Αποκάλυψη Κορκίδη: Η τρόικα ήθελε μισθούς 300 ευρώ
"Μου είπε ο Τόμσεν ότι και 300 ευρώ καλά είναι για να ζήσει ο Έλληνας" ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Μισθούς 300 ευρώ είχε θέσει η τρόικα ως στόχο για την Ελλάδα, αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το πώς εισήλθε η Ελλάδα στα μνημόνια.
Μάλιστα ο Β. Κορκίδης αναφέρθηκε σε μία συνάντηση που είχε η ΕΣΕΕ με την τρόικα το 2011: «Αρνηθήκαμε τις θέσεις της τρόικας για μείωση μισθών. Μας είπαν ότι κάνουμε λάθος και να συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Μου είπε ο Τόμσεν ότι «και 300 ευρώ καλά είναι για να ζήσει ο Έλληνας»! Και τον ρώτησα να μου πει πόσα παίρνει εκείνος».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε αντιπαράθεση με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την τρόικα και τα μνημόνια, αν και αναγνώρισε ότι το 2014 υπήρξε για 4 – 5 μήνες μία σταθεροποίηση της αγοράς.
«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της τρόικας, ανά δίμηνο, ανά τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές. Υπάρχουν 6.500 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που οφείλουν τα 60 δις ευρώ από τα 77 δισ. ευρώ των οφειλών. Τα καταγράψατε ποτέ αυτά κ. Σταικούρα; Αυτά είναι μια ελληνική λίστα Λαγκάρντ», είπε, ενώ λίγο νωρίτερα υπενθύμισε ότι «ζητούσαμε την αποποινικοποίηση των οφειλών μέχρι 5.000 γιατί δεν το κάνατε κύριε Σταϊκούρα; Οι ρυθμίσεις για τις 72 έως 100 δόσεις γιατί δεν επιβράβευσαν τους συνεπείς;».
«Έγιναν τραγικά λάθη», συμπέρανε ο Β. Κορκίδης χωρίς αποδώσει δόλο. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θέλει να βλάψει την πατρίδα του», τόνισε, αλλά σημείωσε ότι ο λαός χρειάζεται να ακούσει μία συγγνώμη: «δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να βλάψουν τον ελληνικό λαό. Συνάντησα την ανεπάρκεια. Να ζητήσουν κάποιοι συγγνώμη».
«Κάποιοι βιάστηκαν να μας βάλουν στο μνημόνιο. Και κάποιοι από την αγωνία τους βιάστηκαν να μας βγάλουν. Και τα δύο απέτυχαν», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ που ζήτησε «να μην πάνε χαμένες οι θυσίες 6 ετών. Αποδείχθηκαν αποτυχημένα τα μνημονιακά μέτρα αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσει η οικονομία», γιατί, όπως εκτίμησε, «οι πολιτικές εξελίξεις μας έχουν γυρίσει συναλλακτικά στα επίπεδο του 2012. «Δεν χρειάζονται τάσεις ρεβανσισμού. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Έλληνας που να πιστεύει ότι βοήθησε το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.