Toυ Σωτήρη Πίκουλα-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Σε κυβερνητική τροχιά βρίσκεται ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πλέον, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, προσδοκά να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές τόσο του περιβάλλοντός του όσο και της κυβέρνησης, οι συζητήσεις των δύο ανδρών έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Επίσης, έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές μεταξύ τους, που είχαν προκληθεί τόσο λόγω της συγκυρίας των εκλογών (όταν ο Φ. Κουβέλης δεν είχε κατέλθει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) και της ψήφισης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του γεγονότος ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είχε αξιοποιηθεί εξαρχής στο κυβερνητικό σχήμα.
Το σίγουρο είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτό δεν το μαρτυράει μόνο η παρουσία του πριν από λίγο καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μάλιστα έκανε γνωστό σε δημοσιογράφους ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη ήταν έτοιμη, γεγονός που οι περισσότεροι το ερμήνευσαν ως ότι πλέον ο κ. Κουβέλης είναι τόσο ενταγμένος στο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου ώστε ξέρει και λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος, φυσικά, διασκέδασε τις εντυπώσεις όσο μπορούσε, βρίσκοντας τη δικαιολογία ότι απλώς ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δύο εβδομάδες μετά, μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook επικρότησε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ
Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε ότι η παρουσία του κ. Κουβέλη έχει διττή σημασία. Από τη μία, ξέρουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει ζήσει την εμπειρία των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ δικοί του άνθρωποι έχουν «αναμετρηθεί» με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και μπορεί αυτή η εμπειρία να είναι αρκετά χρήσιμη για το άμεσο μέλλον. Από την άλλη, ο κ. Κουβέλης είναι μια εφεδρεία στο πολιτικό σύστημα, που ναι μεν έχει χάσει τις μετοχές του, αλλά δεν έχει φθαρεί εντελώς. Και η προσέγγισή του δείχνει και τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας σε ένα μετριοπαθές κεντροαριστερό ακροατήριο.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ
Ωστόσο, η πορεία του κ. Κουβέλη στον δρόμο της κυβερνητικής εξουσίας δεν είναι εύκολη, παρατηρούν πολλοί. Καταρχάς, η παρουσία του Γιάννη Πανούση στην κυβέρνηση είναι απαγορευτική στο να ενταχθεί ο κ. Κουβέλης τώρα στο σχήμα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι χείριστες. Βασικά, ποτέ δεν ήταν καλές. Ο Γιάννης Πανούσης δεν θα συγχωρέσει ποτέ στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. το ότι το 2012 ο κ. Κουβέλης προτίμησε να τοποθετήσει στην κυβέρνηση Σαμαρά τους Μανιτάκη - Ρουπακιώτη, δύο εξωκοινοβουλευτικούς δηλαδή, και όχι τους εκλεγμένους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., που ζητούσαν να μπουν και εκείνοι σε σημαντικά κυβερνητικά πόστα. Η πλευρά Πανούση και άλλων τότε στελεχών που ζητούσαν αξιοποίηση θεωρούσε πως ο κ. Κουβέλης δεν ήθελε να πάθει ό,τι είχε πάθει πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον ΛΑΟΣ με τους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Εν ολίγοις, φοβόταν μην τον «αδειάσουν» οι ίδιοι οι εν δυνάμει υπουργοί του, γι’ αυτό και συνεισέφερε στην κυβέρνηση αξιοποιώντας δύο «κολλητούς» του φίλους. Με τον δε κ. Ρουπακιώτη, μάλιστα, είχαν αναλάβει από κοινού υποθέσεις εργατικού Δικαίου.
Ομως, και ο Φώτης Κουβέλης έχει παράπονα από τον κ. Πανούση. Θεωρεί ότι είχε κάνει συζητήσεις εδώ και καιρό (πριν από τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης) με το περιβάλλον Τσίπρα και δεν ήταν τυχαία η υπουργοποίησή του. Επίσης, το περιβάλλον του κ. Κουβέλη ενοχλήθηκε που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν έμαθε ότι θα αξιοποιηθεί, δεν πήρε τηλέφωνο ποτέ να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο κ. Πανούσης είναι με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης, καθώς έχει απειλήσει ότι, αν δεν ληφθεί απόφαση να τερματιστεί η κατάληψη στην Πρυτανεία, θα παραιτηθεί από υπουργός. Η ενσωμάτωση του χαρτοφυλακίου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, παρόλο που είχε ληφθεί η απόφαση να προχωρήσει. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αιτία του σεναρίου να λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, αν αξιοποιηθεί, θα έχει περισσότερο θεσμικό ρόλο και όχι νευραλγικό. Εξάλλου, το συγκεκριμένο υπουργείο έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των «φωτογραφικών» διατάξεων του υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου, που ευνοούν βαριά άρρωστους καταδικασμένους, πλην τρομοκράτες.
Η κυβέρνηση θα ήθελε, λένε ορισμένοι, ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο σε αυτή τη θέση. Οπότε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ταιριάζει στο προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει εκ νέου ο κ. Κουβέλης. Eίχε ακουστεί ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και ως τρίτος υπουργός Επικρατείας, ωστόσο κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έριδες ανάμεσα στους υπόλοιπους. Εκτός αυτού, δεν χρειάζεται, ομολογούν οι ίδιοι, να βρίσκεται τόσο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.


Του κρατάνε «μούτρα» οι ριγμένοι
Πηγές από το κοντινό περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη τονίζουν ότι δεν δρα ως πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά πλέον σκέφτεται το προσωπικό του κεφάλαιο και μόνο. Γι’ αυτό το deal που ετοιμάζεται να κάνει με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει άλλους ωφελούμενους από τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά μόνο τον ίδιο. Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου που πάντα ήταν δίπλα του έχουν παρατηρήσει ότι εδώ και αρκετό διάστημα «ο Φώτης δεν τους έχει μιλήσει, ούτε έχει ζητήσει την άποψή τους, κυρίως όμως φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει το μέλλον του κόμματος». Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θοδωρής Μαργαρίτης, που άλλοτε βρίσκονταν πάντα δίπλα του, αισθάνονται «ριγμένοι» από τη συμπεριφορά του, ενώ πληροφορίες τούς φέρνουν να προσεγγίζουν την πλευρά του Νίκου Μπίστη. Ακόμα και ο στενός του φίλος, Σάκης Παπαθανασίου, είναι πλέον απομακρυσμένος τελείως από αυτόν.