Πολύ λιγότερο επώδυνο χαρακτήρισε το mail Χαρδούβελη από τα όσα προτάθηκαν στην ελληνική πλευρά χθες ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας το πρωί στον ρ/σ Σκάϊ, που εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την προοπτική της διαπραγμάτευσης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα εδέχετο αυτούς τους όρους δηλαδή το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και με αυτή την έννοια ο κ. Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή και προτίμησε να πάει στη ρώσικη ρουλέτα της προεδρική εκλογής που περίπου ήξερε και το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο κ.Βούτσης εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος λέγοντας πως ακόμα και αυτός που συνήθως είναι αισιόδοξος βλέπει το ποτήρι «μισοάδειο» καθώς «μισογεμάτο» όπως είπε δεν μπορεί να το δει κανείς.

«Αυτό που ήρθε ως πακετάκι και το οποίο έγινε προφανώς αφού είχε τελειώσει η συζήτηση της Δευτέρας ανάμεσα στους θεσμούς αλλά που αντανακλά το πνεύμα αυτής της συζήτησης και γι' αυτό είναι επικίνδυνο δεν μπορεί να είναι βάση οποιασδήποτε συζήτησης, αναζήτησης του μέσου της διαδρομής», είπε.

Κάνοντας και ένα είδος αυτοκριτικής ανέφερε ότι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών είναι τέτοιες που δεν ήταν εύκολο να γεφυρωθούν κάτι που είχε υποτιμηθεί αλλά όπως είπε δεν γεφυρώθηκαν γιατί «κάνουν κάθε προσπάθεια για να υπάρχει στη συμφωνία το ΔΝΤ» για να τίθενται ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα γενικού απολογισμού αλλά σίγουρα πρέπει να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας σε σχέση με το επόμενο βήμα» και τόνισε ότι απαιτήθηκε χρόνος ώστε να διεθνοποιηθεί ένα ζήτημα που εξ αρχής ήθελε η άλλη πλευρά να μείνει στην τεχνική του διάσταση.

Κέρδισε η Ελλάδα είπε ο κ. Βούτσης το γεγονός ότι κατέστη εμφανές στη διεθνή κοινή γνώμη ότι το ελληνικό θέμα είναι θέμα της Ευρώπης αλλά και ότι η Αθήνα έκανε πολλές παραχωρήσεις «έστω τακτικού χαρακτήρα» στο πρόγραμμά της τη στιγμή που η άλλη πλευρά επέδειξε ασάφεια και έλλειψη αυτοκριτικής για τη λανθασμένη θεραπεία που ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια.

Σημείωσε πάντως ως λάθος της ελληνικής πλευράς το γεγονός ότι στις 20 Φεβρουαρίου δεν «συνομολογήθηκε ρευστότητα» ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών όχι όμως αναγκαστικά με το διακύβευμα της ρήξης με τους εταίρους, παρά μόνο με αυτό της περαιτέρω ισχυροποίησης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.