Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια... δεύτερη, παράλληλη ζωή ζει ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, όταν έστω και λίγο ξεφεύγει από τις κομματικές του υποχρεώσεις και το άγχος των επικείμενων, ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Μην πάει όμως το μυαλό σας σε… μποέμ καταστάσεις που μπορεί να συνοδεύουν τον βίο ενός σύγχρονου 35άρη, που κατάφερε να διακριθεί στο απαιτητικό πεδίο της πολιτικής.

Ο «γαλάζιος» γραμματέας εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα κυνηγάει μία ακόμη πρόκληση: αυτή της μάχιμης δικηγορίας, μια και πλέον ασκεί κανονικά και με το... νόμο το επάγγελμα αυτό. «Ουσιαστικά, κάνει πράξη την άποψη που εκφράζει μονίμως, ότι ο πολιτικός χάρτης της χώρας πρέπει να αλλάξει και να μπουν στο παιχνίδι νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες, που στην καθημερινότητά τους παράγουν έργο και αφήνουν τα διαπιστευτήριά τους στον επαγγελματικό στίβο και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνουν καθημερινοί συνομιλητές του νεαρού Λαρισαίου πολιτικού. «Εξάλλου, η Νομική αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλο του όνειρο, το οποίο ισορροπούσε μέσα του με την πολιτική, από την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», προσθέτουν οι ίδιοι.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την ξαφνική διακοπή της πορείας του στο ποδόσφαιρο, λόγω ασθένειας (εθεωρείτο μάλιστα ταλέντο και είχε φθάσει μέχρι τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης), ο φοιτητής εκείνη την περίοδο Ανδρέας Παπαμιμίκος αφοσιώθηκε στις σπουδές του και στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, από όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία.

Ο μετέπειτα κλειδοκράτορας του στρατηγείου της Συγγρού φοιτούσε στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ενώ στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές. Ανέβαινε με γοργούς ρυθμούς στην πυραμίδα της «γαλάζιας» Νεολαίας, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και βάζοντας τα θεμέλια για τα όσα θα ακολουθούσαν. Όμως στο μεταξύ, το μεράκι του για τη Νομική ωρίμασε τόσο ώστε κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων πέρασε στο αντίστοιχο τμήμα του Δημοκρίτειου. Φυσικά, το μικρόβιο της μεγαλύτερης αγάπης του από όλες, της πολιτικής, δεν τον εγκατέλειψε στιγμή κι έτσι, παράλληλα με τη Νομική, παρακολούθησε κύκλο σπουδών στον τομέα της Επικοινωνίας και Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου Lille III της Γαλλίας.
Μάλιστα, οι διαχρονικοί φίλοι του Ανδρέα Παπαμιμίκου είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως τον καιρό που ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ πολλά πρωινά μπορούσε να τον συναντήσει κανείς στα δικαστήρια, αφού η ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της Οργάνωσης είχε συμπέσει με την εποχή που πραγματοποιούσε την άσκησή του ως δικηγόρος. «Πολλές φορές ερχόταν στο γραφείο του αφού είχε δώσει το “παρών” σε κάποια δίκη, ανάλογα με την εξέλιξη της οποίας διαμορφωνόταν και η διάθεσή του», θυμούνται στενοί συνεργάτες του Α. Παπαμιμίκου την περίοδο που ηγείτο της «γαλάζιας» Νεολαίας.

ΕΝΕΡΓΟΣ

Ενδεικτικό της αφοσίωσής του στην ενεργό δικηγορία είναι πως, ακόμη και τώρα, που οι υποχρεώσεις του ως γραμματέα της Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω και του έντονου προεκλογικού αρώματος στην ατμόσφαιρα, πάντα ξεκλέβει λίγο χρόνο για να διαχειριστεί κάποια υπόθεση και να εκπροσωπήσει τους εκάστοτε εντολείς του στο δικαστήριο.

Τρανή απόδειξη, η αποκλειστική φωτογραφία που παρουσιάζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στην οποία ο «γαλάζιος» γραμματέας φαίνεται να μελετά μια δικογραφία πριν από την τελική μάχη. «Για μένα η πολιτική δεν είναι καριέρα, ούτε θα πάθω κατάθλιψη αν κάποια μέρα κάνω κάτι άλλο. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και η ενασχόλησή μου με τη Νομική είναι απολύτως συνειδητή επιλογή», συνηθίζει να απαντά σε όσους τον ρωτούν για τα μελλοντικά του σχέδια. Αυτή την περίοδο, συνεργάζεται με καταξιωμένο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, ενώ, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε φίλους και συναδέλφους του, αγαπημένες του υποθέσεις είναι αυτές του Ποινικού Δικαίου, στις οποίες το συγκεκριμένο γραφείο εξειδικεύεται, αν και ο ίδιος δραστηριοποιείται κατά βάση με το Εμπορικό και το Διοικητικό Δίκαιο. «Ο,τι κι αν έχει να κάνει, 2-3 φορές την εβδομάδα και κυρίως απογευματινές ώρες, θα προγραμματίσει να βρίσκεται στο γραφείο, μελετώντας τις δικογραφίες για τα τρέχοντα μέτωπα», τονίζουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Α. Παπαμιμίκου.
Για την ιστορία δε και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη εμπειρία του μέχρι τώρα έρχεται από την συμμετοχή του στην προπαρασκευαστική διαδικασία αναφορικά με ποινική υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν από περίπου δύο χρόνια.


Νέα Δημοκρατία ή δικαστήρια;

Καθώς μετά το πέρας της άσκησής του ο Α. Παπαμιμίκος πύκνωσε την παρουσία του στις δικαστικές αίθουσες, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς αντιδρούν οι δικηγόροι που συγκρούονται μαζί του στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός τους.

Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος στους συνεργάτες και τους φίλους του. «Με τους συναδέλφους, ειδικά με όσους είμαστε πιο κοντά στην ηλικία, γίνεται κάποιες φορές μια σχετική πλάκα, μετά το πέρας της δίκης. Είναι μια διαδικασία αποφόρτισης. Με τους δικαστές, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοιες καταστάσεις, ακόμη και σε τυπικό επίπεδο», έλεγε πρόσφατα σε πηγαδάκι «γαλάζιων» στελεχών, σε καφέ που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Τώρα, αν τελικά θα τον κερδίσουν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών και η προσπάθειά του για τον εκσυγχρονισμό της Ν.Δ., ή θα υπερισχύσει μέσα του η φωνή της Θέμιδας είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Και ίσως στο άμεσο.