Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ως "βόμβα" έπεσε στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων στη Βουλή η καταγγελία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα ότι στην επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος δικηγόρων οι οποίοι έχουν υπογράψει εργολαβικά με οικογένειες θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας με όρους που προσβάλλουν το δικηγορικό λειτούργημα φθάνοντας να διεκδικήσουν ποσοστά όχι επί του ποσού που θα επιδικαστεί στα θύματα αλλά και επί του διεκδικουμένου ποσού.

«Έπεσε στα χέρια μου εργολαβικό δίκης το οποίο έχουν υπογράψει δικηγόροι με τους συγγενείς θανόντων και θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Έχουν όρους που με κάνουν να αγανακτώ: Ο δικηγόρος για παράδειγμα δικαιούται τόκους και δικαιούται να υπολογίσει αναλογικό δικαίωμα στο οποίο ανέρχεται η αμοιβή του όχι επί του ποσού που θα εισπραχθεί αλλά επί του διεκδικουμένου με την αγωγή ποσού. Προβλέπει ακόμα ότι ακόμα και σε συμβιβασμό διακρατικό η όποιο άλλο ο δικηγόρος δικαιούται αμοιβή»

είπε αρχικά ο κ. Τζαβάρας προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτο οι δικηγόροι που έχουν υπογράψει τέτοια εργολαβικά να εκπροσωπούνται στη συνεδρίαση της Επιτροπής από άτομο το οποίο είχε προσκληθεί από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ως εκπρόσωπο της Ένωσης Δικηγόρων. «Πρόκειται για βόμβα» φώναξε ο Νικήτας Κακλαμάνης με τον κ. Τζαβάρα να υποστηρίζει ότι η παρουσία εκπροσώπου αυτών των δικηγόρων αποτελεί σκιά για τη λειτουργία της Επιτροπής.

«Σέβομαι το δικηγορικό λειτούργημα αλλά σε καμία περίπτωση να υπάρχουν στην επιτροπή άνθρωποι τέτοιοι δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα όταν σε αυτή εδώ την επιτροπή συμμετέχουν και παρίστανται» είπε ο κ. Τζαβάρας ενώ έξω από την αίθουσα έλεγε ότι δεν μπορούν να παρευρίσκονται και να πληροφορούνται όσα αποφασίζει η επιτροπή άνθρωποι όχι απλά με ίδιο συμφέρον αλλά και εκπρόσωπος δικηγόρων που έχουν υπογράψει προσβλητικά για το δικηγορικό λειτούργημα εργολαβικά.

Εμφανώς αιφνιδιασμένη από την καταγγελία Τζαβάρα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως είναι κάτι το οποίο η ίδια αγνοεί: «Θέσατε ένα λεπτό ζήτημα. Επειδή ακριβώς είναι λεπτό και επειδή δεν θέλω να αδικήσουμε κανέναν θα παρακαλούσα να μην κάνουμε τη διαδικασία μας ανακριτική. Εκκρεμεί να το διερευνήσουμε» είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Διστομίτης Γιάννης Σταθάς έκανε λόγο για καταγγελία βόμβα.