Της Ελένης Καλεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μεταστροφή και ρήξη. Αυτές οι δύο λέξεις σκιαγραφούν πλέον το κλίμα που επικρατεί στη συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, μετά την αδιάλλακτη και εμμονική στάση των δανειστών να επιβάλουν νέα επώδυνα μέτρα - για την ακρίβεια νέο μνημόνιο. Οι απόψεις Λαφαζάνη περί ρήξης έχουν υιοθετηθεί από πολλούς υπουργούς και έχουν γίνει κυρίαρχη τάση μέσα στην Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι βλέπουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, χωρίς να υπάρχει κανένα φως ρευστότητας. Αντίθετα, εντείνεται η πίεση από τους εταίρους να περάσουν σκληρότερα μέτρα ακόμα και σε σχέση με αυτά που θα ψήφιζε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Οπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το παιχνίδι που παίζεται από τους θεσμούς δεν αφορά την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αλλά την κατάρρευση της κυβέρνησης, δεδομένου ότι το δίλημμα που θέτουν είναι «μνημόνιο ή χρεοκοπία». Ετσι, για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση, κάποιοι υπουργοί, και μάλιστα όχι λίγοι, εκτιμούν ότι η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη, κρίνοντας από το γεγονός ότι οι νέες απαιτήσεις των θεσμών έχουν να κάνουν με τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η συγκυβέρνηση, αλλά και με την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της Αριστεράς. Μάλιστα, σε όσους μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και άρα θα πρέπει να περιμένουν τη συμφωνία, η απάντηση που δίνεται από τα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» είναι ότι «σε συμφωνία ήταν και η Πολωνία λίγο πριν μπει ο Χίτλερ».

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η έξοδος προς τον λαό των στελεχών του κόμματος, προκειμένου να εξηγήσουν στους πολίτες το πώς έχει η κατάσταση σήμερα. Με λίγα λόγια, το κόμμα αναλαμβάνει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και για το χειρότερο σενάριο. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση μέχρι τις 5 Ιουνίου (οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί ακόμα μία δόση στο ΔΝΤ), διαφορετικά, όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, δεν αποκλείεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένων των συνθηκών που θα διαμορφώσει η δραματική έλλειψη ρευστότητας της χώρας. Οι τελευταίες πολύωρες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου στην πραγματικότητα έδειξαν δύο πράγματα:

  • Κατ’ αρχάς, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει νέα δεδομένα από την πλευρά των εταίρων.
  • Κατά δεύτερον, ότι οι «κόκκινες γραμμές», που κάποια στιγμή έμοιαζαν να έχουν ξεθωριάσει, επανήλθαν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα προβληματισμένος, αφού, παρά τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, στα τεχνικά κλιμάκια τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι προσπάθειες που γίνονται προκειμένου η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό εξαφανίζονται μέσα στις δαιδαλώδεις διαδικασίες των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ακόμα ότι τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στους ομολόγους του και τους υπουργούς Οικονομικών είναι πολλά. Παράλληλα, ακούει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προβληματισμούς των υπουργών του και διαπιστώνει την αλλαγή που υπάρχει στο κλίμα.

Ο ίδιος είχε και έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μερικά βήματα πίσω σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, με τη λογική ότι θα υλοποιηθούν μόλις αυτή κατορθώσει να σταθεί στα πόδια της. Δεν προτίθεται ωστόσο να κάνει τη θεαματική «κωλοτούμπα» που περιμένουν κάποιοι.

Ετσι, μέσα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο είπε «εμείς προχωράμε γρήγορα και δυνατά, ώστε να μην μπορεί να μας επιρρίψει κανείς ευθύνες, και τα υπόλοιπα θα τα δούμε πολιτικά».

Η ΛΟΓΙΚΗ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είναι από αυτούς που εμφανίζονται να επιθυμούν λύση, όχι όμως και με κάθε κόστος. Η λογική του είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο πολιτικό επίπεδο. Αλλωστε, όπως λέει, αν οι εταίροι επιμείνουν να μην αυξηθεί η ρευστότητα, αλλά αυτό να γίνει αφού περάσει πρώτα η συμφωνία από τα Κοινοβούλια, τότε τα πράγματα θα είναι σοβαρά για τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος μέσω τηλεδιασκέψεων κρατά καθημερινή επαφή με συνεργάτες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού πολλές φορές υπενθυμίζει στην άλλη πλευρά τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι από τους πρώτους που σηκώνουν το λάβαρο της αντίστασης. Ιδιαίτερα σκληρή προς την κυβέρνησή της, λέει όλο το τελευταίο διάστημα μετ’ επιτάσεως ότι εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει βήμα από τις «κόκκινες γραμμές». Οπως είναι γνωστό, με τις απόψεις της συντάσσονται αρκετά στελέχη του κόμματος.

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Ο Πάνος Σκουρλέτης πιστεύει ότι οι δανειστές θέλουν σύγκρουση ή υποταγή προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα θέματά του, επισημαίνεται ότι οι δανειστές επιδιώκουν να αφήσουν το θέμα του κοινωνικού διαλόγου για το φθινόπωρο, δεδομένου ότι αυτό αφορά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η όποια επιμονή των εταίρων στη μη θεσμοθέτηση του διαλόγου και του εργασιακού πλαισίου έχει να κάνει με τον συνολικό ευρωπαϊκό πληθυσμό.

«Στα κάγκελα» βρίσκεται και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος πιστεύει ότι οι δανειστές δεν θέλουν λύση, αλλά τον εξευτελισμό της κυβέρνησης, και τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης έναντι των δανειστών.

Ο επίσημος εκφραστής της σκληρής γραμμής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πιστεύει ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά. Επιμένει ότι εξαρχής η Αθήνα έπρεπε να κρατήσει ανυποχώρητη στάση έναντι των δανειστών και διατηρεί επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Αγκελα Μέρκελ. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Ενέργειας λέει ότι δεν θα πουληθεί ο ΟΛΠ, ενώ στρέφει το βλέμμα του προς τους Ρώσους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τις επαφές της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. θεωρεί ότι είναι δύσκολο να βρεθεί λύση, αφού από δω και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της.

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ

Σκληρός εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μάλιστα με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέβλεψε και ρήξη με τους εταίρους στην περίπτωση που τα πράγματα δεν έχουν θετική έκβαση. Την άποψη ότι η συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές δεν θα περάσει ούτε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τον ελληνικό λαό έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

Ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται επίσης να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης στις διεκδικήσεις των εταίρων, θέση που έχουν υιοθετήσει και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.