Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι κατηγορηματικός και βάζει οριστικό τέλος στην αφόρητη πίεση που ασκούν οι Ευρωπαίοι για την εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου. 

Σε αποκλειστική δήλωσή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το πρωί της Παρασκευής και μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν εντός του κόμματος για τα νέα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση αντίθετα με όσα είχε υποστηρίξει την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist, είπε ότι:

"Και σε άλλα θέματα, έτσι και στο θέμα του ΦΠΑ οι δανειστές συχνά απαιτούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους. Είναι άξιο λόγου ότι επιμένουν σε εναρμονισμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου και όχι για νησιωτικά συμπλέγματα άλλων κρατών μελών. Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα απαιτεί ισονομία σε ευρωπαϊκή κλίμακα".

Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει αποφασίσει να χαμηλώσει τους τόνους στο Eurogroup κλείνει διαπαντός το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον. 

Πάντως λίγες ώρες νωρίτερα στο συνέδριο του Economist, είχε αφήσει να φανεί ότι οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ θα αποφασιστεί από το φθινόπωρο και δεν θα αφορά τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αλλά τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών των 27 δισ. που έχει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, ο Βαρουφάκης είπε κατηγορηματικά:

"Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιο τρόπο για να αποπληρώσει τα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που είχε δημιουργήσει ο κύριος Τρισέ το 2010-2011 τα οποία κρατάει η ΕΚΤ.  Το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί στο απώτερο μέλλον με την έκδοση ενός ομολόγου μακράς διαρκείας με την εγγύηση του ESM. Το ομόλογο αυτό στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ΕΚΤ η οποία θα διαγράψει αυτομάτως τα προηγούμενα χρέη της χώρας".

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης ενδέχεται να προτείνει την Έλενα Παναρίτη για την ανάληψη της θέσης της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ.

Γιώργος Δημητρομανωλάκης