Λύση στα εργασιακά και ασφαλιστικό θέλει η κυβέρνηση
Γιατί διαφωνούν οι δανειστές
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Παρά τα σενάρια ότι η Αθήνα επιθυμεί λύση σε δυο φάσης το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενιαία συμφωνία προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβέρνησης . Αυτό άλλωστε διεμήνυσε στα στελέχη του προεδρείου της ΚΟ με τα οποία συναντήθηκε χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει αυτή την ευκαιρία για να αντιμετωπίσει το ελληνικό θέμα μια και καλή.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε μετά τις ενστάσεις των θεσμών για τον ΦΠΑ και την εμμονή τους να μεταφερθούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό το φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση παρά τα όσα λέγονται θέλει να διασφαλίσει τώρα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων καθώς και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αφού θεωρεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να λυθούν αυτά τα δυο σημαντικά θέματα . Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν θα εκτονωθούν με τον καιρό και έτσι από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα μπορεί να ασχοληθεί με το κυβερνητικό έργο.
Αντίθετα οι δανειστές επιθυμούν να παραπέμψουν στο απώτερο μέλλον εργασιακό και ασφαλιστικό ξανανοίγοντας και πάλι συζήτηση για την συμφωνία κρατώντας στην πραγματικότητα την Ελλάδα δέσμια των απαιτήσεων των ευρωπαίων εταίρων.
Έτσι τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές και πάλι να ενταθούν αφού η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει μια λύση πακέτο και το φθινόπωρο να έχει να συζητήσει μόνο το θέμα του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει αύριο και την Παρασκευή στην Ρήγα της Λετονίας με την Αγκελα Μέρκελ , τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ αναμένεται να επαναλάβει τα 4 σημεία που θέτει η Ελλάδα ώστε να υπάρξει συμφωνία. Και συγκεκριμένα να υπάρξουν:
- - Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
- - Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- - Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
- - Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».