Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την Πέμπτη το πρωί ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, έχοντας ολοκληρώσει τη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ., Δ. Αναγνωστάκη. «Γρηγόρη, σε παρακαλώ, υπόγραψε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μπορείς να κάνεις και μια δήλωση ότι διαφωνείς, όπως ο Λυκούδης, αλλά σε παρακαλώ υπόγραψε», φέρεται να του είπε, αλλά μάταιος κόπος. «Εγώ καραγκιόζης δεν γίνομαι. Διαφωνώ και δεν πρόκειται να υπογράψω» ήταν η απάντηση που εισέπραξε από τον βουλευτή της Β΄ Αθηνών, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα έμαθε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι δεν ανήκε πλέον στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς ο Φώτης Κουβέλης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής είχε γνωστοποιήσει την αποπομπή του από την Κ.Ο. του κόμματος. Της διαγραφής του Γρ. Ψαριανού είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία, μόλις έμαθε τα νέα για τον συνάδελφό της, του έστειλε το εξής SMS: «Μόλις έφυγα εγώ, διέγραψαν και εσένα».

Στην Αγίου Κωνσταντίνου γινόταν πανδαιμόνιο. Το τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος είχε πάρει φωτιά. Στελέχη από την περιφέρεια, μέλη της Κ.Ε., έψαχναν να βρουν τον γραμματέα του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλο, προκειμένου να του εκφράσουν την οργή τους. «Πέσαμε στην παγίδα που μας έστησε ο Τσίπρας με το δήθεν ενδιαφέρον του για τη “μικρή” ΔΕΗ και στο τέλος βγάλαμε τα μάτια μας», ήταν η επωδός των μηνυμάτων που έστελναν προς την ηγεσία.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ

Εκείνος που βρισκόταν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση ήταν ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είχε υπογράψει με βαριά καρδιά την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για δημοψήφισμα στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ και αιφνιδιάστηκε μόλις πληροφορήθηκε τη διαγραφή του Γρ. Ψαριανού. «Δηλαδή θα είχατε διαγράψει και εμένα, αν δεν είχα υπογράψει», φέρεται να είπε σε μια από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο οποίος τις τελευταίες ώρες είναι ο άνθρωπος που ακούει τα εξ αμάξης για λογαριασμό του Φώτη Κουβέλη. «Εχετε ξεφύγει τελείως; Είστε τρελοί; Τι είναι αυτά που κάνετε;», ήταν μερικές από τις πιο κόσμιες εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Σπ. Λυκούδης προκειμένου να εκφράσει την οργή του απέναντι στην ηγετική ομάδα. «Αυτή η ιστορία έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει. Αρκετά μας ταλαιπώρησε», ήταν η απάντηση που έδιναν στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη, όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. τα είχε μαζεμένα στον Γρηγόρη Ψαριανό όχι επειδή κάθε τρεις και λίγο έβγαινε και δημοσιοποιούσε τη διαφωνία του με τη «γραμμή» του κόμματος ή επειδή περιφρονούσε συστηματικά τις συνεδριάσεις των οργάνων, αλλά γιατί ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής είχε αναμίξει μέλη της οικογένειάς του στην πολιτική αντιπαράθεση που είχαν εδώ και καιρό. «Με διέγραψε η Φωτεινή και όχι ο Φώτης», φέρεται να είπε σε φίλους του ο Γρηγόρης Ψαριανός, αναφερόμενος στη σύζυγο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., για την οποία προ ημερών είχε πει ότι επηρεάζει τη «γραμμή» της Αγίου Κωνσταντίνου, συμβουλεύοντας παρασκηνιακά τον σύζυγό της.

Πάντως, ο Γρηγόρης Ψαριανός περίμενε μεγαλύτερη συμπαράσταση από τα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης της ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ίδιο τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος ναι μεν εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του με τη διαγραφή του, ωστόσο απέφυγε να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αναλαμβάνοντας και άλλου είδους πρωτοβουλίες εντός του κόμματος.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους απέναντι στην ηγεσία του κόμματος. Το ενδεχόμενο της μαζικής αποχώρησής τους από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ή της επαναφοράς του αιτήματος για αλλαγή ηγεσίας είναι δύο θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι, καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρούν ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει επιλέξει να οδηγήσει το κόμμα στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας εξόφθαλμα και απροκάλυπτα κάθε επικοινωνιακή και πολιτική πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτιμούν, επίσης, ότι πίσω από την πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα για δημοψήφισμα δεν ήταν το ενδιαφέρον του για τη «μικρή» ΔΕΗ, αλλά ο διεμβολισμός της ΔΗΜ.ΑΡ. «Σας είχα προειδοποιήσει ότι, εάν πέσουμε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπογράψουμε τον πολιτικό μας θάνατο», έλεγε χθες ο Σπύρος Λυκούδης σε συνεργάτες του Φ. Κουβέλη.

«Σκορπίζουν»  σε τρία σημεία

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το σίριαλ των αποχωρήσεων δεν πρόκειται να τερματιστεί στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς το κόμμα βρίσκεται τριχοτομημένο. Από την εναπομείνασα Κ.Ο. κάποιοι βουλευτές έχουν προχωρημένες συζητήσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να προσχωρήσουν στη Δημοκρατική Παράταξη, εφόσον υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, κάποιοι άλλοι βρίσκονται με το βλέμμα στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ οι υπόλοιποι βλέπουν ως μονόδρομο την «ενσωμάτωση» του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένει πώς και πώς να καλωσορίσει ως «άσωτους υιούς» τους παλιούς συντρόφους του. Μέσα σε ενάμιση χρόνο η κοινοβουλευτική δύναμη της ΔΗΜ.ΑΡ. μειώθηκε εντυπωσιακά. Από 17 βουλευτές, σήμερα διαθέτει 11. Εχουν ανεξαρτητοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι (Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Κ. Μάρκου, Β. Οικονόμου) και έχει διαγραφεί ένας (Γρ. Ψαριανός). Ακόμα, τουλάχιστον πέντε μέλη της Κ.Ε. έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι.