Της Ελένης Καλογεροπούλου 


Διέξοδο στην εμμονή των δανειστών να τεθούν τώρα σε συζήτηση και τα δύσκολα θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αναζητά η κυβέρνηση. Έτσι και προκειμένου να δώσει λύση στην εμπλοκή που εμφανίζουν οι συνομιλίες στα τεχνικά κλιμάκια -οι οποίες βαδίζουν ιδιαίτερα αργά- το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να συζητά λύση πακέτο μέχρι το τέλος του μήνα.

Όμως για να γίνει πράξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες – μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη -οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει η χαλαρότητα που αναζητά η κυβέρνηση στα θέματα της ρευστότητας. Στην συνέχεια –και εφόσον ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος - θα ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις προκειμένου στο τέλος Μαΐου να υπάρξει συμφωνία πακέτο για το 2015-2016.Σε αυτή την διαδικασία καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ΕΚΤ που συνεδριάζει την επόμενη Τετάρτη ενώ στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου θα αναζητηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη ανάσα στα θέματα της ρευστότητας.

“Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels group ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή .Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί. «

Στην περίπτωση που τα πράγματα πάρουν αυτό το δρόμο και ξεκινήσει η συζήτηση για την συνολική συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους αφού μια συνολική συμφωνία θα αφορά και τα πλεονάσματα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει στην άκρη το αρχικό «μοντέλο» της ενδιάμεσης συμφωνίας, έρχεται σε μια στιγμή που οι εταίροι και δανειστές παραδέχονται ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Αγκάθι η εμμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τόμσεν ο οποίος επιμένει να συζητηθούν τώρα τα εργασιακά και το ασφαλιστικό κάτι που η Ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί.

Προκειμένου λοιπόν να αρθεί το αδιέξοδο καθώς ο χρόνος πιέζει, και αδειάζουν τα ταμεία του κράτους από ρευστό το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε όπως φαίνεται να φέρει στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση. Το εάν θα την αποδεχθούν οι δανειστές είναι φυσικά το μεγάλο ζητούμενο.

Προκειμένου λοιπόν να διερευνήσει τις προθέσεις των ομολόγων του ο Αλέξης Τσίπρας από σήμερα το πρωι θα ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες και στελέχη της Ε.Ε. Ανοικτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής μόνο για το ελληνικό ζήτημα.