Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τους θεσμούς καθώς η οικονομία καταρρέει χτυπάει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η τριμηνιαία έκθεση του οποίου η πρώτη μετά από τις εκλογές περιγράφει για μια ακόμα φορά με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις από την παράταση της αβεβαιότητας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο η συμφωνία με τους εταίρους μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη: «Η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνον όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσες τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα. Αν η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτικοοικονομική συγκυρία παραταθεί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά. Θεωρούμε ότι μόνον η τελική συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη» επισημαίνεται στην Έκθεση.

Οι συντάκτες της Έκθεσης αναγνωρίζουν ότι η οικονομία της χώρας παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης το 2014 επισημαίνουν ωστόσο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο το ΓΠΚΒ θεωρεί φυσική συνέχεια τους θεσμούς: «Μετά τις εκλογές 25.1.2015 ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» (πρωην τρόικα) ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθειά κρίση. Η οικονομία υποτροπιάζει» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση αποδίδοντας τα αίτια της αβεβαιότητας στον εκλογικό κύκλο, την παρατεταμένη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, την εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης (“rule of law”) αλλά και τις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης. Η αβεβαιότητα αυτή προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά και σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, την επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά με συνεπακόλουθο τη σταθεροποίηση της ανεργίας.

Στην Έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στην δραματική κατάσταση της ρευστότητας με τους συντάκτες να τονίζουν ότι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί εκροή καταθέσεων ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,7 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ