Ο Βενιζέλος μπλοκάρει τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ
Το σχέδιο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για να βγάλει εκτός παιχνιδιού τους Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδο
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Παιχνίδια προσωπικής επιβίωσης κρύβουν τα φαινόμενα διαλυτικής εσωστρέφειας που κυριαρχούν στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες, καθώς όσοι μέχρι πρότινος έθεταν ζήτημα απομάκρυνσης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του κόμματος σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην «παγίδα» της κυβερνητικής σταθερότητας που προβάλλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να υποβαθμίσει τη μείζονα εσωκομματική αμφισβήτηση.
Αν και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά και στις κατ ιδίαν συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη του κόμματος δηλώνει ότι δεν «είναι κολλημένος με την καρέκλα της εξουσίας», εν τούτοις οι έως τώρα κινήσεις του δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Και, επειδή γνωρίζει ότι οι «μνηστήρες» που καραδοκούν για να τον διαδεχθούν είναι περισσότεροι του ενός και βρίσκονται σε πλήρη «ασυνεννοησία» μεταξύ τους, εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να τους «οδηγήσει» στο δικό του γήπεδο και να τους «παίξει» από θέση ισχύος.
Η αλήθεια είναι πως η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για την κυβέρνησή του δεν έπεισε πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές ότι αφορούσε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θεωρούν ότι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ και την εξασφάλιση «ασυλίας» στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος κινδύνευε με «πρόταση μομφής», λόγω της σοβαρής αμφισβήτησης που δέχεται σε εσωκομματικό επίπεδο.
Από την όλη διαδικασία ο κ. Βενιζέλος ευνοήθηκε με τη χρονική παράταση-ανάσα που πήρε, γιατί υποχρέωσε πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εν δυνάμει διεκδικητές της προεδρίας ή αμφισβητίες του να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση και έτσι να μετατοπιστεί η συζήτηση σε άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ
Ωστόσο, και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κ. Σαμαράς για την κυβέρνηση ερμηνεύτηκε ως ακόμα μία προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να «γλυτώσει» τα χειρότερα σε προσωπικό επίπεδο, και αυτό φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου δεν του χαρίστηκαν πολλοί βουλευτές, με προεξάρχοντες τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον «παπανδρεϊκό» Θάνο Μωραΐτη. Ολα όσα συνέβησαν, όμως, ανέδειξαν την προσωπική αγωνία του κ. Βενιζέλου να μη συνεχιστεί η εις βάρος του συζήτηση αναφορικά με τα ηγετικά του προσόντα, που έχουν οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στα τάρταρα των δημοσκοπήσεων, αλλά και την ενόχληση των «δελφίνων» του κόμματος να μη χρησιμοποιεί την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να «μπλοφάρει» κατά το δοκούν, μόνο και μόνο για να τους «εκβιάσει» ενόψει των εθνικών εκλογών με την προβολή «εθνικών» επιχειρημάτων - όπως η πολιτική σταθερότητα, την οποία ούτως ή άλλως δεν θέλουν να θέσουν εν κινδύνω. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «κρυπτόμενος» πίσω από τον πρωθυπουργό του, επιχειρεί να διαχειριστεί την προσωπική του επιβίωση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, δίχως να έχει διάθεση να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως τουλάχιστον τάζει σε όσους τον έχουν προτρέψει ή απειλήσει να το πράξει προς όφελος της παράταξης. Σε όλους αυτούς απαντά ότι «εγώ δεν έχω πρόβλημα να ηγηθεί κάποιος άλλος», αλλά την ίδια στιγμή δείχνει ότι κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει ένα τέτοιο πρόσωπο. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα συνδέεται με τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, όπου συνωστίζονται και συνάμα κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν οι δελφίνοι του κόμματος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης από την Α΄ Αθηνών και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Β΄ εκλογική περιφέρεια, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, που επίσης θεωρεί ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κ. Σαμαράς έγινε για το καλό του κ. Βενιζέλου, διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια είτε του Υπόλοιπου Αττικής είτε του Επικρατείας.
ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Ο κ. Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι όσο παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, την οποία έχει αναθέσει στους Λ. Γρηγοράκο, Δ. Λιντζέρη, Χρ. Πρωτόπαπα και Δ. Καρύδη, κερδίζει το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών. Κυρίως θέλει να «αποκλείσει» από την επόμενη Βουλή εκείνους που θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους και οι οποίοι κατέρχονται ως υποψήφιοι στη Β΄ Αθηνών. Αυτοί είναι οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος, οι οποίοι, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. Ποιες είναι αυτές;
- Πρώτον, ότι ο κ. Βενιζέλος σκοπεύει να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών σε περίπτωση εκλογών.
- Δεύτερον, ότι έχει συμφωνήσει στην ίδια εκλογική περιφέρεια να είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, κάτι που ευνοεί τον κ. Σκανδαλίδη στην Α΄ Αθηνών, όπου παλαιότερα είχε την έδρα της η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας.
- Τρίτον, ότι στη Β΄ Αθηνών έχει δώσει το πράσινο φως να πολιτευτεί στις εθνικές εκλογές ο σημερινός βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Πύρρος Δήμας, ο οποίος έχει σημαντική επιρροή, δεδομένου ότι τον στηρίζει σε πολλές περιοχές ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.
Στο «κόλπο» ο Σκανδαλίδης, που δεν μιλάει
Εάν οι «μηχανισμοί» της Χαριλάου Τρικούπη λειτουργήσουν σε απόλυτη συνέπεια με τη «γραμμή» της ηγεσίας, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος στη Β΄ Αθηνών να μην επανεκλεγούν δύο κορυφαίοι δελφίνοι του κόμματος, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Οπότε, ακόμη και αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα θα μπορούν να είναι μέσα στο παιχνίδι της επόμενης ημέρας, αφού δεν θα έχουν την ιδιότητα του βουλευτή. Αντιθέτως, εκείνος που δείχνει ότι μπορεί να είναι μέσα στο «κόλπο» είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Α Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης (φωτ.), ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να μην ασχοληθούν με τα εσωκομματικά, αλλά με τη μάχη των εθνικών εκλογών.