Με αφορμή τη μαζική άφιξη σε μια ημέρα περίπου 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, καθώς και την πληροφορία από τους αφιχθέντες, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική, ότι διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπονται από τις τουρκικές Αρχές, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε νέα σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας περιόδου μαζικής εισροής μεταναστών από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει τα γεγονότα και να αντιδράσει στις τουρκικές πιέσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάλυση της Συμφωνίας για τους πρόσφυγες από την τουρκική Kυβέρνηση και η εκ νέου συσσώρευση αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια από το νέο έτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές Αρχές η μαζική άφιξη σε μια ημέρα περίπου 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, καθώς και η πληροφορία από τους αφιχθέντες, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική, ότι διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπονται από τις τουρκικές Aρχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυκλώματα λαθρεμπόρων που δρουν ανενόχλητα στα παράλια της Τουρκίας, υπόσχονται ότι έναντι 300 - 500 ευρώ το άτομο θα προσπαθήσουν να περάσουν τους χιλιάδες Αφρικανούς, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έχουν φτάσει στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά, για να ζητήσουν άσυλο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχόμενες απειλές τις Τουρκίας, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξει τη “στρόφιγγα” των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη, αν δεν εγκριθεί το καθεστώς της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:

- Πώς αξιολογεί αυτές τις εξελίξεις; Θα αντιδράσει άμεσα και δη μέχρι το τέλος του έτους στις κλιμακούμενες πιέσεις της Τουρκίας, προκειμένου να αποφευχθεί μαζική εισροή μεταναστών στην Ευρώπη παρά τη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας;».