Aπάντηση Ξυδάκη σε Ραχήλ και Ζωή για το Μέγαρο στο facebook
<p>Τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αν. Υπουργός Πολιτισμού για τα 600.000 ευρώ;</p>
Με κείμενο που τιτλοφορείται «The Μegaron conspiracy», που στα Ελληνικά σημαίνει «Η Συνομωσία του Μεγάρου», έδωσε την απάντησή του ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφορικά με μέρος της τακτικής επιχορήγησης του Mεγάρου Μουσικής.
Αφορμή στάθηκε τόσο η έγκριση επιχορήγησης ύψους 600 χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπως προκύπτει από έγγραφο της διαύγειας με ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών, όσο και οι δηλώσεις της βουλευτού Ραχήλ Μακρή, που προσχώρησε πρόσφατα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. «Στις 20 Αυγούστου αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής και σήμερα διαβάζουμε διθυραμβικά σχόλια για τον κ. Αλέξη Τσίπρα από τις εφημερίδες του κ. Ψυχάρη που συνδέεται με το Μέγαρο Μουσικής. Προκαλεί υποψίες να εκχωρεί ένα τόσο μεγάλο ποσό την ώρα που υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς βιβλία», ανέφερε η βουλευτής, με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει: «Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε έντυπα του κ. Ψυχάρη διαλαμβάνεται προειδοποίηση πως ο κ. Στουρνάρας δεν θα προσέλθει στην επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens».
Η απάντηση από το Νίκο Ξυδάκη ήταν άμεση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του στο Facebook:
«The Μegaron conspiracy
Δεν απαντώ στην κ. Ραχήλ Μακρή. Απαντώ στους καλόπιστους και νουνεχείς πολίτες. Τα 600 χιλιάδες ευρώ προς το Μέγαρο Μουσικής δεν είναι μέρος συνωμοσίας του Αλ. Τσίπρα με τον ΔΟΛ, όπως διατείνονται οι συνήθεις συνωμοσιολόγοι, αλλά η δόση της τακτικής επιχορήγησης προς το Μέγαρο, στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015, ψηφισμένου από την προηγούμενη Βουλή.Κατά τα λοιπά: Πράγματι, εξακολουθεί να υπάρχει η εκκρεμότητα του Μεγάρου. Πώς, δηλαδή, θα περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου η (κτιριακή) περιουσία του οργανισμού, και το Δημόσιο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνεια του Μεγάρου, όχι ως εγγυητής αλλά ως πρωτοφειλέτης, δηλαδή ιδιοκτήτης. Φυσικά η εκκρεμότητα είναι μία από πολλές που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας, μια νομική και πολιτική πράξη, στην οποία αναμιγνύεται κυρίως ο υπουργός Οικονομικών, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή στο θυελλώδες επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η υπεραπασχόληση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην επίπονη διαπραγμάτευση δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε τη μεταβίβαση και το νέο νομικό σχήμα. Ως εκ τούτου παρατείναμε τη μεταβατική περίοδο για ένα τρίμηνο. Δεν εδόθη καμία χάρη και καμία χρηματοδότηση πέραν των προβλεπομένων από τον νόμο και τον τακτικό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η νομική επεξεργασία έχει προχωρήσει σε τελικό στάδιο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου αν υπήρχε Βουλή, και δέσμευσή μας εξακολουθεί να αποτελεί μια λύση για το Μέγαρο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής.
Τα υπόλοιπα είναι άναρθρες κραυγές».