Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, λίγο μετά τις 23:00, η μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες.

Η κυβέρνηση, επέλεξε να τηρήσει σιγήν ιχθύος για τα θέματα που συζητήθηκαν, ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άφηναν να διαρρεύσει ότι δεν συζητήθηκε, επί της ουσίας, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν τί ακριβώς συζητούσαν τόσες ώρες τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε ακροθιγώς το πολυνομοσχέδιο, αναλύοντας επιμέρους «ειδικά» θέματα και αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές που θέτει ο ίδιος.

Εξέφρασε όμως τη βούλησή του να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, μέχρι τις 11 Μαΐου.

Για τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου θέλει η κυβέρνηση να μεταφέρει τα «καυτά» θέματα της αύξησης του ΦΠΑ, των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Στόχος, να περιορίσει την ενδιάμεση συμφωνία μόνο σε παρεμβάσεις στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, όπως είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει αυτά τα «καυτά» θέματα αλλά μόνο όταν θα καθοριστεί το περιεχόμενο του επόμενου -3ετούς ή 4ετούς- προγράμματος για τη δανειοδότηση της χώρας από τους εταίρους.

Στο πολυνομοσχέδιο, που θα αποτελέσει τη βάση για την ενδιάμεση συμφωνία έως τον Ιούνιο, η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει κατά κύριο λόγο μέτρα φορολογικού χαρακτήρα όπως:

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε ΙΧ μεγάλου κυβισμού και πισίνες και η επέκτασή του και στα σκάφη αναψυχής

Επιβολή νέου φόρου στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων

Εισπρακτική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων.

Κομβικό σημείο για τα μέτρα που θα ληφθούν είναι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα καθοριστεί από την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει στόχο έως 1,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα με πρόβλεψη για ανάπτυξη 1%.