Η ιδέα για τα σποτάκια ήρθε, σύμφωνα με το Ποτάμι, από τη νεολαία του κόμματος, για να γιορτάσουν το Ποτάμι 3 χρόνια μετά. Και αποφασίσαν να αυτοτρολαριστούν... Ο ένας έφερε το σακάκι του, η άλλη το φόρεμα της και ότι άλλο χρειαζόταν για να “ντυθούν” τα σκηνικά. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν όλοι φίλοι. Φίλοι που φώναξαν κι άλλους φίλους. Ηθοποιούς, τεχνικούς, βρήκαν το “στούντιο”.

Την περασμένη Κυριακή νωρίς το πρωί ήταν όλα έτοιμα. Κατά τις 8 ακούστηκε το πρώτο «πάμε». Το ...πρόγραμμα προέβλεπε ότι θα γυριστούν τέσσερα - πέντε σπότ. Αλλά υπήρχε, σύμφωνα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί, τέτοιος ενθουσιασμός που τελικά έφτασαν τα εννέα. Και τα γυρίσματα είχαν διάρκεια κάπου 14 ώρες. Καλός χρόνος για ...ερασιτέχνες. Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι τα σενάα...ρια ήταν αυτοσχέδια, φτιάχνονταν εκείνη την ώρα και οι ηθοποιοί έκαναν προσπάθειες να συγκρατήσουν τα γέλια τους. Αλλά είχαν κι έμπνευση. Όπως η “πολιτικάντισσα” με το “καλησπέρα – καλησπέρα” που είπε. Μια ατάκα που της ήρθε αυθόρμητα χωρίς να έχει προβλεφθεί από το σενάριο.

Και μη ρωτήσετε πού ήταν ο Σταύρος. Εκεί ήταν. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Θυμήθηκε τα – όχι και τοσο μακρινά - χρόνια της τηλεόρασης. Διόρθωνε σκηνικά, σενάρια, έπαιρνε και λίγο την κάμερα, επέβλεπε την σκηνοθεσία.

Κάποια στιγμή, το μεσημέρι ,το συνεργείο πείνασε. “Να παραγγείλουμε κάτι να φάμε”, ψέλλισαν κάποιοι. “Ναι, ας κάνουμε 2 λεπτά διάλειμμα”, απάντησε ο Σταύρος.... και όλοι τον κοίταξαν περίεργα...Τελικά το φαγητό ήρθε, κανείς όμως δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Κλεφτά έτρεχε προς την κουζίνα να πάρει ένα κομμάτι πίτσα...

Για επιδόρπιο υπήρχε μια σοκολάτα vegan, καφές και πολύ πράσινο τσάι...(Ποτάμι γαρ). Οι λήψεις που έγιναν ήταν πάνω από 100 ενώ ακόμη και σε όσα ήταν πολύ καλά τα ίδια τα παιδιά έλεγαν: Ας το πάμε άλλη μία. Όλα αυτά λοιπόν χωρίς διαφημιστική εταιρία και εταιρία παραγωγής.

Κι επειδή στους ανθρώπους του Ποταμιού αρέσουν οι εκπλήξεις πολλές από αυτές τις κράτησαν για σήμερα και αύριο, σ' ένα διήμερο εκδηλώσεων που θα γίνουν στο Acro ( Ιερά Οδός και Πειραιώς).

Σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεων, μετά λοιπόν από τα σποτάκια, που παρουσίασε το κίνημα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με χαρακτήρες που ΔΕΝ είναι Ποτάμι, σήμερα στην πρώτη εκδήλωση, όσοι βρεθούν στο Acro, θα ακούσουν τον Γιώργο Γραμματικάκη να μιλά για την τελευταία ανακάλυψη της NASA, τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη να διηγείται την ιστορία της Tay, και τον τρόπο που σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε ρατσίστρια. Σ' αυτό το μέρος της εκδήλωσης όπου θα παρουσιαστούν «τα ψέματα του κόσμου μας και οι αλήθειες του Ποταμιού», θα μιλήσουν ο Γιάννης Κουτσομύτης για το μεγαλύτερο project παραπλάνησης της δεκαετίας, ο Δημήτρης Μεσσίνης για τα ψεύτικα φωτορεπορτάζ, ο Τάκης Μεταξάς, για τα troll, τα bots, τον Trump και τα Fake news. Θα ακολουθήσουν οι Αναστάσης Περράκης για τις μετά-αλήθειες για τον καρκίνο και η Σώτη Τριανταφύλλου για την κάλπικη αλήθεια.

Έχει ενδιαφέρον όμως και ο τρόπος που οι πολίτες προσεγγίζουν τα ψέματα. Και γι' αυτό το θέμα θα υπάρξουν απαντήσεις μέσω των απαντήσεων που έχουν δοθεί και έχουμε διαβάσει κατά καιρούς σε έρευνες της κοινής γνώμης. Για τις θεωρίες συνωμοσίας που τα τελευταία χρόνια κέρδισαν έδαφος. Όπως δηλαδή ότι το 80% των πολιτών πιστεύει ότι τα νήματα στη χώρα κινούν μυστικές οργανώσεις, ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι μας ψεκάζουν και οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι το φάρμακο του καρκίνου υπάρχει και δεν το δίνουν οι γιατροί.

Σ' όλα αυτά όμως υπάρχει και το πολιτικό μέρος. Με τον Σταύρο να επιμείνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κίνημα λογικής και εκσυγχρονισμού. «Μια μεγάλη συμμαχία κόντρα στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς. Μια συμμαχία που θα παράγει λύσεις όχι απλώς υποσχέσεις και παραμύθια. Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι να τα καταφέρουμε».