Της Ελένης Καλογεροπούλου 

Το ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα βρεθεί μετά από πολύ καιρό απέναντι στους ομολόγους του στο συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες  προκειμένου να δώσει μια καθοριστική μάχη για την  Ελλάδα  μπορεί σε κάποιους να δημιουργεί ακόμα και πανικό  η κυβέρνηση πάντως ελπίζει ότι αυτή την φορά  τα πράγματα θα είναι …αλλιώς.

Και θέλει να είναι αλλιώς αφού  η ελληνική κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης  προκειμένου σήμερα να αποσπάσει μια καλή απόφαση από το Eurogroup ,απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την οικονομική ρευστότητα στην χώρα.

Η μαγική φράση που θέλει η κυβέρνηση στο κείμενο συμπερασμάτων του  Eurogroup είναι η «διαφαινόμενη συμφωνία  » αφού και μόνο με αυτή την γενικόλογη παραδοχή ενδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει το πράσινο φως για τονωθεί η οικονομία της χώρας.

 Χθες  το Μέγαρο Μαξίμου λίγες μόνο ώρα πριν ξεκινήσει η σημαντική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών διεμήνυσε ότι θα πρέπει οι δανειστές και οι εταίροι να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν θετικά τις προσπάθειες που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει. Τι εννοεί λέγοντας κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός . Μα φυσικά την προσφυγή στις κάλπες ή σε δημοψήφισμα στην περίπτωση που οι δανειστές συνεχίσουν και σήμερα να θέτουν θέματα που βρίσκονται πίσω από τις κόκκινες γραμμές. 

Και από την πλευρά των δανειστών ωστόσο γινόταν λόγος για χρεωκοπία εάν δεν βρεθεί λύση ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε εξάντλησε για άλλη μια φοα την καλοσύνη του λέγοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίζεται να είναι αισιόδοξος αφού οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του των έχουν  διαβεβαιώσει ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να ανοίξει το θέμα της χρηματοδότησης. Έτσι περιμένει ότι η Αγκελα Μέρκελ και ο άτυπος διαμεσολαβητής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα έχουν βάλει τα δυνατά τους προκειμένου να μεταπείσουν τους υπουργούς Οικονομικών και ιδιαίτερα τον Β. Σόιμπλε  ότι κάτι πρέπει να γίνει .

 

Αγκάθι σε όλη αυτή την διαδικασία παραμένει φυσικά και ο    Γέρουν Νταινσελμουμ τον οποίο ούτε λίγο  ούτε πολύ η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποκαλέσει ψεύτη . Έτσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να επιχειρήσει να δημιουργήσει εμπλοκή εάν βρει πρόσφορο έδαφος από τους συνομιλητές του.

Καλού κακού πάντως η κυβέρνηση προσεύχεται και στην Αγία Βαρβάρα που η εικόνα της βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αφού η σημερινή διαδικασία θέλει σίγουρα και την συνδρομή ενός Αγίου…