Με απρόοπτα και μεγάλη ένταση διεξήχθη η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς, στην κατάμεστη αίθουσα το πλήθος αποθέωσε τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ υποδέχθηκε με αποδοκιμασίες τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι συγκεντρωμένοι αφού αποθέωσαν τόσο τον Γιώργο όσο και τα αδέλφια του Νίκο και Ανδρέα φώναζαν «Ρίξτε τα δεκανίκια της Δεξιάς», ενώ επεισοδιακή ήταν και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για προσπάθεια να ενωθεί όλο το ΠΑΣΟΚ και να μην καλλιεργηθεί αυτή την περίοδο η πόλωση, ωστόσο, οι παρευρισκόμενοι άρχιζαν να φωνάζουν «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό» και «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά».

Το σκηνικό της έντασης προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ανέφερε με νόημα «Ακουσα το σύνθημα ''Γερά, να πέσει η Δεξιά''. Θα μιλήσουμε με την ειλικρίνεια που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και το πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Ωστόσο η αποστροφή αυτή του κ. Βενιζέλου προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση των παρευρισκομένων οι οποίοι συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα.

Χαρακτηριστικό της έντασης ήταν το γεγονός ότι ο Ευάγγελος ΒΕνιζέλος αναγκάστηκε αρκετές φορές να διακόψει την ομιλία του από την ένταση που επικρατούσε και τα συνθήματα. Το θερμόμετρο, μάλιστα, χτύπησε πραγματικά κόκκινο όταν μερίδα από τους παρευρισκόμενους αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «προδότη», ενώ  ο εκευρισμός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν εμφανής.

«Όλοι κρινόμαστε και πολιτικά και προσωπικά. Έχουμε ευθύνη όλοι όσοι κάναμε αυτή την επιλογή. Ποτέ δεν είχαμε προετοιμάσει τα στελέχη και την παράταξη για δύσκολες επιλογές [...] Σήμερα κουβαλάμε εδώ τις μνήμες μίας μεγάλης πολιτικής διαδρομής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε επίσης πως το κόμμα έκανε επιλογές χωρίς όμως να έχει πείσει για αυτές το σύνολο του κόσμου της παράταξης.

Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο εορτασμός της επετείου συμπίπτει με την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης πολιτικής χρονιάς

«Είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και προσωπικής εντιμότητας και αξιοπρέπειας, ιδίως για όσους έπαιξαν ρόλο καθοριστικό και πολύ περισσότερο ηγετικό σε κρίσιμες φάσεις, απώτερες ή εγγύτερες της διαδρομής του τόπου και της παράταξης. Όλοι κρινόμαστε και συλλογικά αλλά και ατομικά» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε «Αποφασίσαμε την άνοιξη του 2010, εκ των πραγμάτων, ν' ακολουθήσουμε το δρόμο της εθνικής και ιστορικής και κοινωνικής ευθύνης και όχι της μικροκομματικής δημαγωγίας ή αυτοπροστασίας. Αναλάβαμε ευθύνες δυσανάλογα μεγάλες και έτσι διευκολύναμε τη φυγή άλλων και την απόκρυψη του μεγάλου μεριδίου της δικής τους ευθύνης. Κάναμε προφανώς λάθη και άρα αδικίες και αστοχίες σε επιμέρους χειρισμούς. Κάναμε όμως με τεράστιο κόστος μια επιλογή βαθιά ριζοσπαστική και προοδευτική».

«Δυστυχώς την κάναμε χωρίς να έχουμε πείσει όλους εκείνους που συγκρότησαν το πλειοψηφικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης σταδιακά από το 1977 μέχρι το 2000 και το ξαναστήριξαν με δυσανάλογα μεγάλες προσδοκίες το 2009» σημείωσε με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας «Είδαμε να διαχωρίζουν τη θέση τους και ν' ακολουθούν το δρόμο της προσωπικής ευκολίας, στελέχη μας που έπρεπε όχι να πεισθούν και να ξεπεράσουν κάθε αμφιθυμία, αλλά ν' αγωνιστούν για να πείσουν τους καλόπιστους αλλά δυστυχώς απροετοίμαστους συντρόφους της κοινωνικής μας βάσης, που είχαν γαλουχηθεί με μια τελείως διαφορετική αντίληψη περί κράτους, κόμματος και πολιτικής».

Αρχηγική εμφάνιση Παπανδρέου -Προανήγγειλε επιστροφή

Μετά την ένταση που επικράτησε κατά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά για τον σκοπό της Εκθεσης.

«Είχαμε τη φιλοδοξία, να αποτελέσει αυτή η Εκθεση τον ελάχιστο φόρο τιμής στην Ελλάδα που αντιστέκεται, στην Ελλάδα που θέλει να αλλάξει. Μέσα από δύο ιστορικές προσωπικότητες, τον Γεώργιο Παπανδρέου - τον Γέρο της Δημοκρατίας, και τον Ανδρέα Παπανδρέου, να παρουσιάσουμε τους αγώνες μιας Παράταξης, ενός λαού. Για περισσότερη Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια» είπε ξεκινώντας ο πρώην πρωθυπουργός

«Στον διάβα αυτής της ιστορικής πορείας και λάθη έχουν γίνει - κανένας μας αλάθητος - πρώτος το ομολογώ. Αλλά όσοι θέλουν να απαξιώσουν τις τεράστιες προσπάθειες για δημοκρατία και αλλαγή, την ιστορία αυτού του λαϊκού κινήματος, τους αγώνες που άλλαξαν την χώρα, απλά - πολύ απλά, θέλουν έναν λαό, έναν πολίτη, ηττοπαθή, ένα πολίτη που δεν πιστεύει στον εαυτό του, παραιτημένο» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Αυτό που θέλαμε να πούμε με αυτή την έκθεση είναι ένα "ΟΧΙ". Στην απαξίωση και στην ηττοπάθεια. Και ένα ΝΑΙ, ΝΑΙ μπορούμε. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορία αυτού του Κινήματος. Να πούμε ότι, στην πρόσφατη κρίση, οι θυσίες, οι σκληρές αποφάσεις που μας πόνεσαν όλους, όσο και αν ήταν απαραίτητες δεν μας ήταν αρεστές. Μας έκαναν πιο σοφούς και πιο ταπεινούς αλλά η ιστορία μας δεν θα ακυρωθεί, τα όνειρά μας δεν θα ταπεινωθούν ούτε θα χαθεί η πίστη μας στις δυνατότητες της χώρας».

Θα υπηρετήσω την απαίτηση για μια νέα αρχή

«Αναζητά ο κόσμος μας μια νέα αρχή. Εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του Κινήματός μας. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί. Επιδίωξή μου είναι, περιδιαβαίνοντας την ιστορία μας, να συμβάλλουμε ώστε να πραγματοποιηθεί ένας «ανοιχτός» δημόσιος διάλογος για τα μεγάλα διακυβεύματα του καιρού μας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Του σήμερα και του αύριο των Ελλήνων» είπε με νόημα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το 2009 ήμασταν μόνοι στο εξωτερικό και την Ελλάδα

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε «Και αν σήμερα υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, δεν είναι άλλο από τη μάχη απέναντι στην εξάρτηση της χώρας.Τότε, από τα ανάκτορα και τις ξένες δυνάμεις, ακόμη και τη βία μιας δικτατορίας. Σήμερα, από τα πάσης φύσεως κατεστημένα, εντός ή εκτός Ελλάδας, που δημιούργησαν και συντήρησαν δομές εξάρτησης μέσα από το πελατειακό κράτος.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος αυτής της προσπάθειας. Μόνοι μας βρεθήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, παλέψαμε σκληρά και αποτρέψαμε μια εθνική καταστροφή. Έδωσα προσωπικό αγώνα μαζί με το οικονομικό μας επιτελείο.Αλλά ήμασταν μόνοι. Μόνοι στο εξωτερικό. Αντιμέτωποι με το σύνολο των Ευρωπαίων, τους λέγαμε ότι, το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό μόνο, αλλά και ευρωπαϊκό. Δεν μας έδιναν ούτε τον χρόνο που ζητήσαμε. Μόνοι στην Ελλάδα. Έχοντας απέναντι όλους να λοιδορούν, παριστάνοντας με ευκολία τους μάγκες, ενώ η χώρα ήταν ετοιμόρροπη. Τελικά τα καταφέραμε. Διασφαλίσαμε ένα οικονομικό πρόγραμμα στήριξης. Σήμερα κάποιοι σκόπιμα αποσιωπούν ότι τα όσα στη συνέχεια πέτυχε η χώρα, ακόμα και η σημερινή συζήτηση για την εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους, οφείλονται σε αυτούς που ξεκίνησαν την προσπάθεια και έπεισαν τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα».

Ποιοι βρέθηκαν στην εκδήλωση -Εκπληξη η παρουσία Παπακωνσταντίνου

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι οι: Φίλιππος Πετσάλνικος, Μάρκος Μπόλαρης, Αφροδίτη Παπαθανασίου, Γιώργος Νικητιάδης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Παντελής Καψής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Διαμαντιδης, Ροδούλα Ζήση, Δημήτρης Νιώτης, Χρήστος Αηδόνης, Παντελής Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Έξαρχος, Μανώλης Όθωνας, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Ρέππας, Ντίνα Λάζαρη, Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Κουσελάς, ’ννα Ναλάρα, Γιάννης Κάψης, Γιώργος Παπακωνσταντινου, Μιλτιάδης Παπαϊωαννου, Αντώνης Βγόντζας, Πάνος Μπεγλίτης, Γιάννης Σουλαδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Παναγόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννης Σαλαγιάννης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Δημήτρης Δρούτσας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Γκεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης

Ιδιαίτερη άισθηση προκάλεσε η παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το πλήθος, ενώ χαιρέτισε και συνομίλησε με αρκετούς.