Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Για τις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών ο κ, Νίκος Δένδιας τόνισε οτι "Αυτό το οποίο συνέβη και εμένα με εξέπληξε. Δεν είναι συνηθισμένο υπουργός Αμύνης να μην δέχεται υπουργό χώρας μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτά τα πράγματα είναι ασυνήθη, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνει δεκτή η δικαιολογία περί βεβαρυμμένου προγράμματος, αυτά δεν υπάρχουν. Εδώ υπάρχει ένα θέμα για την ελληνική πλευρά, κάτι μας λέγεται και μας λέγεται από μια χώρα η οποία σε αυτή την συγκυρία ήταν απολύτως διατεθειμένη να μας βοηθήσει στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. Κατά συνέπεια η άρνηση σε αυτή την συγκυρία από τους αμερικανούς να δεχτούν τον κ. Καμμένο κάτι υποδηλώνει… Είναι ζήτημα μεγάλο, δεν είναι αστείο αυτό.

Για την ΕΚΤ ο κ. Δένδιας σημείωσε οτι "Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Ντράγκι σήμερα, οι φήμες που ακούω είναι ότι θα προσπαθήσει να βρει μια ενδιάμεση λύση ώστε να μην καταστραφούν οι ελληνικές τράπεζες αλλά να φανεί και ότι ακολουθεί το κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει της ΕΚΤ. Όμως είναι κρίμα ότι σε αυτή την συγκυρία η ποσοτική χαλάρωση που εκδηλώνεται με την μαζική και συνεχώς αυξανόμενη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν βοηθάει την Ελλάδα. Είναι δηλαδή σαν ο Θεός να βρέχει και εμείς να έχουμε επιλέξει αυτό το χρονικό διάστημα να κρατούμε ομπρέλα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα τι λέει η ΕΚΤ; Ευχαρίστως αλλά πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο. Ένα πλαίσιο συμφωνία όσο δεν υπάρχει συμφωνία εγώ δεν προβαίνω σε αγορά ομολόγων πέραν ενός ελάχιστου σημείου εκτός συμφωνίας. Έχουμε λοιπόν καταφέρει με την γενναία και υπερήφανη διαπραγμάτευση των τεσσάρων μηνών να είμαστε εκτός κάθε ευρωπαϊκού θεσμού που βοηθάει την ευρωπαϊκή αγορά να ξεφύγει από την ύφεση. Αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία γυρνάει στην ύφεση και εμείς συνεχίζουμε να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε υπερήφανα. Πρέπει αυτή η ιστορία να τελειώσει."

Για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ ο πρώην υπουργός είπε ότι "Δηλαδή θα πτωχεύσουμε γιατί εγώ το δεν θα πληρώσω το εννοώ ως πτώχευση εντός του ευρώ καταρχήν και ο Θεός μετά… Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει 7 δις αυτό δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός; Φοβάμαι ότι όχι απλώς δεν είναι αισιόδοξο μάλλον για λίγο αφελές το ακούω. Βέβαια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνηθίσει σε τοποθετήσεις οι οποίες ή απέχουν από την πραγματικότητα ή δημιουργούν μια φανταστική πραγματικότητα μέσα στην οποία κινούνται.
Όλα αυτά δείχνουν μια απίστευτη προχειρότητα, εάν τώρα είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα σε πτώχευση αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και ιδίως για μας που έχουμε προσπαθήσει, με όποιο τρόπο μπορούμε, να στηρίξουμε μια εκλογίκευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ΝΔ ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε οτι: "Σε πολλά πράγματα η ΝΔ έχει απόλυτο δίκιο, εγώ που ισχυρίζομαι και λέω ότι δεν μπορείς να πορεύεσαι στην κοινωνία μόνο με αίτημα δικαίωσης για το χθες από την άλλη πρέπει να πούμε ότι η ΝΔ σε πάρα πολλά πράγματα έχει απόλυτο δίκιο.
Εγώ δεν συμφωνώ με το ύφος των περισσότερων ανακοινώσεων, ούτε με τις απαιτήσεις περί συγνώμης και τα λοιπά αλλά η ΝΔ σε πάρα πολλά πράγματα επί της ουσίας έχει δίκιο. Βεβαίως όμως αυτό που η ελληνική κοινωνία περιμένει δεν είναι να παριστάνει το δικαστήριο του χθες, της είναι τελείως αδιάφορο, αυτό που περιμένει η ελληνική κοινωνία είναι δύο πράγματα. Μια αυτοκριτική, τι κάναμε λάθος και το λάθος μας δεν μπορεί να είναι μόνο επικοινωνιακό, είναι ουσιαστικό. Κάναμε πολλά και ουσιαστικά λάθη όπως και πολλά σωστά και δεύτερον ποια είναι η νέα μας πρόταση . Εφόσον έχουμε ενσωματώσει σαν κεκτημένο την απόρριψη της προηγούμενης πρότασής μας από την ελληνική κοινωνία η οποία είναι και ο ύπατος κριτής.
Δεν έχουμε επαναδιατυπώσει την πρότασή μας, δεν έχουμε μπει σε αυτή την διαδικασία. Εάν δεν μπορούμε σε αυτή την διαδικασία να επανανακαλύψουμε εμείς το εύρος της πρότασής μας επί τη βάση βέβαια της ιδεολογικής μας διακήρυξης του Κ. Καραμανλή η οποία παραμένει επίκαιρη μετά από 50 χρόνια και να ξαναπούμε ξεκάθαρα στην κοινωνία στο πλαίσιο του πλήρους εύρους και πλάτους της ιδεολογικής μας διακήρυξης τι θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα εκπροσωπώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα πλέον την ευμάρεια του οποίου πρέπει να υπερασπίζουμε, από εκεί και πέρα η ελληνική κοινωνία δεν έχει κανέναν λόγο να μας ανακαλύψει. Αδιαφορεί για μας σιγά-σιγά είναι φανερό, έχουμε πέσει 11 μονάδες από την εκλογική μας επίδοση που ήταν εξαιρετικά χαμηλή ούτως ή άλλως.

Επίσης σημείωσε οτι "Εγώ δεν μπορώ να το προγραμματίσω αυτό γιατί δεν ανήκω στην ηγετική ομάδα της ΝΔ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αν δεν το κάνουμε απλώς θα εξαφανιστούμε. Δεν θα συντριβούμε έχουμε ήδη συντριβεί, το επόμενο στάδιο της συντριβής είναι η εξαφάνιση. Κατά συνέπεια η επαναδιατύπωση πρότασης είναι αναγκαίος όρος πολιτικής μας επιβίωσης ούτε συν ούτε πλην.
Εάν θεωρούμε ότι με ανακοινώσεις σαν αυτές που εκδίδουμε μπορούμε να επιβιώσουμε πολιτικά και να περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουνε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει σε ανυποληψία κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος.
Η ζωή θα δημιουργήσει κάτι καινούργιο και κάτι διαφορετικό από εμάς. Εμείς θα πάμε στον κάλαθο των αχρήστων και θα πάθουμε αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ και αυτά που παθαίνουν όλα τα κόμματα όταν παρέρχεται η ιστορική συγκυρία που επέτρεψε την ύπαρξη τους.
Αυτό θα πάθουμε είναι ολοφάνερο, θέλουμε να το καταλάβουμε καλώς δεν πούμε να το καταλάβουμε πολύ κακό για εμάς.

Ερωτηθείς αν δρομολογεί κάποια διαδικασία και αν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία ο κ. Δένδιας σημείωσε οτι :Την άποψή μου την κατέθεσα, την είπα ευθέως στον πρόεδρο του κόμματος κατ΄ ιδίαν, την είπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθαρά, την διατύπωσα σε όποιο Μέσο έχει την καλοσύνη να με ρωτήσει από εκεί και πέρα η ΝΔ έχει όργανα και τα όργανα αυτά και οι πλειοψηφίες τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πρέπει η ΝΔ να αντιληφθεί ότι πρέπει πλειοψηφικά να διεξάγει έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτό εάν δεν το κάνει θα είναι κρίμα για εμάς αλλά θα περιέλθουμε στην ανυπαρξία.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μια ανοιχτή συζήτηση συνεδριακή γιατί η συνεδριακή συζήτηση έχει και το στοιχείο της απόφασης στο τέλος.
Οι διαδικασίες που γίνονται τώρα και έχετε παρατηρήσει πόσο τις έχει απαξιώσει η ελληνική κοινωνία … ουδείς ασχολείται. Εάν εμείς θέλουμε εν κρυπτώ και παραβύστω να μαζευόμαστε 100-150 και να λέμε πράγματα μεταξύ μας που αφορούν μόνο εμάς χωρίς να αποφασίζουμε τίποτα στο τέλος εντάξει. Για την κομματική ιστορία του μέλλοντος θα καταγραφούν ως βήματα προς το τέλος μας.

Ερωτηθείς αν ένα τέτοιο συνέδριο θα έβαζε και θέμα αρχηγού απάντησε οτι "Θα έπρεπε πρώτα να εξετάσει το θέμα της πρότασής μας, τι θέλουμε να είμαστε και τι λέμε στην κοινωνία. Αφού αποφασίσουμε τι θέλουμε να πούμε στην κοινωνία μετά θα αποφασίσουμε και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει αυτή την πρόταση προς την κοινωνία. 

Προφανώς η πρόταση έχει και ένα πρόσωπο που την εκφράζει όμως χωρίς πρόταση το πρόσωπο δεν έχει καμία σημασία …

Ερωτηθείς πως σχολιάζει το επιχείρημα Σαμαρά ότι δεν μπορεί να ανοίξει σε αυτή την συγκυρία έναν κύκλο εσωστρέφειας τόνισε ότι "Εκ του αντιθέτου, εσωστρέφεια είναι το μη άνοιγμα των διαδικασιών. Το άνοιγμα των διαδικασιών δεν είναι ποτέ εσωστρέφεια, εξωστρέφεια είναι. Ελπίζω ότι θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για το θέμα της συμφωνίας όταν έρθει. Πρέπει να έρθει, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκληματεί με το να μην καταλήξει σε συμφωνία και βεβαίως αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να αποφασίσει τη στάση επί της συμφωνίας. 

Πρέπει να ψηφίσει επί της συμφωνίας είναι πολύ κομβικό ζήτημα για την ύπαρξη της πατρίδας αυτή η συμφωνία.

Με αφορμή την χθεσινή σύγκλιση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου υπογράμμισε οτι "Είδα την σύγκληση, δεν είδα την απόφαση. Μου φάνηκε λίγο πονηρή η ανακοίνωση. Το να συγκληθεί η ΚΟ είναι ένα θέμα, το θέμα είναι ποιος αποφασίζει στο τέλος της ημέρας.

ΔΗΜ: Έχει μια διατύπωση για τον αρχηγό πως θα λάβει την τελική απόφαση, εσείς λέτε ότι πρέπει να βγει από ψηφοφορία η απόφαση.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Την τελική απόφαση βεβαίως μπορεί να την λάβει ο αρχηγός αφού έχει προηγηθεί η ψηφοφορία στην ΚΟ η οποία φαντάζομαι ότι ένας αρχηγός την σέβεται.

ΔΗΜ.: Αυτό είναι μια έμμεση αμφισβήτηση, στην ουσία πάτε να αμφισβητήσετε το πρωτείο του προέδρου ο οποίος παίρνει την απόφαση.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου αλλά βέβαια αυτό δεν είναι παπικό πρωτείο. Δηλαδή δεν συγκαλείται η ΚΟ ψηφίζει Α και μετά γίνεται το Β και θεωρούμε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν λειτουργήσει ιδίως σε ένα θέμα τόσο κομβικής σημασίας.
Είδα την ανακοίνωση που βγήκε και μάλιστα ανακοίνωση ενός ατύπου συμβουλευτικού οργάνου στον Πρόεδρο. Τα πράγματα πρέπει να έχουν και το ανάλογο θεσμικό βάρος… Η ανακοίνωση ήταν λίγο πονηρή, για να το πω επιεικώς.