Λίγο μετά τη μία το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Στη συνάντηση από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Γερμανός εκπρόσωπος

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην "επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος", έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα.

Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Τετ-α-τετ Μέρκελ με Ολάντ

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Από την πλευρά του Γάλλου προέδρου υπάρχει θετική στάση για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία εμφανίζεται να ζητάει μεγαλύτερη πρόοδο σε ασφαλιστικά και εργασιακά.

Ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρρες ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group με αποτέλεσμα το τέλος Μαίου να είναι μία περίοδος γόνιμη για την επίτευξη συμφωνίας. Η ελληνική θέση για τη συμφωνία είναι οτι πρέπει να είναι συνολική και να λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα με την αποκατάσταση της ρευστότητας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ζητήθηκε έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Παράταση

Απαντώντας στο ζήτημα της παράτασης του προγράμματος για ακόμα ένα τετράμηνο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί επίσημα τέτοιο θέμα ούτε από την πλευρά των δανειστών ούτε από εκείνη της κυβέρνησης. Σε περίπτωση όμως που έπεφτε στο τραπέζι θα υπήρχε συζήτηση υπό όρους.