Ραγδαίες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση, μετά τη πρόταση της Κομισόν για λύση με ενδιάμεσους σταθμούς και χρονοδιαγράμματα ώστε να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα εντός του έτους και να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συμφωνήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 22.30 απόψε το Brusselles Group και υπό τις νέες οδηγίες που έχει λάβει ο επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης να γίνει προσπάθεια γιά πρόοδο στην διαπραγμάτευση.

Η πρόταση της Κομισιόν αξιολογείται από την κυβέρνηση ως σωστή βάση γιά να ξεπεραστούν τα εμπόδια αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης, κάτι που θα γίνει σε ένα έκτακτο eurogroup πιθανόν και εντός της εβδομάδας όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οι συζητήσεις στη σύνοδο Κορυφής δεν υποκαθιστούν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει χαμηλά τον πήχη ως προς τη σημασία των πολιτικών επαφών στη Ρίγα στη πορεία των διαπραγματεύσεων και στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο κάποιας πολιτικής λύσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως οι επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως:

«Θα υπάρξει μια συγκέντρωση ηγετών για δύο ημέρες στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαφών ανάμεσα τους. Η δήλωση τους όμως (του προηγούμενου Eurogroup) για τη σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων αποτελεί και το σημείο αναφοράς».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τη γνώμη της Επιτροπής ως προς τη πορεία των διαβουλεύσεων του Brussels Group, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «όπως τόνισε και το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα κενά στη διαπραγμάτευση».

Επαναλαμβάνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την πρόσφατη αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κάλεσε για επιτάχυνση του ρυθμού διαπραγματεύσεων με σκοπό να βρεθεί μια επιτυχημένη λύση σύντομα.

Ως προς τις διεργασίες του Brussels Group, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας ότι αν και η ελληνική ομάδα δεν έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.