Νέα συνάντηση, την τρίτη από τη στιγμή του διορισμού του στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα έχουν στις Βρυξέλλες, στις 30 Αυγούστου, ο Α. Σαμαράς και ο κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής που καλείται να αποφασίσει για το διάδοχο του κ. Χ. Β. Ρομπέι, οριστικοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα, καθώς και η ανάγκη για την προώθηση διορθωτικών κινήσεων στον τομέα της φορολογίας.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θέλει να είναι απόλυτα προετοιμασμένος στην συνάντηση αυτή, έχει ζητήσει ήδη από όλους τους υπουργούς να έχουν προχωρήσει μέχρι την 29η του μηνός, τις περισσότερες από τις δράσεις που έχουν «χρεωθεί», έτσι ώστε να δείξει στον ανώτατο Eυρωπαίο αξιωματούχο την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς στο πεδίο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα τη συγκεκριμένη αυτή βούληση της κυβέρνησης, για να πετύχει τις αλλαγές που επιδιώκει.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει για μια ακόμη φορά το θέμα της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Θα χαρακτηρίσει ως «θετικό» το πρώτο βήμα που έγινε με την συνάντηση στο Παρίσι και θα επισημάνει στον κ. Γιούνκερ, ότι, εφόσον τα στοιχεία που εμφανίζει η ελληνική οικονομία όχι μόνον είναι θετικά, αλλά υπερβαίνουν ακόμη και τους στόχους που έχουν τεθεί, θα μπορούσε η αξιολόγηση να γίνεται κατ’ αρχήν από τα τεχνικά κλιμάκια και μετά από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι δεν είναι ανάγκη να είναι στην Ελλάδα.

Θα επαναφέρει το σχέδιο για τακτικές συναντήσεις μελών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες και θα τονίσει ότι και ο ίδιος θα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» τόσο με τον πρόεδρο της Επιτροπής όσο και με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κ.κ. Λαγκάρντ και Ντράγκι.

Για τον Πρωθυπουργό, κομβικής σημασίας ζήτημα είναι η άμεση υλοποίηση των διορθωτικών κινήσεων που έχει ήδη προαναγγείλει στο πεδίο της φορολογίας (αύξηση των δόσεων ως προς την κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών, μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρουσίαση οδικού χάρτη για την σταδιακή μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, κλπ).

Ο κ. Σαμαράς με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα θα επαναφέρει το όλο θέμα, ζητώντας ουσιαστικά από τον Πρόεδρο της επιτροπής να παρέμβει, έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Τέλος, η Αθήνα θα επιμείνει ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα νέας πίεσης στο δημοσιονομικό πεδίο (ασφαλιστικά ταμεία, περικοπές δαπανών), διότι, εκτός του πολιτικού προβλήματος, που μοιραία θα προκύψει, αυτές οι επιλογές δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.

Η Αθήνα πιστεύει βασίμως ότι στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ έχει βρει έναν σταθερό σύμμαχο, καθώς ο νέος πρόεδρος της επιτροπής πάντοτε πίστευε ότι «η συνταγή της λιτότητας» έχει πεπερασμένα όρια και ότι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης παραμένει η υψηλή ανεργία, η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνον με την υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων.

Επίσης, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο κ. Γιούνκερ ουδέποτε είδε θετικά την εμπλοκή του ΔΝΤ στα θέματα της Ευρώπης, θέση που έχει πολλούς και σημαντικούς υποστηρικτές και στην Αθήνα.