"Πόλεμος" Ευρώπης - ΔΝΤ συνθλίβει την Ελλάδα
Στο επίκεντρο το ελληνικό χρέος και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπό την απειλή της αποχώρησης από την Ελλάδα.
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αποφάσισε να βγάλει μπροστά τον Πολ Τόμσεν, επαναφέροντας το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης στην Αθήνα. Η παρέμβαση του σκληρού διευθυντή ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ, "για θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης".
Σύμφωνα με τις πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ως αντάλλαγμα για τη «στήριξη» του Ταμείου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω στο αρχικό αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία.
Το σημείο στο οποίο "πατάει" το ΔΝΤ είναι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 με την οποία η Ευρωζώνη δεσμεύεται απέναντι στο ΔΝΤ να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ενδεικτική είναι δε η εμπλοκή που προκάλεσε το ΔΝΤ το βράδυ του Σαββάτου, στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.
Απάντηση από τη Γερμανία
Η αντίδραση της Γερμανίας ήταν άμεση και ήρθε μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε: "Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις Θεσμούς και την Ελλάδα".
Παρέπεμψε δε στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα.
Μιλώντας στην ένωση ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.
"Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο", δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα "έχουν δυσκολέψει", είπε ο κ. Σόιμπλε.
Αντίδραση της κυβέρνησης
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση αφού με Non-paper που εξέδωσε προσπάθησε να μοιράσει τις ευθύνες τόσο στην Κομισιόν όσο και στο ΔΝΤ για τις απαιτήσεις τους και τη στάση τους.