Αίσθηση προκάλεσε στους ειδικούς αναλυτές της Ουάσινγκτων η ιδιαίτερη – δημόσια – αναφορά του συνήθως φειδωλού στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου Αντιναυάρχου Τζων Κίρμπυ, αμέσως μετά το πέρας της συναντήσεως των Υπουργών Αμύνης ΗΠΑ και Ελλάδος, Τσακ Χέϊγκελ και Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτων, στις ευχαριστίες του Αμερικανού υπουργού για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων από τη στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας. 

«Ο Γραμματέας (=Υπουργός) Χέϊγκελ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ισχυρή στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα και για την φιλοξενία του Ελληνικού λαού προς τις Αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν από τη βάση της Σούδας» τόνισε στην αρχή της δηλώσεώς του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου για να προσθέσει: «Ο Γραμματέας Χέϊγκελ και ο Υπουργός Αβραμόπουλος μίλησαν επί μακρόν για τη διμερή αμυντική συνεργασία, ως επιστέγασμα του «Οδικού χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδος». Ο «οδικός χάρτης» έχει ως επιστέγασμά του την κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις Αμερικανικές και τις Ελληνικές δυνάμεις , καθώς και άλλες δραστηριότητες στρατιωτικής συνεργασίας. Ο Γραμματέας Χέϊγκελ ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τις εθνικές της συμμετοχές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τη στενή τους επαφή, ιδιαιτέρως δουλεύοντας από κοινού για την επιτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο».     

Εκτιμάται ότι με τη δήλωση αυτή το Αμερικανικό Πεντάγωνο «επισημαίνει» σαφώς – αν και με διπλωματική γλώσσα – την ικανοποίησή του για το έργο και την προσφορά του Δ.Αβραμόπουλου στις δύο θητείες του ως ΥΕΘΑ και στη συμβολή του στην περαιτέρω διεύρυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων. Παράλληλα, η έκφραση των ευχαριστιών της Ουάσινγκτων προς την Αθήνα για τη συμβολή της, μέσω των «εθνικών αποστολών», στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, την ίδια ημέρα που στην ’γκυρα ανακοινώθηκε η επιλογή του Νταβούτογλου ως του διαδόχου του Ερντογάν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας, λογίζεται ως «αποστολή μηνύματος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή», όπως σημείωναν σχετικώς πηγές του ΥΠΕΘΑ. Κάτι άλλωστε που επισήμανε στη δήλωσή του και ο Δ.Αβραμόπουλος όταν τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα». 

Λ.Σ.Μ.