Δύο ... μισές διαψεύσεις από την πλευρά Γιούνκερ και από την πλευρά Σαμαρά αποκτούν σημασία για τις εξελίξεις στην πορεία της διαπραγμάτευσης. 

Η μία αφορά τη διάψευση της πρότασης - παρέμβασης του προέδρου της Κομισιόν για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να ψηφιστεί σχετικά ανώδυνα από τη Βουλή και να εξασφαλίσει άμεσα ρευστότητα στην Οικονομία αναπέμποντας τις δύσκολες αποφάσεις για το Φθινόπωρο. Η άλλη, την επίσης επίσημη διάψευση - για πρώτη φορά - της τηλεφωνικής επικοινωνίας Σαμαρά - Μέρκελ κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ότι τον πίεσε να ψηφίσει τη συμφωνία κι επειδή εκείνος αρνήθηκε η Μέρκελ ζήτησε να τον δει την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αν ο πρόεδρος της ΝΔ αποδέχονταν ότι επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο τότε θα είχε πρόβλημα με τον φίλο του Γιούνγκερ, πολέμιο της Μέρκελ. Αν ο Γιούνκερ επιβεβαίωνε την ύπαρξη της συμβιβαστικής πρότασης τότε θα τα έσπαγε με τον Σαμαρά γιατί αυτή η πρόταση συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει αδιάβαστο τον παλαιό του φίλο. Πολύ πιθανόν πάντως Μέρκελ και Γιούνκερ να τα έχουν βρει με τον Τσίπρα και να προσπαθούν σιγά - σιγά να το πουν στον Σαμαρά.

Ας ληφθεί δε υπόψη ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του στο ΣΕΒ, όπως άλλωστε αναμένεται και σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ , ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι

α) δεν πρόκειται να ψηφίσει φορολογικά μέτρα και

β) δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αν ο κ. Τσίπρας δεν αλλάξει τακτική. Δηλαδή πιστεύει ακόμη ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί.

ΔΓΙΑΝΝ