Παρουσίασε τις "21 λύσεις" του το Ποτάμι
Πλήθος πολιτικών προσώπων στην εκδήλωση του κόμματος
Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Ποταμιού, στην οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε αναλυτικά τις "21 λύσεις", όπως τις ονόμασε, δηλαδή τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του, για τις αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση έδωσαν το "παρών" εκτός από τα στελέχη του κόμματος και τους Ευρωβουλευτές, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός.
Τα βασικότερα σημεία από τις προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού:
Αναθεώρηση του Συντάγματος: Ασυλία των βουλευτών και των Υπουργών, και στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Νέο Κέντρο Διακυβέρνησης. Μόνιμους υφυπουργούς, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών.
Αλλαγή του εκλογικού νόμου. Να χωρίσουμε τη χώρα σε μικρές περιφέρειες. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μια για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Μια Βουλή με λιγότερους Βουλευτές 150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας. Πέντε έδρες της Βουλής να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να συζητήσουμε για τα πρόσωπα. Να δώσουμε ένα στίγμα ο καθένας πως θεωρεί τους άξιους. Να μην καταφύγουμε πάλι στις μετριότητες και τους συνταξιούχους της πολιτικής.
Μοναδικό Κείμενο: Πρέπει να υπάρχει ένα μοναδικό κείμενο για τη φορολογία, ένα μοναδικό κείμενο για τα δάση. Όλες οι προηγούμενες διατάξεις θα ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο. Όσες προηγούμενες διατάξεις ισχύουν θα εφαρμόζονται και θα εξαιρεί όσες διατάξεις καταργούνται. Οπότε ο κάθε πολίτης, ξέροντας επί παραδείγματι ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο για τη φορολογία, δεν χρειάζεται να έχει φορολογικά και δικηγορικά γραφεία στο πλευρό του, για να συντάξει τη φορολογική του δήλωση.
Τρεις είναι οι τομείς παρέμβασης και αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση:
1. Αντιμετώπιση της πολυνομίας, της κακονομίας και της ανομίας. Εφαρμογή συστήματος εκτίμησης επιπτώσεων για κάθε νόμο, προεδρικό διάταγμα και υπουργική απόφαση που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Απλούστευση πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών σε τομείς αιχμής (υγεία, παιδεία, περιβάλλον).
2. Κατάρτιση σχεδίων δράσης Υπουργείων. Κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Νομικό Πρόσωπο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα θα υποχρεούται να καταρτίζει Σχέδιο Δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει στόχους, αποτελέσματα και μέσα με τα οποία αυτά θα επιτευχθούν.
3. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός μηχανισμός εφαρμογής των αλλαγών. Χρειάζονται ενθάρρυνση, να μπει τέλος στην εκστρατεία απαξίωσής τους με παράλληλη υποδειγματική και όχι συμβολική τιμωρία των επίορκων και των διεφθαρμένων. Γι αυτό υποστηρίζουμε ένα σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης του έργου τους, μέσα από μια ανεξάρτητη αρχή όπως το ΑΣΕΠ, που έχει εγγυήσεις συνταγματικής ανεξαρτησίας.
Γραφειοκρατία:
Αναβάθμιση των ΚΕΠ
Λειτουργία του κεντρικού κυβερνητικού portal ΕΡΜΗΣ για το σύνολο των επαφών πολίτη δημόσιας διοίκησης
Επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε θέσεις «πρώτης γραμμής».
Ενημερωτικές καμπάνιες μέσω των κρατικών ΜΜΕ για τα δικαιώματα των πολιτών και τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων
Ενδυνάμωση του ρόλου του συνηγόρου ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κακοδιοίκησης και γραφειοκρατίας
Θεσμική Αντιμετώπιση της Διαφθοράς: Το Ποτάμι προτείνει να ενισχυθεί ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς και να θεσπιστεί θέση Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πρέπει να έχει υπερεθνικές εξουσίες έρευνας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Τσοχατζόπουλου όπου ο πολιτικός κόσμος και βεβαίως το κόμμα του ολιγώρησαν επί χρόνια.
Σεβασμός στη Διαφορετικότητα: σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία. Και ράμπες στα πεζοδρόμια, να αναγνωρίσουμε ίσα δικαιώματα σε όλους, όπως και την δυνατότητα σύναψης σύμφωνου συμβίωσης, οι φασίστες θα πληρώσουν ακριβά την παραμικρή παραβίαση του νόμου.
Για την Παιδεία: Ευέλικτα Σχολεία προϋπολογισμοί και δικαίωμα πρόσληψης ανά σχολείο, δημιουργία διοικητικού συμβουλίου σχολείου από γονείς και δασκάλους, η καινοτομία & η επιχειρηματικότητα να γίνει υποχρεωτικό μάθημα, πρόσληψη νέων διευθυντών σχολείων με διοικητικά προσόντα, εξάπλωση πρότυπων σχολείων σε όλη την περιφέρεια.
Τύπος, ΜΜΕ και ΕΣΡ: Το Ποτάμι ζητεί προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για επταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανασύσταση του ΕΣΡ, συνδυασμό της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα ηλεκτρονικά μέσα με τη διαδικασία της αδειοδότησης.
Δικαστικό Σύστημα: Αλλαγή συνταγματικού τρόπου ορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης ώστε την εξουσία να έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο το υπουργικό συμβούλιο.
- Συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση δικαστών
- είσοδος επαγγελματικών διευθυντικών στελεχών στην διοίκηση των δικαστηρίων
- ίδρυση ειδικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για το δικαστικό σώμα, με αυξημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας από πολιτικές παρεμβάσεις
- επέκταση και ενίσχυση του θεσμού της πιλοτικής-πρότυπης δίκης που επιτρέπει την ομαδοποίηση υποθέσεων και την γρήγορη διαλεύκανση τους
- ενίσχυση της ειδικής ταχείας διαδικασίας για την διαλεύκανση υποθέσεων που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δήμαρχοι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί. (Με νόμο του 2012 προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες όμως στην πράξη οι δικαστές κωλυσιεργούν είτε συνειδητά είτε λόγω έλλειψης βοήθειας).
Υγεία: Η κύρια πρότασή μας αφορά στην καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Μέσα σε 4 χρόνια, το ΕΣΥ μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από την γενική φορολογία και να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους μόνιμους κατοίκους της χώρας (και σε όλους τους άλλους για επείγοντα περιστατικά), Να σχεδιαστεί ο «νοσοκομειακός χάρτης της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια.
Μεταναστευτικό: Πρέπει να διοχετεύσουμε τους μετανάστες που θέλουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα, κι όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες. Να παραχωρήσουμε άδεια παραμονής σε όσους μετανάστες έχουν νόμιμη εργασία και σέβονται τους νόμους της χώρας. Να παρέχουμε υπηρεσίες περίθαλψης και παιδείας σε όλους. Να άρουμε τα εμπόδια που απαγορεύουν στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να γίνουν Έλληνες. Επείγει η «Αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ με θέσπιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».
Εξωτερική Πολιτική:
Είμαστε υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους και εταίρους.
Στο Κυπριακό η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταθούν στο πλευρό των ηγετών της Κύπρου.
Στο Σκοπιανό η εθνική γραμμή δεν πρέπει να αλλάξει. Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία.
Το κρυφτούλι πρέπει να σταματήσει και τα Σκόπια πρέπει να κληθούν να επιλέξουν. Ή Ευρώπη ή το χάος. Η Ευρώπη όμως περνάει από την Αθήνα.
Στα ελληνοτουρκικά να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό τακτικών αλλά άτυπων συναντήσεων των δύο χωρών, ορίζοντας έναν «Έλληνα ειδικό απεσταλμένο για την Τουρκία» (όχι απαραίτητα πολιτικό) ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας. Και, τέλος, να ρίξουμε γέφυρες στην νέα Τουρκία που κοιτάει δυτικά (φοιτητές, επιστήμονες, νεολαίοι).
Χρέος: Η διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν.
Δάνεια και Τράπεζες:
Αφού τα χρέη δεν μπορούν και δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε κοινωνικά αποδεκτό να διαγραφούν, η μόνη λύση είναι ένα μέρος τους, όσο χρειάζεται, για να καταστούν βιώσιμες, να μετοχοποιηθεί, όπως έγινε πρόσφατα με την εταιρεία ΣΕΛΟΝΤΑ.
Κόκκινα Δάνεια: Να καταργηθούν τα απόλυτα προνόμια του κράτους στα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων. Η απόλυτη προτεραιότητα των υποχρεώσεων προς το κράτος δημιουργεί τεράστια στρέβλωση και θίγει τα έννομα συμφέροντα όλων των άλλων πιστωτών μιας επιχείρησης.
Φορολογία: Να καταργηθούν οι εφορίες για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ο συνεχής αλλά και τυχαίος έλεγχος των χρηματικών ροών.
Να ανεξαρτητοποιηθεί στην πράξη η ΓΓ Εσόδων και το ΣΔΟΕ να γίνει σύγχρονο εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και όχι υποχείριο κάθε κυβέρνησης.
Ο έλεγχος των φορολογικών υποχρεώσεων και οι συνέπειες πρέπει να αφορά στους πάντε,ς ανεξάρτητα από το μέγεθός, το όνομά ή την ιδιότητά τους.
Ανεργία:
Το Ποτάμι έχει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις για να υψώσει το αναγκαίο τείχος κοινωνικής προστασίας γι αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται.
1. Επιμήκυνση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες, για όσο διάστημα η ανεργία μένει πάνω από το 10%.
2. Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
3. Θεσμοθέτηση επιδόματος κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια στη θέση του επιδόματος ενοικίου ΟΕΚ που καταργήθηκε το 2010.
4. Ενοποίηση και εξορθολογισμός των επιδομάτων ΑΜΕΑ.
5. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα.
6. Γεύματα στα σχολεία για τους μαθητές δημοτικού.
7. Κουπόνι στις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
8. Αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη στήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.
9. Δωρεάν πρόσβαση σε βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για φτωχούς, ανέργους, ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.
10. Κατάργηση των διαρκών επανελέγχων στους ασθενείς με ανίατες ασθενείς, οι οποίοι σήμερα επανεξετάζονται διαρκώς, για να διαπιστωθεί το προφανές, ότι δηλαδή το πρόβλημα τους παραμένει.
Αν με ρωτήσετε που θα βρούμε χρήματα, θα σας απαντήσω ότι η χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών αυτών είναι η πρώτη προτεραιότητα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατευθυνθεί πρώτα εκεί.
Νέο Εργασιακό Περιβάλλον:
Να πολεμηθεί η αδήλωτη, ανασφάλιστη και απροστάτευτη εργασία. Οι έλεγχοι για την μαύρη εργασία να είναι εντατικοί και συνεχείς και αν αξιοποιούν κάθε τεχνολογικό μέσο. Η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και πρέπει να θεσμοθετηθεί.
Να ισχύσουν πάλι συλλογικές συμβάσεις, αλλά με τρόπο που δεν αποθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.
Ειδικότερα στις μεγάλες επιχειρήσεις αυτές που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους κύρια μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης να είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με πραγματικά αντιπροσωπευτικά σωματεία.
Η ύπαρξη αντιπροσωπευτικού σωματείου και συλλογικής σύμβασης να συνδέεται με έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Οι προσφυγές σε απολύσεις συνδικαλιστών να εκδικάζονται γρήγορα και η επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους σε τέτοιες περιπτώσεις.
Για τις επιχειρήσεις χωρίς σωματεία που απασχολούν κάτω από πενήντα εργαζόμενους να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.
Μια παρένθεση για τους συνδικαλιστές. Στη χώρα μας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι απλώς πρόσκεινται, αλλά υπόκεινται στα παλιά κόμματα. Έτσι τα κόμματα υπαγορεύουν στα συνδικάτα την πολιτική τους. Είναι αναγκαίο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να απεξαρτηθούν από την κομματοκρατία και οι συνδικαλιστές από τα προνόμια. Μόνο τότε θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους και όχι αυτά των κομμάτων και των αρχισυνδικαλιστών που προσπαθούν να μεταπηδήσουν στα βουλευτικά έδρανα.
Συντάξεις:
Ίδιοι κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις. Ανταποδοτικότητα των εισφορών. Προστασία των φτωχών ηλικιωμένων
Μια πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένων και εργοδοτών), χωρίς κρατικές ενισχύσεις και χωρίς «κοινωνικούς πόρους».
Με πλήρως ανταποδοτική επικουρική σύνταξη.
Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να πληρώνουν με βάση τις εισπράξεις του μήνα και όχι με την σημερινή οριζόντια για όλα τα εισοδήματα τιμολόγηση.
Για όλα αυτά χρειάζεται πολιτική συμφωνία σταθερών κανόνων για τα επόμενα 20 χρόνια.
Τοπική Αυτοδιοίκηση:
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει πόρους, όπως π.χ. τον φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά και ευθύνες, όπως π.χ. την επίβλεψη των σχολείων της περιοχής, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τον έλεγχο δόμησης, καθώς και των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Μέσω τυχαίας δειγματοληψίας θα επιλέγονται κάθε χρόνο περίπου 120-150 δήμοι (τρεις από κάθε νομό). Για την αποφυγή «στησίματος» η επιλογή θα γίνεται με ανοικτή στο κοινό κλήρωση παρουσία ΜΜΕ και δικαστικών λειτουργών. Στους δήμους αυτούς θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι δαπανών, πληρωμών, και γενικότερα τήρησης της νομιμότητας υπό την εποπτεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με την συμβολή ειδικών εκλεκτικών εταιρειών.
Η πρόταση αυτή της τυχαίας δειγματοληψίας πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Στρατόπεδα:
Προτείνουμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. και την άμεση αξιοποίηση όσων χώρων δεν χρησιμοποιούνται με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. ’μεσα προβλέπεται η κατάργηση 50 στρατοπέδων.
Περιβάλλον:
Εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι.
Και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους το πρόβλημα με τα σκουπίδια.