Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Ιδιαίτερα υψηλό κόστος αποδεικνύεται ότι έχει η ελληνική αντιπροσωπία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει το γεγονός ότι οι σχετικές διεργασίες, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, δεν πραγματοποιούνται επί ελληνικού εδάφους, αλλά στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, την ώρα που ο μηνιαίος μισθός των μελών της «ομάδας Τσακαλώτου» ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, που δημοσιεύουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τα σχετικά έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία για ταξίδια της ελληνικής αντιπροσωπίας του Brussels Group (και των συμμετεχόντων στα τεχνικά κλιμάκια) αγγίζουν μέχρι στιγμής τα 40.000 ευρώ.

BRUSSELS GROUP

Συγκεκριμένα, σε διάστημα σχεδόν τριών μηνών το κόστος φθάνει τα 39.623 ευρώ. Αυτό αφορά ταξίδια σε Παρίσι και Βρυξέλλες από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου και από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου. Τότε ενεργοποιήθηκε η νέα κεντρική ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, με τους Παναγιώτη Παυλόπουλο, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κωνσταντίνα Κιντώνη, Δημήτρη Λιάκο, Ελένη Παπαδοπούλου και Μιχάλη Νικολακάκη, αλλά και με τους Κωνσταντίνο Στρατή, Αγγελο Κούρο, Νίκο Μπρισκόλα, Γεράσιμο Ολυμπίτη και Θάνο Μισδανίτη, που υποστηρίζουν τις διαδικασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Το προαναφερθέν κόστος δεν περιλαμβάνει τα ποσά που διατίθενται για τις συχνές επισκέψεις σε Βρυξέλλες – Παρίσι του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργου Χουλιαράκη.

Η εξέλιξη αυτή είναι φυσικό να έχει προκαλέσει περιορισμένη μέχρι στιγμής γκρίνια μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης. Οπως αναφέρουν στις συζητήσεις τους, από τη μία είναι υψηλός ο συμβολισμός του τερματισμού των επισκέψεων των δανειστών στην Αθήνα, όπως συνέβαινε επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, καθώς μια τέτοια τακτική «ήταν εξευτελιστική για την ελληνική κυβέρνηση». Ωστόσο, εκτιμούν πως, αν συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι συνεδριάσεις του Brussels Group και ενταθούν μετά την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο για τη δρομολόγηση τελικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, το κόστος για την Αθήνα θα εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις.

«Ισως επανεξεταστεί στο μέλλον το θέμα της έδρας των διαπραγματεύσεων, που σήμερα είναι οι Βρυξέλλες και το Παρίσι. Ωστόσο, τώρα δεν τίθεται ζήτημα», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει όσα συζητητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται πως το αν θα έρθουν ή όχι κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών στις αρχές Μαρτίου. «Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης θα ξεκινήσουν και θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τεχνική ομάδα από τους θεσμούς θα επισκεφθεί την Αθήνα», είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. «Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν», ήταν συγκεκριμένα η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων ήταν η δημιουργία του Brussels Group, με την συμμετοχή στελεχών της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM/EFSM, με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.

Οι αποδοχές και ένα ποσό-μυστήριο

Για να δοθεί συνολική εικόνα του κόστους που έχει η διαπραγματευτική ομάδα της χώρας μας στο Brussels Group, θα πρέπει κανείς να προσθέσει στα έξοδα μετακίνησης και τις μισθολογικές απολαβές των μελών της, οι οποίες είναι υψηλές. Αυτό γιατί τα εν λόγω στελέχη, ως συνεργάτες του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, υπόκεινται στις ρυθμίσεις περί αποδοχών μετακλητών, ειδικών συμβούλων και συνεργατών των πολιτικών γραφείων της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η κ. Κιντώνη, ως επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, λαμβάνει μισθό 2.271 ευρώ, όπως και ο κ. Παναγιώτης Παυλόπουλος, ως επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του κ. Τσίπρα.

Το ποσό των 2.271 ευρώ λαμβάνει μηνιαίως και ο Μιχάλης Νικολακάκης, ως διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη. Από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας μας υψηλό μισθό (2.063 ευρώ) λαμβάνει και η Ελένη Παπαδοπούλου, ως σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ το ίδιο ποσό αντιστοιχεί και στον οικονομολόγο Δημήτρη Λιάκο για τις υπηρεσίες του ως συμβούλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό ποσό, της τάξεως των 15.000 ευρώ, διέθεσε πριν από σχεδόν τρεις μήνες η κυβέρνηση για θέματα τεχνικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο ακόμα δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πού κατευθύνθηκε ακριβώς η εν λόγω πίστωση. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του γραφείου του πρωθυπουργού, που υπογράφει ο διευθυντής του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για εκπόνηση μελετών και παροχή πολιτικών συμβουλών σε θέματα τεχνικών διαπραγματεύσεων και διπλωματικών συνομιλιών από τη 2α Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες παρατηρήσεις, παρά μόνο ότι αφορούν «αμοιβές νομικών προσώπων».