Του Δημήτρη Κοτταρίδη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε στο εσωτερικό της Ν.Δ. βρίσκεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς. Το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί απόδειξη της ανεπάρκειας της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να πιστωθεί τους επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρακολουθεί αμήχανη και τα ποσοστά της να καταρρέουν.

Είναι ενδεικτικό (και επίσης αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις) ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάστημα 100 ημερών διακυβέρνησης μοιάζει να συρρικνώνει το πολιτικό του κεφάλαιο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει τόσο δραστικά μηδενίσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, που η κοινή γνώμη θεωρεί πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως στη χώρα μας θα επαναληφθεί το φαινόμενο του Νικολά Σαρκοζί. Δηλαδή, ο ίδιος θα πραγματοποιήσει μια δυναμική και ολική επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό. Οπως επισημαίνουν, όμως, στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Σαρκοζί παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του όταν ηττήθηκε στην προεδρική εκλογή από τον Φρανσουά Ολάντ και παρέμεινε πιστός στην πολιτική γραμμή του. Αυτό φαίνεται να είναι και το μεγάλο πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά, το γεγονός δηλαδή ότι έχει καταφέρει να μετακινηθεί από το αντιμνημονιακό στο μνημονιακό «στρατόπεδο» και πάλι πίσω μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να υπάρχει σαφής στρατηγική. Το οξύμωρο στο σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι, αν επιβεβαιωθεί και οι εξελίξεις είναι τόσο δραστικές που θα τον φέρουν και πάλι στην ηγεσία της χώρας, κανείς δεν θα του έχει εμπιστοσύνη για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

ΤΟΝ ΧΡΕΩΝΟΥΝ

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών χρεώνει στον Αντώνη Σαμαρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στη σημερινή δραματική κατάσταση, καθώς εκτιμούν πως αυτός οδήγησε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, χωρίς μάλιστα να έχει κλείσει την ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους. Είναι σαφές πως ο στενός πυρήνας των συνεργατών του, ο οποίος, παρά την εκλογική ήττα και τη συνολική αποδοκιμασία που δέχεται, συνεχίζει να τον επηρεάζει, είναι εκείνος που εισηγήθηκε τη στρατηγική της «αριστερής παρένθεσης».

Ως αποτέλεσμα, ο Αντώνης Σαμαράς από πέρσι το καλοκαίρι επένδυσε στη λογική του λαϊκισμού, προχωρώντας σε ανασχηματισμό και τορπιλίζοντας ουσιαστικά τον κύκλο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει να καταλαμβάνει τον ζωτικό χώρο του Κέντρου, κάτι που είχε αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στις ευρωεκλογές. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να μην κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους και να παραδώσει, όπως νόμιζε, την «καυτή» πατάτα στον Αλέξη Τσίπρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την απόφασή του να στηρίξει μια ξεκάθαρη κομματική υποψηφιότητα, όπως αυτή του Σταύρου Δήμα, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές. «Ο Αντ. Σαμαράς δεν θέλησε να πάρει μέτρα ύψους 1 δισ. και να βγούμε από το μνημόνιο, για να μην έχει πολιτικό κόστος, και τώρα η χώρα θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα 5 δισ. και να μπούμε σε νέο μνημόνιο», υποστηρίζουν στελέχη της Ν.Δ.

Η χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι καταφανής και από τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των στελεχών και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που, όπως φαίνεται, μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθεί να ψηφίσει ή να καταψηφίσει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως η Ν.Δ. θα πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία, στη λογική ότι θα υπάρχουν σκληρά μέτρα, που δεν θα μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός. Πίσω από αυτή την απόφαση, όμως, πολλά στελέχη της παράταξης βλέπουν μια προσπάθεια προσωπικής δικαίωσης του κ. Σαμαρά και όχι στάση εθνικής ευθύνης από ένα κόμμα που διαχρονικά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Πρωτοκλασάτοι υπέρ της συμφωνίας

Πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει πως θα διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος και πλέον πετούν το μπαλάκι στον πρόεδρο της παράταξης για την επόμενη μέρα. «Ο Αντ. Σαμαράς έχει διαγράψει βουλευτές γιατί ψήφισαν τα μνημόνια, αλλά έχει διαγράψει βουλευτές και γιατί δεν τα ψήφισαν. Ισως τώρα ξαναπροχωρήσει σε διαγραφές γιατί θα ξαναψηφίσουν», λένε χαριτολογώντας στη Ν.Δ. Με τη στρατηγική του, πάντως, ο κ. Σαμαράς έχει καταφέρει να βάλει ανοιχτά απέναντί του τους βουλευτές όλων των τάσεων.

Ηδη ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει διαμηνύσει μέσω βουλευτών που επηρεάζει πως η συμφωνία θα πρέπει να υπερψηφιστεί, κάτι που θα κάνει μεταξύ άλλων και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ενδεχόμενο, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς να πει «όχι» στη συμφωνία θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεών του με τους εταίρους, οι οποίες δεν είναι πλέον και οι καλύτερες δυνατές. Το οξύμωρο, δε, είναι ότι ο κ. Σαμαράς, αποφασίζοντας να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με το σύνολο των ηγετών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι οποίοι αυτή την ώρα είναι εκείνοι που προσπαθούν να στηρίξουν τη χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αν θέλει να προσφέρει υπηρεσίες στην παράταξη και στον τόπο, θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία της Ν.Δ., μετά την ψήφιση της συμφωνίας, και να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του, επιχειρώντας έστω και την ύστατη ώρα να διασώσει ένα κομμάτι της υστεροφημίας του. Σε αντίθετη περίπτωση, η παράταξη της εθνικής ευθύνης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κινδυνεύει σε λίγο καιρό να σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη.