Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη δήλωση του
Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Δεν είπα ότι εμείς δεν θα πληρώσουμε και θα κάνουμε πιστωτικό γεγονός, αυτό είναι μια συζήτηση που γίνεται και μετά από δύο- τρία «αν» δηλαδή αν επιμένουνε οι δανειστές να μας βγάλουν από την ευρωζώνη τότε μοιραία θα καταλήξουμε εκεί αλλά δεν είναι η δικιά μας πρόθεση. Η πρόθεσή μας είναι σαφή, πάμε για έναν έντιμο συμβιβασμό πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μπει τέσσερα-πέντε ζητήματα τα οποία είναι ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις, δεν θα έχουμε ομαδικές απολύσεις, δεν θα καταργηθεί το επικουρικό ταμείο, δεν θα δώσουμε ελευθερία στις απολύσεις και δεν θα απολύσουμε άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Όταν θα μπουν τα «αν» στο τραπέζι και δεν θα είναι «αν» τότε θα υπάρξει μια συζήτηση εσωκομματική και ενδοκυβερνητική και θα υπάρξει μια απάντηση.
Εκτιμούμε με πολύ βάσιμους λόγους και πολιτικούς και διεθνοπολιτικούς ότι οι δανειστές θα επανέλθουν με πρόταση που δεν θα στραγγαλίζει την Ελλάδα και δεν θα μας οδηγήσει ντε και καλά σε πιστωτικό γεγονός δηλαδή σε έξοδο από την ευρωζώνη.
Εκτιμούμε ότι παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε, παρά το μαστίγιο και το καρότο που είναι η πρακτική των συνομιλητών δανειστών για λόγους αντικειμενικούς, ιστορικούς θα δώσουνε λύση στο πρόβλημα που θα είναι μέσα στα πλαίσια του έντιμου συμβιβασμού. Εμείς διεκδικούμε μια αξιοπρεπή έντιμη λύση και εκτιμούμε σοβαρά ότι θα την έχουμε σύντομα.

Ερωτηθείς αν θα υποχωρήσουν σε κάποιες από τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει

Ν.ΜΑΝΙΟΣ: Καταρχάς αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει ένας βουλευτής, θα γίνει συζήτηση στην ΚΟ. Η δική μου γνώμη είναι ότι πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πίσω από αυτές τις 4-5 κόκκινες γραμμές. Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και αν αυτό το πράγματα τελεσιδικήσει θα αποφασίσουμε. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στους λαούς και στις δημοκρατίες, η ζωή έχει δείξει ότι έχει μια μεγάλη ποικιλία λύσεων και δεν στέκεται στα δικά μας «αν» προχωράει παραπέρα.

Ερωτηθείς αν προτιμάει τις εκλογές από το δημοψήφισμα

Ν. ΜΑΝΙΟΣ: Προτιμώ τις εκλογές από ένα δημοψήφισμα γιατί έχω απόλυτη πεποίθηση ότι θα μας ψηφίσουν διπλάσιοι από αυτούς που μας ψηφίσανε. Το μήνυμα που μας στέλνει ο λαός είναι μην κάνετε πίσω και όταν τους ρωτάω τι θα γίνει αν…;- Θα δούμε τι θα γίνει αν, μην κάνετε πίσω.
Ο στόχος μας είναι θα δώσουμε τις λύσεις που θέλουμε εντός του ευρώ.
Αν οι εταίροι έχουν αποφασίσει ότι δεν μας θέλουν στο ευρώ για δικούς τους ιστορικούς λόγους και θέλουν να διαλύσουν την ευρωζώνη και ετοιμάζονται να πάνε την Ευρώπη στην Ευρώπη των μεμονωμένων χωρών των ανταγωνισμών τότε θα έχουμε μια Ευρώπη των ανταγωνισμών όπως είχαμε μέχρι το ’45 και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αιματοκύλισμα τον κόσμο. Έχουμε μια καπιταλιστική κρίση τεράστια … Η πεποίθηση μου είναι ότι θα υπάρξει λύση γιατί εκτιμώ ότι δεν είμαστε σε μια ιστορική φάση που η ευρωζώνη θα αποφασίσει να αρχίσει την αυτοκαταστροφή της.