Ενα κυβερνών κόμμα κάνει εκλογές όταν υπάρχει ενδεχόμενο να τις κερδίσει ή, τουλάχιστον, όταν μπορεί να διαχειριστεί μια ήττα. Την απάντηση αυτή έδωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, όταν ρωτήθηκε αν έχουν κάποια βάση τα σενάρια για προσφυγή σε εκλογές σε περίπτωση ναυαγίου της υπόθεσης με το δημόσιο χρέος και εμπλοκής με την αξιολόγηση. Βέβαια, η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα είναι εκλογική και αυτό έχει σχέση με την εναγώνια προσπάθειά του να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, στο Μαξίμου όλοι ξορκίζουν τις εκλογές, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα υποστούν συντριβή ακόμα και στην περίπτωση που παίξουν το χαρτί της σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διλήμματα όπως αυτά που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με το δημοψήφισμα επαναλαμβάνονται μόνο ως φάρσα. Αν ο πρωθυπουργός θέσει εκ νέου στον ελληνικό λαό αντίστοιχα διλήμματα, όπως συμφωνία για το χρέος ή φεύγουμε από την Ευρωζώνη, το μόνο που θα καταφέρει είναι να φύγει ο ίδιος, και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, που θα καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση της πολιτικής του διαδρομής.

Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στις λεγόμενες ψύχραιμες φωνές στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε στελέχη της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης και με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί πολύ να παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.