του Σταύρου Παπαντωνίου

H εκκωφαντική ήττα της ΝΔ στις 25 Ιανουαρίου, δημιούργησε κραδασμούς σε όλα τα επίπεδα στο εσωτερικό του κόμματος, ακόμα και στα πολιτικά γραφεία και τις συνεργασίες τους.

Δύο τέτοιες ηχηρές περιπτώσεις είναι το τέλος της συνεργασίας σε δύο μεγάλα πολιτικά γραφεία της Β΄Αθηνών, αυτό του Κωστή Χατζηδάκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας οι Στάθης Σταθόπουλος και Φίλιππος Φόρτωμας , αποτελούν παρελθόν από τα πολιτικά γραφεία, με τους δύο πολιτικούς να φαίνεται να αλλάζουν στρατηγική και να επενδύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο 40χρονος δικηγόρος, Στάθης Σταθόπουλος, που για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στα νεοδημοκρατικά δρώμενα,  είναι ο απόλυτος γνώστης της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας, έπειτα από 7 χρόνια δεν ανήκει πλέον στους συνεργάτες του κορυφαίου υπουργού. Το ίδιο ισχύει και για τον ιστορικό Φίλιππο Φόρτωμα, ένα νέο άνθρωπο με σπουδές σε Γιάννενα και Αθήνα, που έκανε πολλές φορές την «βρώμικη» δουλειά για λογαριασμό του Κυριάκου σε επίπεδο νεολαίας, αφού είχε πολλές επαφές με το φοιτητικό της οργάνωσης. Πλέον και οι δύο αναζητούν τον επόμενο σταθμό της σταδιοδρομίας τους, με τον Στάθη Σταθόπουλο, να έχει στενές επαφές με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και να είναι πολύ κοντά στην συνεργασία του με τα κεντρικά της ΝΔ.

Τα πολιτικά αυτά διαζύγια που έλαβαν χώρα σε ιδιαίτερα φιλικές συνθήκες, αφού οι κορυφαίοι υπουργοί διατηρούν πλέον φιλικές σχέσεις μετά από τόσα χρόνια με τους πολιτικούς τους υφισταμένους.

Ωστόσο κάποιοι και όχι άδικα , δίνουν στα βελούδινα αυτά αυτά διαζύγια χαρακτηριστικά γενεαλογικά.

Οι πολιτικοί… 50αρηδες της ΝΔ παρατηρώντας την έντονη κινητικότητα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα από την γενιά των 40 και κάτω, είναι σαφές ότι παίρνουν αποστάσεις από αυτούς φροντίζοντας να ενισχύσουν τα πολιτικά τους γραφεία με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους αλλά και να αποδυναμώσουν τους 40αρηδες της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κωστής Χατζηδάκης " έχρισε" νέο διευθυντή του τον Γ. Μαχαίρα συνομίληκο του και άνθρωπο του στη ΔΑΠ απο τα φοιτητικά χρόνια ενω ο Κ. Μητσοτάκης τον μάλλον ακίνδυνο πολιτικά, καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνας Δ. Μελιτσιώτη.

Αυτό για να ξέρετε εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί ονόματα 40αρηδών ακόμα και για την ηγεσία της ΝΔ. Ο λόγος για την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Κωστή Μπακογιάννη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ την ίδια ώρα μεσαία στελέχη της ίδιας γενιάς αναπτύσσουν έντονη εσωκομματική κινητικότητα. Αυτό δεν αρέσει καθόλου σους 50αρηδες, δημιουργώντας έναν ακήρυχτο πόλεμο, δύο πολύ κοντινών γενεών, που θα κληθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια.