Ο Βαρουφάκης δείχνει με το… δάχτυλο τις σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας
Αρθρο του έλληνα υπουργού για το blame game μεταξύ των δύο χωρών
Με τίτλο: «Για τους Ελληνες και τους Γερμανούς: Φανταζόμενοι ξανά το κοινό μας μέλλον» υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ανάρτησε στο blog του άρθρο σχετικό με τις σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας, ζητώντας να σταματήσει το τοξικό παιχνίδι ευθυνών μεταξύ των δύο χωρών και καλεί άπαντες να εφαρμόσουν τάχιστα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης:
«Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει αναχθεί σε κάτι ευρύτερο από μία χειρονομία. Δείχνει τον τρόπο που η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την κακά σχεδιασμένη νομισματική ένωση αναγκάζοντας υπερήφανα έθνη να στρέφονται το ένα ενάντια στο άλλο.
Όταν το 2010 το ελληνικό κράτος έχασε τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τα χρέη του σε γαλλικές, ελληνικές, γερμανικές τράπεζες διαδήλωσα κατά το αίτημα της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ένα τεράστιο δάνεια από τους Ευρωπαϊους φορολογουμένους. Γιατί; Ημουν αντίθετος και στα «bailout» δάνεια του 2010 και του 2012 επειδή: τα νέα δάνεια αντικατοπτρίζουν μία κυνική μεταφορά απωλειών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των αδύναμων Ελλήνων».
Αφού ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί διάφορους λόγους για τους οποίους διαφωνούσε με τα δάνεια τονίζει ότι γνώριζε πως αυτά θα έστρεφαν τον έναν λαό ενάντια στον άλλο: «Το 2010 η Ελλάδα δεν χρώσταγε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς. Δεν είχαμε το δικαίωμα να δανειστούμε από εκείνους ή από άλλους Ευρωπαίους. Αυτό είναι το βασικό μου επιχείρημα για το 2010: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ πριν αναδιαρθρώσει το χρέος της».
Και διερωτάται: «Τι πρέπει να κάνουμε τώρα το 2015 που η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και οι λαοί μας, Ελληνες και Γερμανοί έχουν πει σε ένα αμοιβαίο «blame game»;».
Ως λύσεις αναφέρει: «Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε για να τελειώσει αυτό το τοξικό παιχνίδι ευθυνών και το να δείχνεις με το δάχτυλο γιατί αυτό ευνοεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης.
Μετά, πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν κοινό σκοπό: πώς θα αναπτυχθεί και θα μεταρρυθμιστεί τάχιστα η Ελλάδα ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πάρει αλλά και ταυτόχρονα να προσέχει τους πολίτες της όπως κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Και καταλήγει: «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μία καταπληκτική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Ας την εφαρμόσουμε άμεσα όπως και οι ηγέτες μας, μας έχουν προτρέψει στη χθεσινή Σύνοδο. Με το να κοιτάμε μπροστά και αφήνοντας πίσω τις εντάσεις ο κοινός μας σκοπός είναι να επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη έτσι ώστε Γερμανοί και Ελληνες μαζί με όλους τους Ευρωπαίους να μπορούμε να ξαναφανταστούμε τη νομισματική μας ένωση ως ένα πεδίο κοινής ευημερίας».