Σακελλαρίδης: Επιμένει η κυβέρνηση στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ
"Καμία υπαναχώρηση από τις κόκκινες γραμές" ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στην επιμονή της κυβέρνηση σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 22% αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι πιστωτές επιμένουν σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έβαλαν χθες πρόταση-σοκ για την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group οι, ζητώντας καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 23%, στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, με εξαίρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα τα οποία «κερδίζουν» συντελεστή 11%.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία παρουσίασε χθες μια νέα εναλλακτική «προσφορά». Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει την καθιέρωση συντελεστών 7% για όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα με μετάταξη των ξενοδοχείων στο 14% και ελαφρά μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 22%.
Αυτή η εκδοχή αλλαγών στον ΦΠΑ θα οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κρίνεται, κατά πληροφορίες, ανεπαρκές από τους πιστωτές προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5 δισ. ευρώ, το οποίο φέρονται να απαιτούν και ως εκ τούτου απορρίπτεται.
Παρότι το καλάθι των προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα εντάσσονταν στους δύο συντελεστές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ενδεχόμενη καθιέρωση συντελεστών 23% και 11% φέρνει κατακόρυφες ανατιμήσεις σε φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου που σήμερα εντάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Στο σενάριο των δανειστών, ο υπερμειωμένος συντελεστής, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται απώλεια εσόδων 528 εκατ. ευρώ, καταργείται.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για ένταξη στον συντελεστή 11% μόνο ορισμένων βασικών ειδών διατροφής. Αν περνούσε η πρότασή τους, θα έφερνε ραγδαίες ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς σε σειρά τροφίμων ο συντελεστής από το 13% θα εκτοξευόταν στο 23%.
Σε κάθε σενάριο, πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η έκπτωση 30%, η οποία ισχύει στα νησιά, θα εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι για τελευταία φορά. Οι δανειστές επιμένουν σφόδρα στην κατάργηση της έκπτωσης και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης μιλούν για εναλλακτικά σενάρια ενίσχυσης των μόνιμων κατοίκων μικρών νησιών με ενδεχόμενη αύξηση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ή επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων