότι οι κομματικές οργανώσεις στην πλειονότητά τους υπολειτουργούν. Πώς θα εξασφαλιστεί αξιοπρεπής προσέλευση σε αυτές τις συναντήσεις; Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη κατάθεση θέσεων και προτάσεων για την αναδιάρθρωση του κόμματος και όχι αμφιβόλου επιτυχίας παλαιοκομματικές φιέστες. Σε αυτήν τη γραμμή οφείλουμε να κινηθούμε», σημειώνουν κύκλοι πέριξ των προαναφερθέντων βουλευτών.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συγκεκριμένη φάση περνά σε δεύτερη μοίρα η διεύρυνση της ομάδας σε άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη, αφού οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες, ελέω και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος. Για την ιστορία πάντως και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, πλήρη ενημέρωση για όσα ελέχθησαν στις συναντήσεις των «12» έχει ο Κώστας Καραμανλής, αφού, πέραν των μόνιμων συνομιλητών του, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιώργου Βλάχου, ακούει, ως γνωστόν, μετά τις εκλογές τις θέσεις ουκ ολίγων στελεχών, ανάμεσα στους οποίους και οι Νίκος Δένδιας και Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν σχολιάζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει απαγορευτικό», ήταν η ατάκα έμπειρου κομματικού στελέχους που γνωρίζει από πρώτο χέρι το περιεχόμενο των πρώτων αυτών αναγνωριστικών συζητήσεων μεταξύ των μελών της «γαλάζιας» Κ.Ο. που συναντήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα σε Αθηναϊκή Λέσχη και «Embassy». Την ίδια στιγμή, μια άλλη ομάδα, νεότερων σε ηλικία βουλευτών, με μπροστάρη τον Βασίλη Κικίλια, οργανώνεται ακόμα πιο δυναμικά, προκειμένου να δώσει στίγμα σε βάθος χρόνου, χωρίς ωστόσο να σχηματοποιεί για την ώρα τις ακριβείς προθέσεις της. Οπως είχαν γράψει τα «Π» σε προηγούμενο φύλλο τους, πέραν του πρώην υπουργού, σε αυτόν τον εσωκομματικό πυρήνα της νέας «γαλάζιας» γενιάς συμμετέχουν οι Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Στύλιος, Χρίστος Δήμας, Κώστας Βλάσης, Κώστας Κατσαφάδος και Φωτεινή Αραμπατζή.

Προβλέπουν νέες εξελίξεις το φθινόπωρο
Μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με το ένα πόδι πατά στη γραμμή της Συγγρού και με το άλλο στις διεργασίες για το μέλλον της «γαλάζιας» παράταξης, συνομιλώντας με ένα ευρύ δίκτυο στελεχών. Ιδιαίτερη αξία για την εν γένει στάση του έχει ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας που διατηρεί τόσο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι, αν και αποστασιοποιούνται ξεκάθαρα από βασικές επιλογές του συστήματος Σαμαρά (ειδικά ο δεύτερος), εμφανίζονται αν μη τι άλλο συγκαταβατικοί τη δεδομένη χρονική στιγμή, επιλέγοντας να παρεμβαίνουν μονομερώς κάθε φορά που το κρίνουν αναγκαίο. Σε αυτήν τη λογική εξακολουθεί να κινείται και ο Νικήτας Κακλαμάνης, λόγω και του θεσμικού του ρόλου ως αντιπροέδρου της Βουλής. «Αν και κανείς τους δεν συμμερίζεται τις θεωρίες της “αριστερής παρένθεσης”, κρίνουν ότι σε αυτήν τη φάση χρειάζεται να κρατηθεί στάση αναμονής», τονίζουν οι γνωρίζοντες τις μυστικές λεπτομέρειες των επαφών των τριών στελεχών. Σύμφωνα με τους τελευταίους, κύριος άξονας των αναλύσεών τους είναι οι πληροφορίες περί πιθανότητας σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης στην περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν βγει αλώβητη από τον σκόπελο της διαπραγμάτευσης, αλλά και η «βάσιμη αίσθηση και πληροφόρησή τους» πως, αν στο μεταξύ δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι το φθινόπωρο θα έχει δρομολογήσει με δική του πρωτοβουλία τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, υπό το βάρος των εξελίξεων. «Αν ο Τσίπρας είναι μέχρι τότε πρωθυπουργός, ο Αντ. Σαμαράς δεν θα έχει κανένα λόγο να διατηρήσει εαυτόν στην ηγεσία της Ν.Δ. και πρώτος απ’ όλους το ξέρει καλύτερα ο ίδιος», επισημαίνουν στελέχη που υιοθετούν την άποψη αυτή. Αντίστοιχες προβλέψεις και σκέψεις αποδίδουν κάποιοι -με βάση τον τρόπο που κινούνται- και στην πλευρά ακόμα δύο εκ των πρωταγωνιστών των «γαλάζιων» ζυμώσεων, και συγκεκριμένα στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα κινείται απαρέγκλιτα στη γραμμή της Συγγρού, καθώς και στον Νίκο Δένδια. «Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Ν. Δένδιας δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις τους, θα μπορούσαν να βρουν σημεία επαφής με τον Μ. Βορίδη. Αυτό θα μπορούσε να φανεί και στο μέλλον, αν ξεκινούσε επίσημα η κούρσα για τον επόμενο αρχηγό της Ν.Δ.», εκτιμούν «γαλάζια» στελέχη που συζητούν τακτικά και με τους τρεις πρώην υπουργούς. Μάλιστα, οι ίδιοι υπενθυμίζουν τις κοινές τους αναφορές σε ό,τι έχει να κάνει με τους συνομιλητές τους στο εγχώριο οικονομικό-κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και στο εξωτερικό.