Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν
Η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι το κεντρικό ζήτημα του διαλόγου
Με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας έχει συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης, συναντήθηκε με τον Τομά Πικετί, καθηγητή του Paris School of Economics και συγγραφέα του διάσημου βιβλίου – μεταφρασμένου σε 45 γλώσσες – “Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα”. Οι κ.κ. Θεοδωράκης και Πικετί συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα, με επίκεντρο του διαλόγου την ελληνική υπόθεση αλλά και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Πικετί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε να μάθει από τον Σταύρο Θεοδωράκη λεπτομέρειες για την ελληνική πολιτική κατάσταση, καθώς και για τα ενδεχόμενα που διανοίγονται αυτή την κρισιμη στιγμή για την οικονομία. Εμφανίστηκε πολύ ενημερωμένος για την κατάσταση και επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη μία συνολική και μακρόπνοη λύση για την κρίση και την ανεργία σε ευρωπαικό επίπεδο.
O κ. Θεοδωράκης έχει σειρά συναντήσεων στο Παρίσι με κορυφαίους παράγοντες. Το πρωί της Πέμπτης, 4 Ιουνίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακών Υποθέσεων Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες πήραν μαζί πρωινό και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί πολλή ώρα για ζητήματα οικονομίας και όχι μόνο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ο Πρωθυπουργός να τολμήσει τις επόμενες ώρες να συγκρουστεί με τον κακό εαυτό του κόμματός του και να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θα είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό.
Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:
«Οι δυνατότητες της ελληνικής Oικονομίας είναι τεράστιες. Αυτό είναι το συμπέρασμα και από την σημερινή μου συνάντηση με τον υπουργό Oικονομίας της Γαλλίας, τον φίλο Εμμανουέλ Μακρόν. Μιλήσαμε για τα τεράστια περιθώρια που πραγματικά έχει ο ελληνικός λαός να μπει σε μια πορεία ανάπτυξης. Μιλήσαμε για επενδύσεις, για αποκρατικοποιήσεις, μιλήσαμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, τις μεταρρυθμίσεις δηλαδή, που είναι απαραίτητες για να πάρει μπροστά η ελληνική Οικονομία.
Ο κ. Μακρόν είναι ένας γνώστης της ευρωπαϊκής Οικονομίας και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές. Το πρόβλημα της χώρας βέβαια είναι ένα. Ότι για να συμβούν όλα αυτά, για να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχει μείωση των ανισοτήτων μέσα από την παραγωγή καινούργιου πλούτου, για να υπάρχουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα που είναι το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων. Να έχουμε ένα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, μαθαίνουμε, ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, οι ακροαριστεροί ομοϊδεάτες του κ. Τσίπρα, δημιουργούν συνεχώς καινούργιες ιστορίες, μιλούν για καινούργια προβλήματα τα οποία βέβαια είναι τα παλιά προβλήματα. Είναι η επιστροφή στη θεωρία της ρήξης, η επιστροφή στα κακά σενάρια.
Ελπίζουμε πως τις επόμενες ώρες ο κ. Τσίπρας θα βρει την τόλμη να συγκρουστεί με τον κακό εαυτό του κόμματός του και να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θα είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό και θα είναι η έναρξη για να υπάρξει επιτέλους μια ανάπτυξη στη χώρα μας».
Αργότερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον Πρώτο Γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον ελληνικής καταγωγής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.