Τις ισορροπίες  προσπαθούσε να κρατήσει χθες το βράδυ ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Χουλιαράκης  στην εκδήλωση του καραμανλικού  think tank (Ρεύμα Σκέψης) για την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του Συλλογικού Τόμου "The Greek Political Economy: 2000-2015".  Το εν λόγω βιβλίο  κατέχει θέση ευαγγελίου στη βιβλιοθήκη  της καραμανλικής δεξιάς  περιγράφοντας με αριθμούς και στοιχεία την περίοδο  2004-2009  κατά την οποία η τότε κυβέρνηση προσπάθησε  (σσ σύμφωνα με τους συντάκτες αυτού)  να  αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ανισορροπία και να μετριάσει τον δανεισμό.

Ο  κ. Χουλιαράκης  λοιπόν  προλογίζοντας το έργο των πανεπιστημιακών  συναδέλφων του  Παντελή Σκλιά  και  Σπύρου Ρουκάνα , εκτίμησε  πως ο εναγκαλισμός με τα  Μνημόνια οφείλεται στον υπερδανεισμό του  Δημοσίου το  2000-2009 βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την τελευταία περίοδο Σημίτη με την 5ετία  Καραμανλή. Και τούτο παρά το γεγονός  ότι 54 δις ευρώ δάνεια που ελήφθησαν με  πολύ χαμηλό επιτόκιο  επί των ημερών της  ΝΔ, αφορούσαν  αποπληρωμές  προηγούμενων του  ΠΑΣΟΚ (σσ κυρίαρχη η θέση αυτή στο βιβλίο). Το Καραμανλικό ακροατήριο  «πάγωσε» και  ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ  Κωνσταντίνος Μίχαλος αναγκάστηκε να παρέμβει   αμέσως  μετά την ομιλία του   κ.  Χουλιαράκη και να διορθώσει τα πράγματα λέγοντας : « Αν τον  Ιανουάριο του 2009  είχε υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης  τότε  θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα.  

Η χώρα δανείζονταν με φθηνά επιτόκια στις  139 μονάδες βάσης  από  τη δευτερογενή αγορά έως τον  Νοέμβριο του  2009. Από τον Ιανουάριο του  2010 τα  spreads  εκτινάχθηκαν στις 300  μονάδες  και τρεις  μήνες  μετά η κυβέρνηση υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο».   Πού να τα θυμάται αυτά ο κ.  Χουλιαράκης αφού ο άνθρωπος  ήλθε από τα  «Λόν τρα»  προ διετίας.  Καταβάλλει ωστόσο προσπάθειες  παραμονής του στην  Ελλάδα και μετά την αποχώρηση του κ.  Τσίπρα από την πρωθυπουργία  όπως διεφάνη  από τη χθεσινοβραδινή παρουσία του στο  Επιμελητήριο.