Του Γιώργου Σιαδήμα – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Μαραθώνιο διάρκειας 50 ημερών έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και φυσικά η κυβέρνησή του, με απώτερο στόχο την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που όχι μόνο θα αποτελέσει όπλο απέναντι στη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και τη δυνατότητα της Προεδρικής εκλογής. Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχεδιάσει με πολύ μεγάλη προσοχή τα βήματα που οδηγούν μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, αφού οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον τόσο της οικονομίας και της χώρας όσο και της πολιτικής ζωής και της σταθερότητας. «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για έναν “οδικό χάρτη” με διάφορους σταθμούς. Ο πρώτος ήταν η συμφωνία με τους εταίρους πως, αν η χώρα μας πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινούσε και η αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», σημειώνει στενός συνεργάτης του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». «Πλέον ο στόχος είναι να έχει ανοίξει ο δρόμος για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου...», συμπληρώνει ο ίδιος. Με βάση, λοιπόν, αυτό τον σχεδιασμό, η ελληνική κυβέρνηση έχει να ξεπεράσει μια σειρά από σκοπέλους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φτάσει στον τελικό σκοπό. Στο τέλος αυτής της πορείας, αν όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν, θα έχει ανοίξει και ο δρόμος για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την οποία θα προκύψει ο διάδοχος του Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου της Ε.Ε., ενώ θα γίνει συζήτηση και για τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν οι επίτροποι. Ο πρωθυπουργός θα δώσει μάχη ώστε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται και με θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη στήριξή του για τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και κυρίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατ’ ίδιαν και με την Αγκελα Μέρκελ. 

2-4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Η κυβέρνηση θα μεταφέρει τις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι και ψηλά στην ατζέντα θα είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2015-2016. Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, βάζοντας τη βάση για την τελική θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Στην αποστολή «συντονιστές» θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή είναι οι Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γιώργο Μαυραγάνη. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και να τελειώσει σύντομα η φθινοπωρινή αξιολόγηση της τρόικας. 

4-5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στην Ουαλία για την τακτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, μετά και το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», δεν αποκλείεται στο περιθώριο της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός να έχει επαφή και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει για ακόμη μία φορά την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τον κορμό των δανειστών. 

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Στις 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα και από το βήμα της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την επόμενη μέρα, αλλά και για τις φοροελαφρύνσεις. Στο πρωθυπουργικό γραφείο κρατούνται χαμηλά οι τόνοι, όχι μόνο για να αποφευχθούν «ατυχήματα», όπως με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και γιατί το τι θα πει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που θα έχει προηγηθεί στο Παρίσι. 

8-9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Δύο 24ωρα μετά τη ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Η επίσκεψη έχει διπλή σημασία. Αφενός δείχνει την έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και αφετέρου έχει σημειολογικό χαρακτήρα, αφού η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο. 

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο θα φανούν οι πρώτες επίσημες διαθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη χώρα μας. Στόχος του κ. Χαρδούβελη είναι οι εταίροι να ανοίξουν οριστικά τα χαρτιά τους για τη ρύθμιση του χρέους. 

ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Η τρόικα θα έρθει για την «τελευταία» αξιολόγηση στην Αθήνα. Η ολιγοήμερη παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών θα σφραγίσει και τον τελευταίο έλεγχο, όπως τον έχουμε τουλάχιστον συνηθίσει μέχρι σήμερα.

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Σε αυτό το Eurogroup, η Αθήνα θα επιβεβαιώσει τη θετική αξιολόγηση που περιμένει μετά τον τελευταίο έλεγχο που θα έχει πραγματοποιήσει η τρόικα στη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά σε αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένει την επικύρωση της απόφασης πως δεν χρειάζονται νε?α μέτρα.

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015 τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τα νούμερα και οι στόχοι που θα καταγραφούν στο κείμενο, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας θα επιβεβαιώσουν τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Εurogroup της 13ης Οκτωβρίου. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τότε η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει κάνει ακόμα μία έξοδο στις αγορές, η οποία είναι σημαντική για τη διαμόρφωση της καμπύλης του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας. 

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Ισως η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση μέχρι τότε θα έχει ξεδιπλώσει όλο τον σχεδιασμό της για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα περιμένει πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα. Μια «θετική» απόφαση, στην οποία θα κηρυχθεί και επίσημα το χρέος βιώσιμο.

Από τη ΔΕΘ ξεκινάει η μεταμνημονιακή εποχή

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς θα περιγράψει τη μεταμνημονιακή εποχή, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν νε?α μέτρα, ενώ θα αναφερθεί αναλυτικά στη σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων. Παράλληλα, θα παρουσιάσει και μέτρα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν δύο εναλλακτικά σχέδια σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις και τα όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ηδη ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον «οδικό χάρτη» που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, ενώ, ανεξάρτητα από το για το ποιες ελαφρύνσεις θα ανάψει το «πράσινο» φως η τρόικα, εξετάζουν τι μπορεί να ανακοινωθεί χωρίς να απαιτείται διαπραγμάτευση. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχουν φύγει ραβασάκια προς τους υπουργούς και περιμένουν τις προτάσεις τους για το τι μπορεί να εξαγγελθεί και να υλοποιηθεί σύντομα. Το υπουργείο Εργασίας, για παράδειγμα, «τρέχει» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πάνω από 700.000 οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν το μηνιαίο επίδομα με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση. 

Το εγγυημένο εισόδημα προβλέπει: 

? 200 ευρώ στον άγαμο

? 200 ευρώ στους έγγαμους και άλλα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. 

Σε πρώτη φάση, το επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε 15 δήμους της χώρας, μετά από κλήρωση, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια. 

Εν τω μεταξύ, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν ακόμα 8.000 θέσεις εργασίας που θα έχουν σχέση με τον τουρισμό και θα επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. 

Το υπ. Οικονομικών εξετάζει επίσης να «σπάσει» την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είτε ανά 6μηνο είτε ακόμα και ανά 4μηνο. Ετσι, ο ιδιοκτήτης ΙΧ θα πληρώνει για όσο διάστημα θέλει να μετακινεί το όχημά του. Επίσης, το Μεταφορών προωθεί το «δωρεάν εισιτήριο» στα μέσα μεταφοράς για τους οικονομικά αδύναμους.