Σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις επιδόθηκαν η ελληνική πλευρά και η τρόικα στη βίλα Σαΐντ στο Παρίσι. Πάνω από 11 ώρες κράτησε η σύσκεψη για να διαπιστώσουν και οι δύο πλευρές ότι οι διαφορές τους είναι τελικά πολλές και σε πολλά ζητήματα παρέμεναν αγεφύρωτες. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ «οι συζητήσεις με την Τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση»

Το «τελικό κλίμα» πάντως θα φανεί σήμερα, στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το Ασφαλιστικό, όπου μπαίνει επί τάπητος και η πρόταση για κατάργηση της 15ετίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σημειώνεται ότι για αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμό το κρίσιμο συμβούλιο Euro Working Group, όπου ο εκπρόσωπος της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, Αναστασάτος, θα δώσει... μάχη με τους αγριεμένους εκπροσώπους των άλλων χωρών.


Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της κρίσιμης διαπραγμάτευσης είναι τρία:

  • α. Δημοσιονομικό κενό 2015. Η Τρόικα το «βλέπει»σ τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα στα 350 εκατ. ευρώ.
  • β. Εργασιακά. Η Τρόικα φαίνεται να μην επιμένει πλέον τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ιδιαίτερες αντιρρήσεις στο θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • γ. Απολύσεις στο Δημόσιο. Η τωρινή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως στο ενιαίο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να το εφαρμόσει πριν το 2016.