Η σημασία της ενισχύσεως της διακλαδικής συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών νοσοκομείων, η επανεξέταση και ορθολογισμός της διαδικασίας εμβολιασμού των νεοσυλλέκτων, το μείζον θέμα των οφειλών του Δημοσίου προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία και εξετάσεις ιδιωτών ασφαλισμένων διαφόρων φορέων του Δημοσίου από αυτά, είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά θέματα που εξετάστηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης Κώστα Ήσυχου στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στη διάρκεια της επισκέψεως του αν. Υπουργού Εθνικής Αμύνης στο 401 ΓΣΝΑ του έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση της Μονάδος για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, τις ανάγκες που καλύπτει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η διοίκηση του επισήμανε τα υπάρχοντα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα και ο κ.Ήσυχος δεσμεύτηκε για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξουν λύσεις.

Όπως έγινε γνωστό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ενισχύσεως της διακλαδικής συνεργασίας ανάμεσα στα στρατιωτικά νοσοκομεία όλων των Κλάδων, σε όλους τους τομείς λειτουργίας τους, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση σε μια σειρά προβλημάτων, όπως π.χ.στον τομέα της προμηθείας υγειονομικού υλικού, όπου, όπως διαπιστώθηκε, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω εξορθολογισμού των δαπανών.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Επίσης αναφέρθηκε η περίπτωση της δαπάνης για εμβόλια, των οποίων ο αριθμός τους υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες και επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός της όλης διαδικασίας εμβολιασμού των νεοσυλλέκτων, καθώς και επανεξέταση παλαιότερων συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ακόμα τέθηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημόσια χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε το πρόβλημα των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, για δαπάνες νοσηλείας ασφαλισμένων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα χρόνο μόνο τα εξωτερικά ιατρεία του 401 ΓΣΝΑ επισκέφθηκαν 203.000 ασθενείς, αριθμός που επιμερίζεται κατά μέσο όρο σε περίπου 800 επισκέψεις ημερησίως.

Ακολούθως, ο κ. Ήσυχος επισκέφθηκε διάφορες πτέρυγες και χώρους του Νοσοκομείου, καθώς και θαλάμους όπου νοσηλεύονται νεοσύλλεκτοι στρατιώτες με διάφορα νοσήματα. Μετά το πέρας της επισκέψεώς του αυτής, ο ΑΝΥΕΘΑ με δηλώσεις του επισήμανε τη σημασία του επιτελούμενου έργου στο 401 ΓΣΝΑ, που το χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό και ουσιαστικό». Και πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη επίσκεψη γνωριμίας αποτελεί την απαρχή για μια ουσιαστική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων, με καθοριστική, πάντα, τη συνδρομή της Διοίκησης του Νοσοκομείου και γενικότερα του υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτό».

Λ.Σ.Μ.