"Το πρόβλημα ρευστότητας δημιουργεί πρόβλημα στην πραγματική οικονομία" κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg που εκτιμά πως το γεγονός αυτό εντείνει την πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κλείσει μία συμφωνία με τους δανειστές.

Τα στοιχεία για την ανεργία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη δείχνουν πως η ανεργία των Ελλήνων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σημειώνει το δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι αριθμοί αυτοί θα έρθουν μία ημέρα μετά την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, στην οποία ενδεχομένως θα μειωθεί η εκτίμηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ποσοστό της ανεργίας είναι απότοκο της ύφεσης και της κρίσης χρέους που άφησε τη χώρα με πρόβλημα ρευστότητας τονίζει το Bloomberg. Η Ελλάδα έχει να μπροστά της πληρωμές προς το ΔΝΤ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ ως την Παρασκευή. Αυτές οι πληρωμές θα οδηγήσουν τη χώρα στα όρια της καθώς προσπαθεί να πληρώσει ταυτόχρονα μισθούς και συντάξεις, ενώ θα πρέπει να εξυπηρετήσει και το χρέος της μέχρι τον Αύγουστο.

«Είναι προφανές πως η οικονομία θα “νιώσει” τις συνέπειες της ανανεωμένης αβεβαιότητας, ακόμα και εάν το χειρότερο αποφευχθεί» αναφέρει στο Bloomberg ο Ρικάρντο Μπαρμιέρι Ερμίτε, οικονομολόγος της Mizuho International.

Το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, εξαρτάται από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, για μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα με την παροχή οικονομικών πόρων.

Οι συνομιλίες εντάθηκαν και στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία μέσα στον μήνα. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group μέχρι την Τετάρτη και στις 11 Μαΐου να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τακτικό Eurogroup, ανέφερε αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και μαζί τους και η εκροή καταθέσεων, συνεχίζει το Bloomberg, η ΕΚΤ μελετά μέτρα για να μειώσει την έκτακτη βοήθεια προς τις τράπεζες, ώστε να μειώσει το δικό της ρίσκο.