Για κάποιους άνδρες, και δη γι'αυτούς που τη φορούν καθημερινά, το δέσιμο της γραβάτας είναι παιχνιδάκι. Για κάποιους άλλους είναι... μαθηματική εξίσωση. Ακόμα, όμως, και οι πιο ταλαντούχοι «δέτες» έχουν να μάθουν περίτεχνους κόμπους και εντυπωσιακά σχέδια για να κάνουν τις αμπιγέ εμφανίσεις τους πιο ξεχωριστές. Και καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να τη φορέσει σύντομα όπως είχε υποσχεθεί λόγω των θετικών εξελίξεων για το χρέος ας δούμε ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι κόμποι γραβάτας.

Πώς να δέσετε μια γραβάτα

 

Απλός κόμπος ή κόμπος «Four-in-Hand»

Ο πιο απλός και διαδεδομένος τρόπος δεσίματος της γραβάτας ενδείκνυται για άνδρες με κοντό λαιμό. Για να τον κάνετε τοποθετήστε την φαρδιά άκρη της γραβάτας στην δεξιά σας (όπως κοιτάτε τον καθρέφτη) και την άλλη άκρη στην αριστερή. Σταυρώστε τις φέρνοντας την φαρδιά άκρη από πάνω, φροντίζοντας να απέχει περίπου τριάντα εκατοστά από την στενή. Φέρτε την πλατειά άκρη κάτω από την στενή με κατεύθυνση από τα αριστερά προς τα δεξιά και περάστε την μέσα από την «θηλιά» που δημιουργήθηκε στον λαιμό σας. Ύστερα, κρατώντας ελαφρά με τον δείκτη σας, περάστε την φαρδιά πλευρά μέσα από την μπροστινή πλευρά του κόμπου. Βγάλτε το δάχτυλο και σφίξτε τον κόμπο μετακινώντας τον προς το λαιμό σας μέχρι να φτάσει το κέντρο του κολάρου.

Διπλός κόμπος ή κόμπος «Windsor»

Περισσότερο συμμετρικός από τον απλό κόμπο, ενδείκνυται για επαγγελματικές συναντήσεις. Δεν ταιριάζει σε πουκάμισα με στενό κολάρο και σε γραβάτες από «σκληρό» ύφασμα. Για να τον κάνετε τοποθετήστε τη φαρδιά άκρη στα δεξιά σας και την στενή στα αριστερά. Σταυρώστε την έτσι ώστε η φαρδιά πλευρά να είναι πάνω από την στενή και περίπου τριάντα εκατοστά πιο κάτω. Φέρτε την φαρδιά πλευρά μέσα από την θηλιά που έχει σχηματιστεί με κατεύθυνση προς τον λαιμό σας και κατεβάστε την πάλι κάτω. Φέρτε την κάτω από την στενή πλευρά με κατεύθυνση προς τα δεξιά και πίσω από τον κόμπο ώστε να βγει ανάποδα. Ύστερα φέρτε την μπροστά και αριστερά και έπειτα τραβήξτε την μέσα και πάνω από τον κόμπο με κατεύθυνση προς τον λαιμό σας. Φέρτε την φαρδιά πλευρά κάτω περνώντας την πάλι μέσα από τον κόμπο και σφίξτε τον και με τα δύο σας χέρια.

Ημίδιπλος κόμπος ή κόμπος «Half-Windsor»

Δεν διαφέρει πολύ από τον Windsor, απλά είναι λίγο πιο λεπτός. Για να τον κάνουμε ξεκινήστε όπως με τον Windsor αλλά μην ολοκληρώσετε πλήρες τύλιγμα γύρω από την λεπτή πλευρά της γραβάτας. Περάστε την φαρδιά άκρη μέσα από τη θηλιά, γύρω από τον λαιμό σας και από εκεί και πέρα ακολουθήστε όλα τα στάδια του Windsor. Σε κάθε ένα από αυτά, όμως, ειδικά αν θέλετε ο κόμπος να βγει λεπτός, σταματήστε και διορθώστε με απαλές κινήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι απόλυτα συμμετρικό, ωστόσο το φάρδος του κόμπου εξαρτάται από το ύφασμα της γραβάτας.

Κόμπος «Shelby»

Είναι μεγαλύτερος από τον απλό κόμπο και ταιριάζει με τα περισσότερα πουκάμισα και σχεδόν σε κάθε περίσταση. Για τον κάνετε φορέστε την γραβάτα ανάποδα στον λαιμό σας με την φαρδιά μεριά στα δεξιά σας όπως βλέπετε τον καθρέφτη και την στενή στα αριστερά. Σταυρώστε την φέρνοντας την στενή πλευρά πάνω από την φαρδιά και φέρτε την φαρδιά πάνω από τον κόμπο και μέσα στην θηλιά που δημιουργήθηκε στον λαιμό σας. Περάστε την από μέσα και φέρτε την στα αριστερά όπως κοιτάτε τον καθρέφτη. Ύστερα περάστε την πάνω από τον κόμπο με κατεύθυνση προς τα δεξιά και μετά αμέσως περάστε την μέσα από την θηλιά που βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού σας και μέσα από τον κόμπο που έχει δημιουργηθεί. Σφίξτε αργά και προσεχτικά.

Δείτε παρακάτω μερικούς ακόμα τρόπους δεσίματος της γραβάτας:

πηγή mama365.gr