Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια μεγάλη «συνάντηση» ψηφοφόρων και όχι μόνο ηγετικών ομάδων και «καπετανάτων» για την επανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, όχι στη βάση συνθημάτων και ιδεολογικοπολιτικών νεφελωμάτων, αλλά με τη σαφήνεια μιας «κυψέλης Μεταρρυθμιστών», φέρεται να έχει σε τελική φάση προετοιμασίας το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Αφετηρία των εξελίξεων αυτών, που λαμβάνουν χώρα στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, είναι το φλερτ με τον επικεφαλής του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, η πιθανότητα επαναπροσέγγισης του οποίου είναι αυξημένη.

Παράλληλα, συνεχείς και εντατικές  είναι οι συναντήσεις και οι ανεπίσημες συζητήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων στον αντι-μνημονιακό άξονα της Κεντροδεξιάς, που σχηματίσθηκαν τα τελευταία χρόνια, με στόχο την επανένωση της παράταξης μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στο στρατόπεδο της Ν.Δ. εστιάζουν την προσοχή τους στα επονομαζόμενα «τεχνικά χαρακτηριστικά» που θα έχει το κάλεσμα συστράτευσης. Γνώμονας, η διατήρηση των κυβερνητικών ισορροπιών, η επικοινωνιακή αρτιότητα του όλου εγχειρήματος, αλλά και η επιβεβαίωση της συνοχής στο εσωκομματικό τοπίο της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτό, από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου σε αυτή την φάση δίνεται προτεραιότητα στο πολιτικό περίβλημα των κινήσεων του κ. Σαμαρά, ο οποίος ουσιαστικά θα απευθυνθεί περισσότερο στη βάση των παραδοσιακών κεντροδεξιών ψηφοφόρων και λιγότερο στο στελεχικό δυναμικό των αντιμνημονιακών κομμάτων. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. γίνεται λόγος για μια «κυψέλη Μεταρρυθμιστών» (σ.σ.: αντί της «Ελιάς» ή στο πρότυπο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ), όρο που καταδεικνύει την πρόθεση σύνδεσης της ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς με τη συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου που ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά πριν από δύο χρόνια.

«Το σημαντικότερο είναι να δοθεί το πολιτικό στίγμα της νέας εποχής, που έρχεται μετά το Μνημόνιο. Τα πρόσωπα έπονται, αν και ο καθένας πια θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εξάλλου, απώτερος σκοπός είναι να κλείσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα θέματα με τη Δεξιά, για να προχωρήσει το άνοιγμα στο πολιτικό Κέντρο, που ανέκαθεν αποτελούσε τη μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενή», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίος «γαλάζιος» κομματικός παράγοντας, αποτυπώνοντας τις προσεγγίσεις του συστήματος Σαμαρά. Πάντως, η κορύφωση της στρατηγικής θα έρθει φυσικά με μια ηχηρή δήλωση πανστρατιάς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (είτε μέσω συνεδρίου ή συνδιάσκεψης είτε μέσω δημόσιας τοποθέτησης), που τοποθετείται χρονικά πριν από τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου -εκτός των άλλων- να υπάρξουν περαιτέρω περιθώρια συνεννόησης με τους κεντροδεξιούς ανεξάρτητους βουλευτές και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Οσο για την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά, θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα. Αφενός, στη ρητορική περί αποχώρησης της τρόικας, με την οποία ουσιαστικά εξαλείφεται το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, καθώς και στην ανάγκη ενότητας του συνόλου των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, μπροστά στην πρόκληση της ελάφρυνσης του χρέους και της αναπτυξιακής προοπτικής που ανοίγεται. Αφετέρου, στην κοινή πεποίθηση της συντριπτικής πλειονότητας των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς για την αναγκαιότητα αποφυγής της πιθανότητας ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό, Μαξίμου και Συγγρού θεωρούν ότι όχι μόνο θα δοθεί το σωστό μήνυμα στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, αλλά παράλληλα θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα εκείνοι που πιθανώς θα θελήσουν να εμμείνουν σε αντιμνημονιακές ρητορείες των προηγούμενων χρόνων. «Το δίλημμα του επόμενου διαστήματος θα είναι ή Σαμαράς και συνέχεια των μεταρρυθμίσεων ή Τσίπρας και αβεβαιότητα», επισημαίνει επίλεκτο στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

«ΘΕΣΜΙΚΗ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ενδεικτικά των στόχων της «γαλάζιας» ηγεσίας είναι τα όσα διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Για μας είναι όλα θέμα πολιτικών προγραμματικών συμφωνιών και όχι προσώπων. Μιλάμε για αμφίπλευρη διεύρυνση. Ζωτικός μας χώρος είναι το Κέντρο. Από κει και πέρα, με ανθρώπους κοινής λογικής και όσους ασπάζονται τις ανάγκες συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε σε προγραμματική βάση».

Παράλληλα, με τη «θεσμική» δραστηριότητα που αναπτύσσει το Μαξίμου, στελέχη όπως οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, που έχουν κοινές ιδεολογικοπολιτικές αναφορές στα μικρότερα κόμματα της Κεντροδεξιάς και μπορούν να απευθυνθούν με μεγαλύτερη άνεση στο εκλογικό τους ακροατήριο, συνομιλούν ήδη σε προσωπικό επίπεδο με τις ηγεσίες και τα στελέχη τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μελλοντικές εξελίξεις. Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι βγήκαν μπροστά για να καλέσουν τον Γιώργο Καρατζαφέρη να επιστρέψει στη Ν.Δ., αν και το πολιτικό τους διαζύγιο με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ μόνον βελούδινο δεν ήταν. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες αυτές αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό από υπολογίσιμους νεοδημοκρατικούς κύκλους, συμμέτοχος στους οποίους είναι και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος θεωρεί πως αυτές οι «βιαστικές» δηλώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική στρατηγική περί ανοίγματος στην κοινωνία, και όχι σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν θέλω τον Τσίπρα στα πράγματα»

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στα «Π», έβαλε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις της κουβέντας για την οποιασδήποτε μορφής συνεργασία του με το κόμμα από το οποίο προέρχεται: «Τα πράγματα είναι απλά. Εγώ με όσες δυνάμεις έχω, μικρές ή μεγάλες, δεν θα αφήσω τον Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός και να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κινούμαι, δηλαδή, σε έναν τελείως διαφορετικό άξονα από αυτόν του Καμμένου. Πιστεύω ότι θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα ο Τσίπρας. Από κει και πέρα, τι τροφοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Μια πολιτική σαν και αυτή που ακολουθείται. Ποια είναι η δική μου πρόταση; Ελάτε να αλλάξουμε πολιτική, να την προσαρμόσουμε εις το εφικτόν και είμαι έτοιμος να βοηθήσω ως κόμμα. Ουδείς άλλος όρος. Οσον αφορά τις προσκλήσεις από στελέχη της Ν.Δ., συμφωνίες και κουβέντες υπόγειες δεν υπάρχουν. Εγώ δεν θέλω τον Τσίπρα στα πράγματα». Ερωτηθείς για το σενάριο περί συνεδρίου κεντροδεξιάς πανστρατιάς, υπογράμμισε: «Αυτά είναι ανθυπολεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι δεν θέλω τον Τσίπρα και ότι αυτή η πολιτική μεγαλώνει τον Τσίπρα». Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των Πολύδωρα-Ζώη, τη δεδομένη χρονική στιγμή αμφότεροι ξεκαθαρίζουν μέσω συνεργατών τους πως θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα μόλις υπάρξει κάτι χειροπιαστό, κρατώντας μέχρι νεωτέρας κλειστά τα χαρτιά τους. Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας προ ημερών στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, είχε τονίσει πως του στέλνουν ήδη διάφορους «προξενητάδες», όπως τους χαρακτήρισε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στην περίπτωση που λυθούν οι «δραματικές πολιτικές διαφορές» που υφίστανται προς το παρόν με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν κρύβει σε συνομιλητές του πως σκέφτεται σοβαρά τη διέξοδο της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, αν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιδείνωση των σχέσεών του με τον Χρήστο Ζώη, οι οποίες είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά το αρνητικό για το νεοσύστατο κόμμα τους αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, οι δυο τους επικοινωνούν πλέον σε αραιά διαστήματα. Την ίδια στιγμή, συνομιλητές του Λαρισαίου πρώην υφυπουργού στοιχηματίζουν ήδη για την επιστροφή του στη Ν.Δ., αίσθηση που ενισχύεται και από την αναστολή λειτουργίας του κόμματος «ΝΕΑ Μέρα», που είχε ιδρύσει.

Π. Καμμένος: «Δεν συνεργάζομαι με τα άκρα»


Εκτός από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που θέτουν Μαξίμου και Συγγρού, με βάση τις αναλύσεις των «γαλάζιων» επιτελών, πεδίο προσέγγισης θα μπορούσε να υπάρξει, πέραν του κ. Καρατζαφέρη, με την πλευρά των Πολύδωρα-Ζώη, ενώ σημαντικό έδαφος για διαβουλεύσεις υπάρχει με τους «άστεγους» βουλευτές κεντροδεξιών πεποιθήσεων. Ο λόγος για τους κ.κ. Νταβρή, Γιοβανόπουλο, Γιαταγάνα, Κουράκο, Καπερνάρο, Ιατρίδη και Κασαπίδη, αλλά και για εν ενεργεία κοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., όπως ο Παναγιώτης Μελάς, μια και εκτιμούν πως η μοναχική πορεία που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Πάνος Καμμένος θα τον οδηγήσει πολύ σύντομα σε πολιτικό αδιέξοδο. Στους κόλπους του περιβάλλοντος Σαμαρά εκτιμούν ότι στο κόμμα του άλλοτε «γαλάζιου» υφυπουργού είναι πολύ πιθανό να επέλθει οριστική ρήξη ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς πολλοί εκ των βουλευτών του δείχνουν απόλυτα θετικοί στο ενδεχόμενο να διευκολύνουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., αντίθετα, ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως το κόμμα του συνεχίζει στον δρόμο που είχε χαράξει, ενώ μιλώντας στα «Π» απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με την πλευρά Καρατζαφέρη, στην περίπτωση που ετίθετο ζήτημα δημιουργίας μιας δεξιάς «Ελιάς» με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. «Δεν συνεργάζομαι με άκρα», τονίζει ο κ. Καμμένος, παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του Κώστα Καραμανλή.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική της κινητικότητας που αναπτύσσεται μεταξύ των κεντροδεξιών ανεξάρτητων είναι η σύσταση του σχηματισμού «ΝΟΣΤΟΣ» από τους κ.κ. Νταβρή, Γιοβανόπουλο και Γιαταγάνα, με τις πληροφορίες να θέλουν να εμπλέκεται στο εγχείρημα, και μάλιστα κατέχοντας ηγετικό ρόλο, ο Βασίλης Καπερνάρος.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Νίκου Νικολόπουλου, που, αν και οι καταστάσεις τον έφεραν κοντά με τον Πάνο Καμμένο, φαίνεται τώρα να βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και αναπροσαρμογής των σχεδίων του. Μάλιστα, όπως διαρρέει από πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά μαζί του, ο Πατρινός πολιτικός έχει βολιδοσκοπηθεί ήδη από τη Ν.Δ., στο πλαίσιο των ζυμώσεων περί πανστρατιάς, με τον ίδιο να κρατά μέχρι στιγμής αποστάσεις. Για την ιστορία και μόνο, οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Κεντροδεξιάς θεωρούν πως αργά ή γρήγορα η κινητικότητα αυτή θα επιφέρει ανακατατάξεις, αφού διαβλέπουν πίσω από τις συζητήσεις αυτές την επιθυμία επανένταξης στη Ν.Δ. των εν λόγω στελεχών, αρκεί να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να μη βγάλουν προς τα έξω εικόνα πολιτικής ανακολουθίας και κατηγορηθούν από τους προσωπικούς ψηφοφόρους τους.

«Το κόμμα δεν χρειάζεται περιστασιακούς επιβάτες»

Κοινή είναι η εκτίμηση στους κόλπους των παροικούντων τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ πως κομβικός παράγοντας στην εξίσωση της δεξιάς διεύρυνσης της Ν.Δ. είναι οι διαθέσεις του Κώστα Καραμανλή και της ομάδας των βουλευτών, αλλά και των στελεχών του κόμματος που βρίσκονται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού. Οπως γίνεται αντιληπτό, το βασικότερο σημείο τριβής δεν είναι άλλο από τις διεργασίες σχετικά με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, που ως γνωστόν είχε έλθει σε ανοικτή ρήξη με το σύστημα Καραμανλή μετά τις εκλογές του 2000 (όταν και μεταξύ άλλων είχε αποδώσει τον χαρακτηρισμό «Σαλώμη» στον τότε εκπρόσωπο του κόμματος, Αρη Σπηλιωτόπουλο), με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα. Αργότερα, ο κ. Καραμανλής είχε μιλήσει ως πρωθυπουργός περί άκρων, αναφερόμενος στον ΛΑΟΣ, αρνούμενος κάθε άνοιγμα που είχε επιχειρήσει τότε προς τη Ν.Δ. ο κ. Καρατζαφέρης. Μέχρι νεωτέρας, ωστόσο, κοινοβουλευτικά στελέχη όπως οι Προκόπης Παυλόπουλος και Γιώργος Βλάχος τηρούν στάση αναμονής, γεγονός που μαρτυρά και τον τρόπο που βλέπει και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής κατά τη δεδομένη συγκυρία την προοπτική σύγκλισης Σαμαρά-Καρατζαφέρη. Αλλωστε, ένα από τα βασικά σημεία προβληματισμού του καραμανλικού πυρήνα είναι μήπως μια έστω και χαλαρή διαρροή άρνησης των σχετικών σεναρίων θα μπορούσε να αποδυναμώσει το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού και τους συμβολισμούς ενότητας που φέρει το πρόσωπό του για το στελεχικό δυναμικό και την εκλογική βάση ολόκληρης της Κεντροδεξιάς.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι προσκείμενοι στον Κώστα Καραμανλή πυρήνες δεν παραλείπουν να εκφράσουν δημοσίως τις επιφυλάξεις τους για το φλερτ με τον Γ. Καρατζαφέρη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου στα «Π», ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα η Ν.Δ. να μείνει πιστή στην ιδεολογία της, όπως αυτή χαράχθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Το κόμμα δεν έχει ανάγκη από περιστασιακούς επιβάτες οχημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, πολύ πιο θερμός σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην γραμματέας της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με το περιβάλλον του να υπενθυμίζει στα «Π» πως ο ίδιος έχει ταχθεί «ανοικτά και επανειλημμένως υπέρ της επανένωσης της παράταξης».