Ο Amos Hochstein (Έιμος Χοκστάιν), ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στους συνομιλητές του εξέφρασε την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια μετέφερε ευθέως στους συνομιλητές του ο κ. Hochstein.

Η αντίθεση της Ουάσινγκτον στο ρωσικό σχέδιο του Turkish Stream είναι εμφανέστατη καθώς η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα απ' όσα διαφωνήσαμε», σχολίασε ο κ. Hochstein μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κυρίους Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θέματα θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα

Ο Turkish Stream δεν υφίσταται, είπε ο Amos Hochstein για τον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διέλθει και από ελληνικό έδαφος μέσω του σχεδίου Greek Stream. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με το νέο project που ετοιμάζει η Μόσχα οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τον αγωγό South Stream.

Διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι μόνο για να αποκτήσουν τα τεχνικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν το σχέδιο Turkish Stream οι Ρώσοι χρειάζονται ακόμη ένα χρόνο και τονίζουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι αγωγοί φυσικού αερίου είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του TAP και IGΒ, ο κ. Hochstein είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως Turkish Stream.