Οι δημοσκοπήσεις, τα νέα κόμματα, η ΝΔ που δεν επηρεάζεται, το μέλλον των "μικρών", οι αναποφάσιστοι & οι δείκτες - "κλειδιά"
Οι αποκαλύψεις του "Big Mouth"
Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, η ΝΔ δεν επηρεάζεται από τα δύο νέα κόμματα - Ποιοι είναι οι δείκτες "κλειδιά" που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο
Η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ίδρυση των δύο κομμάτων, του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή των ποσοστών της στην πρόθεση αλλά και εκτίμηση ψήφου στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, το μέλλον των «μικρών» κομμάτων δεν προβλέπεται ευοίωνο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό για τις δημοσκοπήσεις που θα έλθουν, θα είναι κάποιοι δείκτες - "κλειδιά" που θα παίξουν ρόλο στην τελική κατάταξή των κομμάτων.
Οι δημοσκοπήσεις, τα νέα κόμματα, η ΝΔ που δεν επηρεάζεται, το μέλλον των "μικρών", οι αναποφάσιστοι & οι δείκτες - "κλειδιά"
Οι «δεξαμενές» της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα δύο νέα κόμματα, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, ότι τα ποσοστά της σε πρόθεση και εκτίμηση ψήφου δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά.
Σύμφωνα με τη στήλη, αυτοί που θα δουν τις προβλέψεις των δημοσκόπων να καταγράφουν μείωση είναι τα κόμματα που μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα κατατάσσονταν από την τρίτη θέση και κάτω, δηλαδή το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Κυριάκου Βελόπουλου, ακόμα και το ΚΚΕ που θα δει μία πτώση στα ποσοστά του (μικρότερη σε σχέση με τους άλλους). Από εκεί και πέρα, στα πιο μικρά κόμματα, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, Νίκη και Νέα Αριστερά, δεν θα είναι έκπληξη αν δεν γίνεται ονομαστικά η καταγραφή τους αλλά ενσωματωθούν στη μπάρα των λοιπών κομμάτων. Την ίδια στιγμή, είναι απόλυτα λογικό το να μειωθεί δραματικά το ποσοστό των μέχρι πρότινος αναποφάσιστων και όσων προεξοφλούσαν την ψήφο τους σε «άλλο» κόμμα.
Δημοσκοπήσεις; Πρόθεση, εκτίμηση ψήφου & οι δείκτες - "κλειδιά" που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο
Όπως είναι αναμενόμενο, επισημαίνεται στη στήλη Big Mouth του powergame.gr, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει ξανά η ξανά η παραφιλολογία για τις δημοσκοπήσεις. Όσο λοιπόν πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο η πρόθεση όσο και η εκτίμηση ψήφου είναι δύο εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία, καθώς το μεν πρώτο δείχνει το πού βρίσκεται ένα κόμμα, το δε δεύτερο πού μπορείς να φτάσει (πάντα τη δεδομένη χρονική στιγμή).
Στο ερώτημα για το αν μπορούν να πέσουν έξω, η απάντηση είναι φυσικά, ιδίως σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό περιβάλλον με έντονες αντισυστημικές τάσεις. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι κάποιοι δείκτες που συχνά περνούν σε δεύτερη μοίρα, αλλά δίνουν καλύτερη εικόνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν θα ήταν λογικό να εστιάσουν ιδιαίτερα τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στο ποσοστό όσων «βλέπουν» τρίτη κυβερνητική θητεία για τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή, σημαντικοί είναι και οι δείκτες αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής και του καταλληλότερου πρωθυπουργού. Ειδικά το τελευταίο, είναι και ο δείκτης-«κλειδί» για την αντιπολίτευση. Και αυτό γιατί, με διάφορα κόμματα να εμφανίζουν μικρές πολιτικές διαφορές, το προφίλ του αρχηγού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την κατάταξή τους, όπως επισημαίνει η στήλη.
En